Infecția urinară, cunoscută și sub denumirea de cistită, este o afecțiune frecvent întâlnită în rândul femeilor, cauzată de bacteria E. coli. Deși tratamentul cu antibiotice este cel mai eficient, există și alimente care ajută la tratarea acestei afecțiuni prin proprietățile lor antibacteriene și antiinflamatorii.
Infecțiile urinare afectează aproximativ 50-60% dintre femei cel puțin o dată pe parcursul vieții, cauzând simptome precum durere și arsură la urinare, urină tulbure, umflarea vezicii urinare. Deși gravidele și femeile în postmenopauză sunt cele mai predispuse, orice femec poate face o infecție urinară.
Cea mai frecventă cauză a infecțiilor urinare este bacteria Escherichia coli (E. coli) care ajunge în vezica urinară din intestin. Alți factori care cresc riscul includ raporturi sexuale, utilizarea unor contraceptive, boli precum diabetul zaharat, etc.
Deși tratamentul cu antibiotice prescris de medic este cel mai eficient, există și alimente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la prevenirea recurenței infecțiilor urinare.
În acest articol vom discuta despre 7 alimente utile în tratarea infecțiilor urinare, pe baza proprietăților lor antimicrobiene, antiinflamatorii și diuretice.
Alimente ajutătoare în infecțiile urinare
Iată care sunt cele mai eficiente alimente pentru ameliorarea simptomelor și prevenirea recurenței infecțiilor urinare:
1. Usturoiul
Usturoiul conține compuși precum aliina și ajoene care au proprietăți antibacteriene și ajută la combaterea infecțiilor. Are și efect diuretic, ajutând la eliminarea bacteriilor.
Se poate consuma sub formă de ceai de usturoi, tinctură, sau adăugat în mâncăruri gătite cum ar fi ciorbele sau legume la grătar. Specialiștii recomandă 2-3 căței de usturoi pe zi.
2. Merișoarele
Merișoarele conțin antioxidanți precum vitamina C, antocianine și carotenoizi cu efecte antibacteriene. Sucul sau ceaiul de merișoare ajută la combaterea bacteriei E. coli și reducerea simptomelor.
De asemenea, datorită efectului diuretic al merișoarelor, acestea ajută la eliminarea toxinelor și bacteriilor din organism. Se recomandă consumul de 150-300 ml suc sau ceai de merișoare zilnic.
3. Ceaiul de mușețel
Mușețelul are proprietăți antibacteriene datorate conținutului de uleiuri volatile precum citral și citronelal. De asemenea, are efect antiinflamator și calmant, ameliorând durerile și discomfortul.
Se poate consuma sub formă de ceai obținut prin infuzie din aproximativ 2-3 lingurițe de mușețel uscat la o cană cu apă fierbinte.
4. Iaurtul cu probiotice
Consumul regulat de iaurturi cu probiotice vii, în special cele cu lactobacili, ajută la restabilirea florei intestinale. Astfel se reduce riscul ca E. coli intestinală să ajungă în vezica urinară.
Alege iaurturile simple, fără zahăr adăugat, și consumă zilnic 1-2 pahare. Lactobacilii din iaurt acționează și asupra bacteriilor din vezica urinară.
5. Afinele
Afinele conțin proantocianidine cu efect antimicrobian și antiaderent, care împiedică bacteria E. coli să adere de pereții vezicii urinare. Astfel se reduce riscul de infecție.
Pot fi consumate ca afine proaspete, congelate sau uscate, suc de afine sau supliment alimentar pe bază de extract concentrat de afine. Se recomandă 1-2 căni de afine proaspete pe zi.
6. Apa de cocos
Apa de cocos are efect antiinfecțios și diuretic datorită conținutului bogat de potasiu, magneziu și electroliți. Ajută la hidratare, crește producția de urină și elimină bacteriile.
Se poate consuma ca apă de cocos proaspătă (aproximativ 200 ml pe zi) sau ceai din apa de cocos. Asigură hidratarea organismului.
