Umflarea piciorului în zona gleznei sau a tibiei este destul de frecventă la persoane de diferite vârste. Aproximativ trei milioane de persoane se plâng de edem la picior în fiecare an, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate din țară.
Umflarea picioarelor, în special în zona gleznei, este cauzată de retenția excesivă de lichide în țesuturile membrelor inferioare. Lichidul care ar trebui să se afle în mod normal în sistemul circulator rămâne blocat în mușchii și țesuturile moi ale piciorului și se poate acumula.
Termenul medical pentru acest lucru este edem periferic. Atunci când presiunea exercitată de un pantof, de banda elastică a unei șosete sau apăsarea unui deget poate lăsa o adâncitură temporară în piele, aceasta se numește edem cu gropițe.
De ce vi se umflă picioarele
Dacă ai observat în ultima vreme că șosetele tale au devenit prea strâmte, lasă urme vizibile pe piele, iar pantofii tăi se simt prea strâmți, ar putea fi vorba de umflături. Picioarele tale se pot umfla din două motive principale:
Acumularea de lichid (retenție de apă în exces în țesuturi): acest lucru apare atunci când țesuturile sau vasele de sânge din picioarele dvs. conțin mai mult lichid decât ar trebui. Acest lucru se poate întâmpla dacă pur și simplu petreceți o zi lungă în picioare sau stați prea mult timp în șezut, sângele stagnează în vene și circulă mai prost în țesuturi. Dar acest tip de umflături poate fi, de asemenea, un semn că sunteți supraponderal, nu faceți suficiente exerciții fizice sau aveți afecțiuni mai grave.
Inflamație: umflarea apare de obicei atunci când țesuturile din picioare devin iritate și umflate. Aceasta este o reacție naturală dacă vă rupeți un os sau vă rupeți un tendon sau un ligament, dar umflarea poate fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni inflamatorii mai grave, cum ar fi artrita.
Care sunt cauzele umflăturii?
Cauzele umflării picioarelor includ anumite probleme de sănătate care afectează organe precum inima, rinichii, tiroida și ficatul. Umflarea picioarelor poate indica probleme cu sistemul circulator. În aceste cazuri, pacienții cu umflături ale picioarelor pot avea probleme cu arterele, venele, drenajul limfatic și/sau sistemul de coagulare a sângelui.
Adesea, obezitatea joacă un rol în simptomele unui pacient. Excesul de greutate pune presiune asupra sistemului circulator care încearcă să dreneze extremitățile inferioare și poate împiedica, în esență, fluxul de sânge înapoi către inimă. Umflarea picioarelor poate fi, de asemenea, exacerbată de traumatisme cronice, care în timp duc la inflamație.
Problemele ortopedice netratate și agravate, cum ar fi fracturile sau entorsele, artrita, tromboza venoasă, infecțiile cronice și guta pot duce la inflamarea și umflarea picioarelor. Cauze mai rare de umflare a picioarelor includ medicamente, defecte congenitale și cancer.
Cauze care determină acumularea de lichide
O varietate de cauze pot duce la un exces de lichid sau la umflarea unuia sau a ambelor picioare, de la cauze fiziologice, cum ar fi comportamentul sedentar, excesul de lichid și de sare, până la diverse patologii. Acestea includ:
Insuficiență cardiacă congestivă
această afecțiune apare atunci când mușchiul inimii este prea slăbit pentru a pompa tot sângele care circulă prin vasele de sânge ale corpului. Acest lucru duce la acumularea de lichide, în special în picioare. Alte simptome ale insuficienței cardiace congestive sunt scurtarea respirației sau dificultatea de a respira, oboseala și tusea.
Probleme ale venelor
tromboza venoasă profundă (TVP) și tromboflebita pot provoca umflături la nivelul picioarelor. Dacă apare tromboza venoasă profundă, înseamnă că s-a format un cheag de sânge într-o venă din picior. Acesta se poate rupe și se poate deplasa spre plămâni. Când se întâmplă acest lucru, se numește embolie pulmonară și poate pune viața în pericol.
Din cauza faptului că cheagul de sânge se află într-o venă, circulația sângelui are de suferit și apare o umflătură dureroasă la nivelul piciorului. În cazul tromboflebitei, numită și tromboflebită superficială, cheagurile se formează mai aproape de suprafața pielii și rareori intră în fluxul sanguin sistemic. Unul dintre primele simptome ale trombozei venoase profunde sau tromboflebitei este umflarea unui picior (în special a gambei inferioare), deoarece sângele se acumulează în această zonă.
