Astăzi, vă vom spune dacă copiii pot sau nu pot mânca sushi, unul dintre cele mai internaționale feluri de mâncare asiatice. Continuați să citiți.
Sushi este una dintre cele mai populare mâncăruri orientale din lume. Există multe moduri de a-l prepara și varietăți pentru a satisface toate gusturile. Cu toate acestea, este o rețetă care prezintă un anumit risc microbiologic. Prin urmare, vă vom spune dacă copiii pot mânca sushi sau nu.
Primul lucru de reținut este că acest fel de mâncare exotică nu ar trebui să fie consumat în timpul sarcinii. Peștele crud ar putea conține microorganisme care ar putea pune în pericol supraviețuirea fătului. Otrăvirea alimentară în acest context este considerată deosebit de periculoasă.
La ce vârstă pot mânca sushi copiii?
Este important să așteptați până când sistemul imunitar al copiilor este complet dezvoltat înainte de a putea include sushi în dieta lor. În caz contrar, aceștia ar putea suferi o infecție cu microorganisme care ar putea provoca daune grave.
Se estimează că, începând cu vârsta de 5 ani, mecanismele de apărare ale unui copil sunt pe deplin funcționale. Așadar, în acest moment, copilul va putea încerca sushi făcut cu pește crud. Înainte de această dată, va trebui să apelezi la versiuni de sushi care nu conțin pește crud, dacă vrei să-i oferi acest tip de mâncare micuțului tău.
În același timp, trebuie să ții cont de faptul că sushi este servit de obicei cu o pastă care are o aromă foarte picantă, care este cunoscută sub numele de wasabi. Nici acest aliment nu este recomandat pentru copii, deoarece ar putea provoca iritații și arsuri la nivelul nărilor. Este un produs prea puternic pentru a fi consumat în primele etape ale vieții. Sushi conține vitamine, minerale și acizi grași omega-3, care contribuie la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și la prevenirea anumitor boli.
Beneficiile sushi-ului
În ciuda faptului că este un fel de mâncare delicat din punct de vedere al igienei alimentare, sushi are anumite beneficii pentru sănătate atunci când este introdus în contextul unei diete echilibrate și variate. Cu toate acestea, trebuie evitate versiunile prăjite și bătute, deoarece pot acumula acizi grași trans.
Sushi îmbunătățește sănătatea cardiovasculară
Sushi este de obicei făcut cu pește gras, cum ar fi somonul. Acest produs conține o concentrație mare de acizi grași omega-3. Aceste elemente s-au dovedit a fi sunt benefice pentru sănătatea cardiovasculară datorită efectului lor antiinflamator. În acest sens, ele reduc riscul de a se confrunta cu ateroscleroza.
Sushi previne bolile glandei tiroide
Pentru a asigura buna funcționare a glandei tiroide, este important să ne asigurăm că aportul alimentar de fier și iod este corect. Acest lucru este evidențiat prin cercetări publicată în revista Biological Trace Element Research. Trebuie să țineți cont de faptul că, dacă aportul de iod este insuficient, ar putea apărea hipotiroidismul, ceea ce ar putea afecta metabolismul și starea de compoziție corporală.
Sushi oferă energie de calitate
Elementul central al sushi, pe lângă pește, este orezul. Acest produs este o sursă de carbohidrați de înaltă calitate, cu un indice glicemic scăzut. Prin urmare, este excelent pentru a asigura menținerea unui nivel ridicat de energie, ceea ce este absolut crucial pentru persoanele care se angajează frecvent în activități fizice – cum ar fi copiii!
De fapt, legumele rădăcinoase, leguminoasele și orezul sunt cele mai bune surse de carbohidrați din alimentație. Din acest motiv, ele sunt întotdeauna o opțiune preferabilă în locul pastelor, deoarece acest aliment conține făinuri foarte rafinate care au un impact semnificativ asupra nivelului de glucoză din sânge. Pe termen mediu, acestea ar putea condiționa în mod negativ funcția metabolismului.
Cel mai bine este să evitați să le oferiți sushi copiilor cu vârsta sub 5 ani, deoarece aceștia ar putea suferi de infecții cu microorganisme. O altă opțiune ar fi să îl preparați fără pește crud, care poate fi înlocuit cu surimi.
Începând cu vârsta de 5 ani, copiii pot mânca sushi
După cum am menționat deja, copiii pot începe să mănânce sushi odată ce au împlinit vârsta de 5 ani. Cu toate acestea, este mai bine să așteptați puțin mai mult pentru a le servi condimente picante, cum ar fi wasabi. Înainte de acest moment, este mai bine să evitați mâncărurile care conțin pește crud pentru a reduce riscul ca aceștia să dezvolte o infecție din cauza microorganismelor.
În orice caz, țineți cont de faptul că sushi poate fi preparat în multe moduri diferite. Este posibil să preparați acest fel de mâncare fără pește crud și să îl înlocuiți cu surimi sau cu un alt derivat proteic din pește. În aceste cazuri, nu există probleme legate de igiena alimentară care ar putea afecta sănătatea copilului, deci este un aliment total potrivit pentru consum în orice etapă a vieții.
Toate sursele citate au fost analizate cu atenție de echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și validitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată de încredere și de acuratețe academică sau științifică.
- Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Acizii grași Omega-3 (N-3) marini pentru sănătatea cardiovasculară: O actualizare pentru 2020. Revista internațională de științe moleculare, 21(4), 1362. https://doi.org/10.3390/ijms21041362
- Luo, J., Hendryx, M., Dinh, P., & He, K. (2017). Asocierea iodului și a fierului cu funcția tiroidiană. Cercetarea biologică a oligoelementelor, 179(1), 38-44. https://doi.org/10.1007/s12011-017-0954-x
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.