21.4 C
București

Simptomele uzurii soldului si cum sa o prevenim

Date:

Share post:

Știati ca gelatina poate contribui la regenerarea cartilajului si la prevenirea deteriorarii acestuia? De asemenea, este recomandat sa consumati cel putin doi litri de apa pe zi pentru a va mentine un nivel optim de hidratare.

Femeile sunt mai predispuse sa se confrunte cu realitatea dureroasa a uzurii articulare, a osteoartritei si a altor afectiuni musculo-scheletice care le pot afecta calitatea vietii. Una dintre cele mai frecvente si severe afectiuni articulare este uzura soldului, astfel ca este important sa acordati atentie simptomelor acesteia. Sa analizam mai in detaliu acest subiect.

Care sunt cauzele uzurii soldului?

Artrita de sold, sau osteoartrita coxofemurala, afecteaza cartilajul din solduri. Retineti: articulatia coxofemurala este formata, de asemenea, din capul femurului si cupa soldului, o cavitate articulara in care femurul se potriveste perfect la locul sau. In jurul acestei zone, exista o retea de fibre musculare si ligamente care se alatura cartilajului, absorbind socurile.

Uzura soldului se poate intampla in doua moduri:

  • In primul rand, rezultatul uzurii. Aceasta incepe, de obicei, in jurul varstei de 60-65 de ani.
  • Osteoartrita secundara, rezultatul unor probleme localizate si al unor probleme articulare cauzate de luxatii sau de o nutritie deficitara si probleme osoase. Cu acest tip, puteti incepe sa aveti probleme la sold inca de la 30-35 de ani.

Acum sa aruncam o privire asupra cauzelor acestei afectiuni dureroase:

  • Traumatisme: luxatiile, leziunile sau bolile vindecate necorespunzator pot provoca uzura soldului.
  • Vasculare: insuficienta vasculara este o boala de care trebuie sa tineti cont. Aceste probleme ale soldului tind sa apara din cauza problemelor legate de osteoartrita sau de luxatii, dar, in acest caz, cauza este de natura vasculara.
  • Factori congenitali: Copiii vin adesea pe lume cu probleme congenitale, cum ar fi displazia de sold, probleme de crestere sau alte tot felul de alte probleme.
  • Structura scheletica dezechilibrata: este frecvent ca oamenii sa sufere de o afectiune in care picioarele lor au lungimi diferite.
Citeste si...
Bulimia nervosa: Cauze, efecte și opțiuni de tratament pentru această tulburare de alimentație

Simptomele uzurii de sold

  • Evident, primul simptom al oricarei probleme artrozice este durerea. Dar multi oameni cred ca aceasta durere se concentreaza doar in jurul soldului. In realitate, aceasta tinde sa apara in in zona inghinala regiune. Poate chiar sa se traga in jos spre partea inferioara a coapsei, ajungand pana la genunchi si reflectandu-se inapoi spre fese.
  • Uneori, cand va miscati, veti simti o senzatie brusca de crapatura.
  • Daca te doare soldul, ar putea fi vorba de o problema musculara. Dar daca incepe sa te doara zona inghinala, acesta este un rezultat direct al uzurii soldului.
  • La inceput, durerea nu va fi foarte intensa si va aparea mai ales dupa ce ati fost activ fizic. Dupa o plimbare lunga, de exemplu, sau o alergare, sau dupa ce ati ridicat obiecte grele. Odata ce va odihniti, durerea va disparea.
  • Mai tarziu, pe masura ce uzura avanseaza, durerea va deveni mai intensa si va va fi greu sa faceti activitati de baza atat de simple precum urcarea unui set de scari. Veti simti acea crapatura dureroasa atunci cand va incrucisati picioarele si noaptea, cand va rasuciti in pat. Veti simti, de asemenea, o senzatie de arsura in zona inghinala.

Ce faci in legatura cu uzura de sold daca o ai?Daca aveti dureri de sold, ar trebui sa incepeti sa luati masuri pentru a va adapta stilul de viata la aceasta afectiune. Deocamdata, nu exista un leac.

Ar trebui sa incerci sa mananci bine, astfel incat organismul tau sa aiba toate substantele nutritive de care are nevoie si sa faci exercitii fizice usoare, astfel incat sa poti ramane mobil fara sa te epuizezi. Urmati instructiunile medicului dumneavoastra si nu abuzati de medicamente antiinflamatoare sau de relaxante musculare. Ambele pot avea un impact negativ asupra ficatului dumneavoastra pe termen lung.

Citeste si...
Hipersomnia idiopatică și exercițiile fizice: Ajută?

Ce puteti face pentru a preveni uzura soldului?

Daca obiectivul dumneavoastra este de a preveni uzura soldului deoarece simptomele sunt minore si nu aveti inca aceasta problema, ar trebui sa urmati aceste recomandari.