Mergeți imediat la medic dacă prezentați umflături la un picior sau oricare dintre aceste alte simptome: durere, durere sau crampe la nivelul picioarelor, piele cu o nuanță roșie sau albastră și febră în zona de umflături.
Vene varicoase și insuficiență venoasă cronică
aceste afecțiuni apar atunci când supapele din venele picioarelor nu reușesc să rețină fluxul de sânge care călătorește de la extremități către inimă. În schimb, sângele se acumulează în venele picioarelor, provocând vene varicoase albăstrui și răsucite pe piele.
Uneori, acestea pot face ca picioarele să se umfle. Alte simptome ale venelor varicoase pot include: dureri la nivelul picioarelor după ce stați jos sau în picioare pentru perioade lungi de timp, modificări ale culorii pielii – pot fi observate grupuri de vene roșii sau purpurii, sau pielea de pe partea inferioară a picioarelor poate avea un aspect maroniu. Pielea uscată, iritată și crăpată, ulcerele și durerile ascuțite ale picioarelor sunt tipice pentru venele varicoase în stadii avansate.
Probleme la rinichi
boala cronică de rinichi apare atunci când ambii rinichi nu funcționează corect. În loc să filtreze apa și deșeurile din sânge, lichidul se acumulează în țesuturile corpului, provocând umflarea brațelor și a picioarelor. De asemenea, puteți observa simptome precum oboseală, respirație confuză, greață, sete prea mare, vânătăi și sângerări.
Insuficiența renală acută – atunci când rinichii încetează brusc să mai funcționeze – poate provoca, de asemenea, umflarea picioarelor, gleznelor și picioarelor. Dar acest lucru se întâmplă de obicei atunci când o persoană este internată în spital cu alte probleme.
Efecte secundare ale medicamentelor
Uneori, umflarea poate fi un efect secundar nedorit al administrării de medicamente prescrise. Medicamentele cele mai susceptibile de a provoca umflarea picioarelor includ medicamente pentru inimă numite blocante ale canalelor de calciu.
În plus, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot provoca umflături. Unele medicamente pentru diabet, medicamentele hormonale care conțin estrogen sau progesteron și unele antidepresive pot provoca umflături. Dacă ați luat oricare dintre aceste medicamente și aveți membrele inferioare umflate, trebuie să vă consultați medicul.
Sarcina
Până în al treilea trimestru, un bebeluș în creștere pune presiune asupra venelor din partea inferioară a spatelui și a picioarelor. Acest lucru încetinește circulația sângelui și determină acumularea de lichid. Rezultatul: umflarea ușoară a gleznelor și a picioarelor.
Dacă o femeie observă aceste alte simptome, ar trebui să îi spună medicului ei, deoarece umflarea poate însemna că are o afecțiune gravă numită preeclampsie. O umflătură severă, în special în jurul ochilor, dureri de cap severe, modificări ale vederii, vedere încețoșată sau sensibilitate la lumină sunt deosebit de periculoase.
Dacă în ultimul trimestru sau la scurt timp după naștere o femeie are picioarele umflate și dificultăți de respirație, ar trebui să vorbească cu medicul despre o afecțiune numită cardiomiopatie peripartum, Acesta este un tip special de insuficiență cardiacă asociată cu sarcina.
Patologii și influențe externe care provoacă inflamații
În cazul în care cauza picioarelor umflate nu este acumularea de lichid, ar putea fi vorba de inflamație. Cele mai frecvente cauze includ:
Artrita și alte probleme articulare. Umflarea picioarelor poate fi cauzată de mai multe boli și afecțiuni. De exemplu, este vorba de gută: un atac dureros și brusc cauzat de o acumulare de cristale de acid uric în articulații, care apare de obicei după un consum mare de alcool sau după consumul de alimente cărnoase și grase.
- Bursita genunchiului: inflamația bursei, un sac umplut cu lichid care acționează ca o pernă între os și mușchi, piele sau tendon.
- Osteoartrita: este un proces degenerativ-distrofic care distruge cartilajul.
