Ești profesor și simți diverse dureri sau discomfort? Există șanse să fii afectat de una dintre aceste 5 boli comune ale profesorilor. Descoperă-le acum și află cum să le combați!
1. Insuficiență venoasă
Venele varicoase reprezintă o problemă pentru mulți profesori. Dezvoltarea venelor varicoase este influențată de mulți factori, dar unul dintre cei mai importanți este stilul de viață. Profesorii sunt expuși la sarcini statice: își petrec cea mai mare parte a timpului de lucru în picioare sau în poziție șezândă.
Faceți o programare la un flebolog – un specialist în boli ale venelor și vaselor de sânge, dacă:
- Rețele, stele, pânze de păianjen sau vene varicoase mari apar pe picioare
- Picioarele au început să mi se umfle, mai ales seara.
- Au apărut crampe în mușchii picioarelor noaptea sau dimineața
- Simțiți dureri în picioare?
Măsurile de prevenire a venelor varicoase sunt simple:
- O alimentație corectă: cât mai multe legume și fructe, proporții echilibrate de micro și macronutrienți
- Încălzire regulată – ideal la fiecare oră, timp de 5-10 minute
- Limitarea încărcăturii statice: de exemplu, în timpul unei lecții, plimbați-vă prin clasă, stați în picioare și în șezut pentru scurt timp, schimbați mai des poziția
- Haine și încălțăminte confortabilă – nimic strâmt
- Activitate fizică zilnică: înot, ciclism, cardio, jogging
- Vizitați un flebolog cel puțin o dată pe an. Medicul va determina gravitatea bolii, va găsi modalitatea corectă de a rezolva problema și va dezvolta cel mai blând și cuprinzător tip de intervenție.
2. Osteocondroza cervicală
Jumătate din timp profesorul dă cunoștințe, jumătate le testează asimilarea prin răsfoirea caietelor. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că reprezentanții profesiei se confruntă cu dureri, împușcături și crunturi la nivelul gâtului. Iată cum se face simțită osteocondroza coloanei cervicale.
Cel mai bun mod de a o evita este să vă mișcați mai mult. Întindeți gâtul în timpul pauzelor sau după ce ați stat mult timp într-o singură poziție.
Încălzire expresă pentru gât:
- Strângeți mâinile la ceafă și înclinați capul înainte. În această poziție, întoarceți încet capul spre dreapta. Rămâneți în această poziție timp de 30 de secunde. Faceți același lucru pe partea stângă
- Privind înainte, înclinați-vă capul spre umărul drept și puneți mâna pe acesta. Stați așa timp de un minut și treceți pe partea cealaltă
- Înclinați-vă încet capul înainte și înapoi. Pe măsură ce înclinați capul înapoi, simțiți cum mușchii din gât se întind în față.
- Rotiți-vă încet capul în cerc – mai întâi într-o direcție, apoi în cealaltă.
- Repetați fiecare dintre exercițiile sugerate de 3-5 ori
3. Boli ale aparatului vocal
De regulă, cauzele afectării vocii la cadrele didactice sunt oboseala generală, solicitarea sistematică și prelungită a vocii, infecțiile respiratorii acute frecvente, laringita, faringita și procesele inflamatorii în curs de desfășurare în tractul respirator.
Următoarele sfaturi vor ajuta, de asemenea, profesorii să își păstreze vocea:
- Într-un mediu zgomotos, nu încercați să strigați peste copii, iar într-un mediu calm, nu șoptiți. În ambele cazuri, apare iritarea corzilor vocale
- În ajunul unor evenimente în timpul cărora trebuie să vorbiți mult, nu vă supraîncălziți în baie sau saună. Acest lucru poate provoca înroșirea și umflarea corzilor vocale.
- În timpul discursurilor lungi (citire cu voce tare), faceți o pauză pentru a bea câteva înghițituri de apă.
- Pentru bolile nazofaringelui și ale gâtului, semnele de oboseală a ligamentelor și bolile laringelui, reduceți sarcina de vorbire timp de câteva zile
4. Boli ale sistemului nervos (stări asemănătoare nevrozelor)
Munca de profesor este asociată cu frecvente microstresuri și tensiuni neuro-emoționale.
Ajută în lupta împotriva stresului:
- Treceți la alte activități: dans și exerciții fizice
- Consumați alimente îmbogățite cu vitamine
- Împărtășiți-vă durerea cu prieteni sau rude de încredere sau cu un psiholog
- Relaxați-vă mai mult: faceți-vă un masaj (sau automasaj), înmuiați-vă în băi, petreceți mai mult timp în natură
Puteți, de asemenea, să vă eliberați tensiunea nervoasă iritându-vă palmele (cu bile, nuci etc.), masându-vă degetul mic sau rulând în palme o tijă lungă, un stilou sau un creion.
5. Bolile infecțioase
Orice muncă cu oamenii implică un risc crescut de a contracta infecții virale și gripă. Acest lucru este valabil în special pentru profesori. Copiii se îmbolnăvesc mai des, ceea ce înseamnă că profesorii răcesc în mod constant. Treptat, acest lucru duce la dezvoltarea imunodeficienței – o afecțiune în care sistemul de apărare al organismului își pierde capacitatea de a rezista pe deplin la infecții.
Pentru a preveni acest lucru, ar trebui să acordați atenție sănătății dumneavoastră: plimbați-vă în aer liber, întăriți-vă, beți vitamine, mâncați corect. În timpul perioadelor de morbiditate crescută, trebuie luate medicamente antivirale și imunomodulatoare preventive.
Este minunat atunci când un profesor iubește copiii și uită de tot ce se întâmplă în lume la școală. Dar trebuie doar să aveți grijă, să vă îngrijiți și să vă prețuiți persoana iubită. Apoi, bolile profesionale nu vă vor împiedica să atingeți înălțimi pedagogice.
Vă dorim tuturor sănătate!
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.