  • Pastrati intotdeauna o greutate echilibrata.
  • Faceti zilnic cateva exercitii fizice usoare, in special lucruri care nu necesita o miscare prea mare a soldurilor. Aceasta include lucruri precum mersul pe jos, alergatul si inotul.
  • Cresteti-va vitaminele C, A si D deoarece acesti nutrienti va vor ajuta sa sintetizati colagenul. Ar trebui sa incercati neaparat sa mancati mai multe citrice, mango, ananas, morcovi, pepeni si capsuni, alaturi de legume precum legumele crucifere, anghinare si usturoi, care este deosebit de bun pentru a reduce umflarea articulatiilor.
  • Gelatina este grozava pentru refacerea cartilajului, deoarece, dupa cum stiti, oasele nu pot creste la loc, dar cartilajul poate.
  • Luati suplimente de magneziu daca aveti nevoie. Acest nutrient este fundamental pentru mentinerea unei bune sanatati articulare si este excelent pentru sanatatea ta generala. Intrebati magazinul local de produse naturale sau medicul unde puteti obtine aceste suplimente.
  • Beti cel putin doi litri de apa pe zi. Este crucial sa va mentineti hidratat. Facand asta va mentineti articulatiile hidratate, ceea ce hraneste si cartilajul. Trebuie neaparat sa tineti cont de acest aspect.
  • Unii oameni folosesc, de asemenea, suplimente de vitamine, cum ar fi sulfatul de glucozamina, care este excelent pentru uzura soldurilor. Este o modalitate naturala de a intari aceasta parte a corpului, precum si oasele si cartilajele in general. Puteti discuta cu medicul dumneavoastra despre beneficiile sale.

Ce este artroza soldului si care sunt cauzele ei?

Artroza soldului este o afectiune degenerativa a articulatiei soldului, caracterizata prin deteriorarea progresiva a cartilajului articular. Principalele cauze sunt imbatranirea, suprasolicitarea articulatiilor, traumatismele, obezitatea, predispozitia genetica si anomaliile congenitale ale soldului, cum ar fi displazia de dezvoltare a soldului.

Citeste si...
Durerea în partea dreaptă a corpului - cauze, investigații, tratament și prevenire

Cum se trateaza durerea de sold cauzata de artroza soldului?

Tratamentul durerii de sold cauzate de artroza soldului include: administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene si analgezice, fizioterapie, kinetoterapie, utilizarea de dispozitive auxiliare (baston, cadru), reducerea greutatii corporale, adaptarea activitatilor zilnice si, in cazuri avansate, interventii chirurgicale precum artroplastia soldului (inlocuirea articulatiei soldului cu o proteza).

Cum putem preveni agravarea artrozei soldului prin alimentatie?

O alimentatie sanatoasa poate ajuta la prevenirea agravarii artrozei soldului. Se recomanda o dieta bogata in fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe (peste, carne de pasare), si saraca in grasimi saturate si zaharuri. Suplimentele cu glucozamina, condroitina, omega-3 si vitamina D pot fi, de asemenea, benefice.

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Epilepsia: de ce apare si care este pericolul ei, cum sunt crizele?

Epilepsia este o tulburare neurologică ce provoacă crize convulsive recurente. Explorăm ce perturbă conexiunile din creier și cum putem recunoaște diferitele tipuri de crize. Informații esențiale pentru înțelegerea și gestionarea epilepsiei.

Excesul de estrogen in organism, cauze simptome si solutii

Estrogenul este unul dintre cei mai importanți hormoni feminini care ajută la menținerea sănătății femeilor. El reglează ciclul...

Durerile de spate – cauze, simptome, tratamente si prevenire

Dureri de spate - cauze, simptome și tratamente eficiente. Explorăm modalități de ameliorare și prevenție a durerilor lombare, oferind sfaturi practice pentru o sănătate spinală optimă. Citeste pentru soluții adaptate stilului tău de viață.

Inversarea rezistentei la insulina: Cheia pentru o pierdere in greutate eficienta

În lumea modernă, tot mai multe persoane se confruntă cu probleme legate de greutate și cu dificultăți în...

Am urina tulbure, este o infectie sau alta boala?

Urina tulbure poate indica diverse afecțiuni, de la deshidratare și infecții ale tractului urinar până la pietre la rinichi și diabet. Informează-te despre semnele de alarmă, cauze și cum să previi aceste probleme de sănătate.

Intepaturile la inima, cand trebuie sa mergi la medic

Înțepăturile la inimă sunt senzații de durere bruscă și ascuțită în zona pieptului, care pot provoca neliniște și...

Durerea de spate in timpul sarcinii – Ghid complet pentru viitoarele mamici

Ghid complet pentru viitoarele mămici: cum să gestionezi eficient durerile de spate în timpul sarcinii. Informații esențiale pentru o sarcină confortabilă.

Durerea de genunchi – cauze, simptome, tratament si prevenire

Durerea de genunchi afectează milioane de persoane și poate avea multiple cauze, de la leziuni la artroză. Acest articol oferă o analiză detaliată a cauzelor, simptomelor și metodelor de tratament, fiind un ghid esențial pentru cei care caută soluții eficiente.