- Artrita reumatoidă: o boală în care sistemul imunitar atacă țesutul articular, provocând o inflamație constantă.
- Leziuni – entorse, luxații și oase rupte. Dacă o persoană își răsucește o gleznă sau își rupe un os, este posibil să dezvolte umflături. Aceasta este reacția naturală a organismului la leziune. Organismul deplasează lichid și globule albe în zonă și eliberează substanțe chimice care ajută la vindecarea rănii.
Unele dintre cele mai frecvente leziuni care provoacă umflături sunt:
Ruptura tendonului lui Ahile: acesta este cel mai mare tendon din corp. Acesta leagă mușchii gambei de osul călcâiului. Acesta ajută o persoană să meargă, să alerge și să sară. Dacă tendonul se rupe, o persoană poate auzi o pocnitură și apoi poate simți o durere ascuțită în partea din spate a gleznei și a tibiei și, probabil, pur și simplu nu va putea să meargă pentru o anumită perioadă de timp.
Ruptura ligamentului încrucișat anterior (LCA): Ligamentul încrucișat încrucișat anterior (ACL) trece în diagonală prin partea din față a genunchiului și ține oasele tibiei în poziție. Atunci când se rupe, se aude un sunet de pocnitură și genunchiul se poate deforma. De asemenea, acesta va fi dureros și umflat.
Celulită: această infecție gravă apare atunci când bacterii precum streptococul și stafilococul pătrund prin fisuri ale pielii în țesutul subcutanat. Este cel mai frecvent întâlnită în partea inferioară a piciorului. Alte simptome includ – o zonă roșie a pielii care se mărește, umflături, durere, creșterea temperaturii țesutului, pete roșii, bășici și gropițe în piele. Celulita se poate răspândi rapid în tot corpul.
Infecție sau rană: de fiecare dată când o persoană are o tăietură, o zgârietură sau o rană mai serioasă, corpul său eliberează lichid și celule albe din sânge în zonă. Acest lucru provoacă umflături. Dacă inflamația continuă mai mult de 2-3 săptămâni, ar trebui să consultați un medic.
Dacă rana se înrăutățește, umflarea poate crește. Umflarea poate fi pronunțată timp de câteva zile. Ar trebui să atingă punctul maxim în jurul celei de-a doua zile și să înceapă să se reducă. Dacă pacientul are diabet sau o altă afecțiune care afectează sistemul imunitar, vindecarea este mai lentă.
Ce trebuie făcut pentru umflarea piciorului?
Pentru a reduce umflarea, puteți încerca remedii simple de casă pentru a ușura umflarea:
- 1. Reduceți aportul de alimente sărate.
- 2. Purtați ciorapi de compresie.
- 3. Faceți exerciții și exerciții fizice în fiecare zi.
- 4. În timpul călătoriilor lungi cu mașina, schimbați poziția și opriți pentru pauze cât mai des posibil.
- 5. Când călătoriți cu avionul, ridicați-vă de pe scaun și mișcați-vă cât mai mult posibil.
- 6. Ridicați picioarele deasupra nivelului inimii timp de o jumătate de oră, de mai multe ori pe zi.
Dar, deoarece umflarea picioarelor poate fi un semn de ceva grav, nu trebuie să ignorați simptomele sale.
Tratamentul umflării picioarelor
Tratamentele sugerate, în afară de tratarea cauzei de bază, dacă este cazul, includ, următoarele abordări:
- Modificarea stilului de viață
- Terapia prin compresie
- Scleroterapie
- Ablația venoasă
- Terapia endovasculară cu angioplastie și plasarea de stenturi
- Medicamente anticoagulante
- Terapia prin pompare și masaj pentru limfedem
- Tratamentul insuficienței cardiace.
Unele tratamente, cum ar fi scleroterapia, pot fi efectuate în ambulatoriu. Multe dintre tratamente sunt minim invazive, permițând pacienților să se recupereze mai repede în urma intervenției.
Link-uri web care discută cauzele gleznelor și picioarelor umflate:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/327473
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/324324
- https://www.healthline.com/health/swollen-ankle-and-leg
- https://www.healthline.com/health/foot-leg-and-ankle-swelling
- https://www.mountsinai.org/health-library/symptoms/foot-leg-and-ankle-swelling
- https://www.webmd.com/a-to-z-guides/swollen-ankles-and-feet
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.