7. Ceapa
Ceapa are proprietăți diuretice eficiente, datorită conținutului bogat de quercitină, sulfuri și flavonoide. Crește producția de urină, ajutând la eliminarea bacteriilor.
Adaugă ceapă proaspătă tocată mărunt în salate, supe și mâncăruri gătite sau consum-o ca ceai din coajă de ceapă. Se recomandă 1-2 cepe medii pe zi.
Concluzie
Pe lângă tratamentul cu antibiotice indicat de medic, alimentele cu proprietăți diuretice, antibacteriene și antiinflamatorii ajută la ameliorarea simptomelor, prevenirea complicațiilor și reducerea riscului de recurență în infecțiile urinare.
Printre cele mai eficiente alimente se numără usturoiul, merișoarele, mușețelul, iaurtul cu probiotice, afinele, apa de cocos și ceapa. Acestea trebuie însă consumate cu regularitate pentru a avea efect.
Menține o bună igienă, hidratează-te suficient și recurge la tratamentul medical prescris de medic pentru a te vindeca complet de infecțiile urinare. Alimentația corectă este un adjuvant util și preventiv pe termen lung.
Întrebări și răspunsuri legate de subiectul infecțiilor urinare
Care sunt cele mai frecvente simptome ale infecțiilor urinare?
Printre cele mai frecvente simptome se numără senzația de arsură la urinare, urinarea dureroasă sau dificilă, urina tulbure, cu miros neplăcut, febră, dureri în zona abdominală inferioară. De asemenea, pot apărea și oboseală, greață, vărsături. La bărbați, infecțiile urinare cauzează dureri în zona penisului și zonele adiacente.
De ce apar infecțiile urinare mai ales la femei?
Femeile sunt mai predispuse la infecții urinare deoarece uretra lor este mai scurtă, ceea ce facilită proliferarea bacteriilor provenite din zona vaginală sau rectală. Alți factori de risc includ raporturi sexuale, utilizarea unor contraceptive, menopauza, sarcina. La bărbați, infecțiile urinare apar mai rar și sunt cauzate de obstrucția tractului urinar.
Care sunt complicațiile infecțiilor urinare netratate?
Netratate, infecțiile urinare se pot extinde la rinichi provocând pielonefrită, o infecție renală severă. Alte complicații includ sepsis, obstrucția tractului urinar, cicatrici renali. La gravide pot provoca naștere prematură sau greutate mică la naștere a copilului. De aceea, tratamentul imediat este esențial.
Ce analize sunt necesare pentru diagnosticarea infecțiilor urinare?
Pentru un diagnostic corect sunt necesare analize de urină (urocultură) care identifică germenii cauzatori și sensibilitatea la antibiotice. Uneori sunt necesare și ecografia renală, radiografia abdominală sau examenul CT pentru a evidenția complicații. Hemoleucograma evidențiază prezența infecției în organism.
Cum se previn infecțiile urinare recurente?
Pentru a preveni revenirea infecțiilor urinare este importantă igiena corectă, consumul de lichide, evitarea constipației, corectarea eventualelor probleme la nivelul tractului urinar, consumul de probiotice și alimente diuretice. La femei, evitarea utilizării excesive a gelurilor intime și a lui de baie și duș acid poate reduce riscurile.
Linkuri web despre alimentele care pot ajuta la tratarea infecțiilor tractului urinar:
- https://www.dispatchhealth.com/blog/what-to-eat-and-avoid-during-uti/
- https://arkansasurology.com/top-foods-that-can-help-a-uti/
- https://nortonhealthcare.com/news/5-power-foods-for-better-urinary-health/
- https://physicianoneurgentcare.com/blog/what-to-eat-and-what-to-avoid-during-a-uti
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/bladder-infection-uti-in-adults/eating-diet-nutrition
- https://www.pushdoctor.co.uk/what-we-treat/sexual-health/urinary-tract-infection-uti/articles/urinary-tract-infections-foods-to-fight-the-bacteria