Adolescentul mediu petrece aproximativ nouă ore pe zi folosind mass-media pentru a se distra, potrivit unui raport realizat de Common Sense Media. Pe de altă parte, aceiași adolescenți petrec în medie mai puțin de 10 minute pe zi vorbind cu părinții lor.
Este probabil ca în timpul acestor nouă ore de consum mediatic adolescentul dumneavoastră să fie expus la mii de mesaje evidente și subtile despre corpul “ideal”. Aceste reprezentări adesea nerealiste și de neatins ale frumuseții pot afecta imaginea corporală a adolescentului dvs. și îl pot determina să aibă sentimente negative cu privire la felul în care arată și la valoarea sa ca persoană.
Mesajele pe care le primesc adolescenții
Filmele, reclamele, revistele, conturile de social media și site-urile web prezintă adesea persoane stereotipice, frumoase și slabe ca fiind ideale. Modele subponderale și/sau subțiri, dar cu forme, și imagini photoshopate ale “perfecțiunii” sunt peste tot. Produsele dietetice și articolele de înfrumusețare transmit mesajul că a fi mai slab și mai atrăgător (adică a corespunde standardelor de frumusețe occidentale tradiționale) este cheia fericirii și a succesului.
Efectul poate fi observat la copii de la o vârstă fragedă. Cercetările arată că copiii cu vârsta de doar 3 ani preferă piesele de joc care înfățișează persoane slabe în locul celor care le reprezintă pe cele mai grele. Până la vârsta de 10 ani, 80% dintre fetele americane au ținut o dietă.
Social media și perfecțiunea
Nu doar mass-media tradițională îi supune pe adolescenți la presiunea de a fi subțiri și frumoși. Social media poate avea un efect și mai puternic asupra imaginii corporale a adolescentului dumneavoastră.
Feedback-ul imediat, de la egal la egal, poate crea dependență pentru cei a căror stimă de sine depinde de afirmațiile din social media.
Mulți adolescenți tânjesc după validare din partea colegilor lor, iar social media este o modalitate rapidă de a obține feedback. Fie că un adolescent postează un selfie pe Instagram sau vizualizează videoclipuri cu alții care se laudă cu “diferența dintre coapse” pe TikTok, influențele sociale pot fi foarte puternice.
Unii adolescenți petrec ore întregi încercând să facă un selfie din unghiul potrivit. Alții își măsoară înfățișarea în funcție de câte like-uri primește ultima lor fotografie de pe Instagram. Din păcate, mulți adolescenți primesc, de asemenea, critici dure și comentarii nepoliticoase pe rețelele de socializare. Cyberbullying-ul poate fi destul de dăunător pentru imaginea corporală a unui adolescent.
Consecințele unei imagini corporale deficitare
Presiunea de a fi slab poate avea consecințe grave. Cercetările au stabilit o legătură între expunerea la imagini cu corpuri feminine subponderale, cu aerografiere, și obiceiurile alimentare nesănătoase și scăderea stimei de sine.
O imagine corporală deficitară poate avea consecințe și mai grave. În timp ce unii adolescenți dezvoltă tulburări de alimentație, alții suferă de depresie. Un studiu a constatat că fetele care erau nemulțumite de aspectul lor prezentau un risc semnificativ mai mare de sinucidere.
Nu doar fetele sunt supuse unor reprezentări nerealiste ale frumuseții în mass-media. Supereroii și figurinele de acțiune descriu tipuri de corp nerealiste și încep să trimită băieților mesaje dăunătoare despre corpul lor încă de la o vârstă fragedă. Băieții adolescenți se pot strădui să obțină un corp perfect prin diete sau exerciții fizice compulsive. De asemenea, ei pot dezvolta tulburări de alimentație sau probleme de sănătate mintală care decurg dintr-o imagine corporală deficitară.
Cum să limitați efectele nocive ale mass-mediei
Deși nu vă puteți împiedica adolescentul să fie bombardat cu imagini media dăunătoare, puteți încerca să limitați expunerea lor și să purtați un dialog fructuos despre aceste imagini. Smartphone-urile omniprezente și utilizarea sporită a altor dispozitive electronice înseamnă că adolescentul dvs. va vedea pretutindeni versiuni idealizate ale frumuseții. Dar vă puteți învăța adolescentul dvs. să aibă cunoștințe mediatice.
- Purtați conversații despre imaginile corporale nesănătoase. Discutați despre acceptarea corpului și despre faptul că fiecare corp este diferit și frumos. Explicați că cele mai importante lucruri despre un corp sunt ceea ce poate face și cât de sănătos este, nu felul în care arată – și că poate fi foarte nerealist și nesănătos să vă străduiți pentru un așa-numit “corp perfect”. Vorbiți despre măsurile drastice și nesigure pe care unii oameni le iau pentru a obține aceste tipuri de corp.
- Ascultați-vă adolescentul. Întrebați-l cum se simte atunci când vede aceste imagini în mass-media. Întrebați-i ce simt în legătură cu propriul corp. Ajutați-i să își proceseze sentimentele. Căutați ajutor de la un furnizor de asistență medicală sau de la un terapeut dacă au probleme legate de imaginea corporală care îi deranjează sau care au un impact negativ asupra imaginii lor de sine.
- Vorbiți despre eforturile de marketing. Discutați despre tacticile uneori lipsite de scrupule pe care le folosesc agenții de publicitate pentru a vinde produse. Ajutați-vă adolescentul să detecteze mesajele subiacente despre cum un produs îl va face mai atractiv.
- Folosiți exemple reale. Uitați-vă împreună la televizor și întrerupeți emisiunile și reclamele pentru a vorbi despre mesajele transmise. Uitați-vă împreună la reviste și discutați despre imaginile nerealiste.
Faceți ca aceste subiecte să facă parte din conversațiile permanente din casa dumneavoastră. Făcând acest lucru, vă puteți ajuta adolescentul să dezvolte o imagine corporală sănătoasă și să reduceți puterea pe care mass-media și rețelele sociale o au asupra lui.
Un cuvânt de la Organics Health
Puteți contribui la izolarea adolescentului dumneavoastră de potopul de mesaje negative din mass-media privind imaginea corporală prin promovarea acceptării corpului acasă. Deși nu vă puteți proteja în totalitate adolescentul de impactul negativ al acestor imagini din mass-media, discuțiile despre ele și contracararea lor cu pozitivitatea corporală vă pot ajuta.
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.