Sarcina aduce multe schimbări în corpul tău, inclusiv în modul în care dormi. Poziția de dormit în sarcină poate afecta circulația sângelui, respirația și confortul tău. Iată ce poziție să alegi pentru un somn odihnitor.
Femeile însărcinate se confruntă cu multe schimbări care le afectează corpul. Una dintre cele mai importante este poziția lor de dormit.
În timpul sarcinii, poate fi dificil să adormiți. S-ar putea să nu știți în ce parte să vă culcați. Dieta și relațiile cu ceilalți se pot reflecta, de asemenea, în modul în care dormiți.
Înainte de a rămâne însărcinată, majoritatea femeilor sunt obișnuite să doarmă într-o anumită poziție. Dar unele dintre acestea, cum ar fi culcat pe spate sau cu fața în jos, nu sunt recomandate în timpul sarcinii.
Poate fi foarte dificil să găsești o poziție de dormit confortabilă în timpul sarcinii, mai ales dacă erai obișnuită să dormi cu fața în jos și trebuie să-ți schimbi obiceiurile acum că îți stă în cale burtica.
Dacă ați dormit întotdeauna pe spate, ar trebui, de asemenea, să vă schimbați poziția. Acest lucru va ajuta la evitarea problemelor cu spatele și organele interne, având în vedere greutatea suplimentară pe care o purtați acum.
A merge la culcare ar trebui să fie o șansă de a ne reîncărca bateriile. Cu toate acestea, găsirea poziției de somn potrivite pentru a ne odihni se poate transforma într-o luptă atunci când suntem însărcinate.
De aceea, este atât de frecvent ca femeile însărcinate să aibă probleme cu somnul. Unele abia reușesc să doarmă, din cauza mărimii cucuiului lor și a sensibilității sânilor lor. O schimbare bruscă a poziției de dormit se poate dovedi, de asemenea, dificilă. Dar nu este imposibil.
Există o poziție corectă de dormit pentru sarcină?
Specialiștii recomandă ca femeile însărcinate să doarmă culcate pe partea stângă. Această poziție de dormit va facilita circulația sângelui. Pentru a stabiliza corpul, puteți pune o pernă între picioare.
Se înțelege că această poziție favorizează circulația sângelui și a substanțelor nutritive către uter și copil. Aceasta asigură un flux corect de oxigen către făt și favorizează eliminarea deșeurilor și a lichidelor prin intermediul rinichilor.
De asemenea, ajută la reducerea edemelor (picioare și glezne umflate), o afecțiune tipică în timpul sarcinii. Previne venele varicoase și ajută la evitarea indigestiei care poate deranja unele femei. Începeți să practicați această rutină în primul trimestru, pentru ca mai târziu să vă vină ușor.
Cel mai important, un studiu realizat de Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, arată că femeile care nu dorm pe partea stângă pot avea un risc mai mare de moarte fetală. Deși riscurile sunt foarte mici, ar trebui să țineți cont de această recomandare.
Dormitul pe partea dreaptă are un efect negativ
Potrivit diverselor studii, dormitul pe partea dreaptă poate avea un efect negativ asupra diferitelor organe. Să aruncăm o privire la modul în care poate afecta zonele individuale ale corpului.
- Vena cavă: cel mai mare vas de sânge din corp, care se întinde în partea dreaptă a corpului și transportă o cantitate mare de sânge. Dacă dormiți pe partea stângă, veți evita să puneți presiune pe această venă. Acest lucru asigură un flux bun de sânge către placentă și permite circulația oxigenului.
- Ficatul: acest organ important este situat în partea dreaptă a abdomenului. Din acest motiv, dacă dormiți pe partea stângă, veți evita presiunea exercitată de uter asupra acestui organ.
Poziția de dormit influențează cât de bine dormiți
Poate fi greu să dormi în timpul ultimelor săptămâni de sarcină. Dar, cu ajutorul multor perne, ar trebui să reușești să te odihnești. Dacă suferiți de indigestie, poate fi benefic să dormiți cu trunchiul ridicat. Din acest motiv, pernele și pernele sunt esențiale în această etapă.
O saltea fermă, cu o ușoară înclinație și suficientă elasticitate pentru a se adapta curbelor coloanei vertebrale vă va permite să dormiți mai bine. O saltea foarte tare sau dormitul pe podea este la fel de dăunător ca și una foarte moale, care vă lasă coloana vertebrală să se prăbușească fără sprijin. Salteaua nu trebuie să se prăbușească la mijloc, astfel încât să vă poată susține întreaga coloană vertebrală.
Recomandări pentru îmbunătățirea somnului în timpul sarcinii
- Nu folosiți prea multe huse pentru a vă ține de cald
- Folosiți perne triunghiulare
- Asigurați-vă că vă goliți vezica înainte de a merge la culcare
- Reduceți consumul de lichide la ora cinei
- Luați cina cu cel puțin trei ore înainte de a merge la culcare
- Evitați să beți cafea
Referințe:
- Sleeping Positions in Pregnancy: Right Side vs. Left Side, More1 (Poziții de dormit în sarcină: pe partea dreaptă vs. pe partea stângă, mai multe)
- Pregnancy Sleeping Positions | Sleep Foundation2 (Poziții de dormit în sarcină | Fundația Somnului)
- Pregnancy sleeping positions | BabyCenter3 (Poziții de dormit în sarcină | BabyCenter)
- Pregnancy & Sleep: Tips, Sleep Positions, & Issues – Sleep Foundation4 (Sarcina și somnul: sfaturi, poziții de dormit și probleme – Fundația Somnului)
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.