Durere testicul stâng: cauze, tratamente și altele

Durere testicul stâng: cauze, tratamente și altele

Testiculul stâng este de fapt mai vulnerabil la anumite probleme de sănătate decât cel drept, așa că, uneori, vei simți durere doar pe o parte. Există o serie de cauze, iar unele necesită o vizită la medic.

S-ar putea să credeți că atunci când o problemă de sănătate vă afectează testiculele, simptomele durerii vor fi resimțite atât pe partea dreaptă, cât și pe partea stângă. Dar o mulțime de afecțiuni pot declanșa simptome doar pe o parte.

Acest lucru se datorează faptului că anatomia testiculului stâng este ușor diferită de cea a testiculului drept.

Testiculul tău stâng, în special, este mai vulnerabil la o serie de afecțiuni, cum ar fi varicocelul, cauzat de probleme venoase, și torsiunea testiculară, care este o răsucire a testiculului în interiorul scrotului.

Dacă te doare testiculul stâng, este important să cunoști unele dintre cele mai frecvente cauze, simptomele acestora și unele opțiuni de tratament pe care medicul tău le poate discuta cu tine.

Varicocelul

Aveți artere în tot corpul care transportă sângele bogat în oxigen de la inimă către oase, țesuturi și organe.

Aveți, de asemenea, vene care transportă sângele sărăcit de oxigen înapoi la inimă și plămâni. Atunci când o venă dintr-un testicul se mărește, se numește varicocel. Varicocelul afectează până la 15 la sută dintre bărbați.

La fel ca venele varicoase din picioare, varicocelul poate apărea umflat sub pielea scrotului.

Ele tind să se formeze în testiculul stâng deoarece vena din partea stângă atârnă mai jos. Acest lucru face ca supapele din acea venă să fie puțin mai dificile pentru a continua să împingă sângele în sus în organism.

Tratament

Este posibil să nu aveți nevoie de tratament pentru un varicocel, deși dacă vă provoacă durere sau probleme de fertilitate, atunci ar trebui să discutați opțiunile de tratament cu un urolog.

Intervenția chirurgicală poate închide fluxul sanguin în partea mărită a venei afectate și îl poate redirecționa prin alte vene. Intervenția chirurgicală reușește de obicei să elimine durerea și să permită o funcționare sănătoasă a testiculelor. Mai puțin de 1 din 10 pacienți operați au varicoceluri recurente.

Citeste si...
Durerea în capul pieptului - cauze, simptome, prevenție, asociere cu alte afecțiuni

Orhita

Orhita este o inflamație a testiculelor, declanșată de obicei de un virus sau de o infecție bacteriană. Durerea poate începe în testiculul stâng sau drept și poate rămâne acolo sau se poate răspândi în tot scrotul.

În plus față de durere, scrotul se poate umfla și poate deveni cald. Pielea poate deveni roșiatică, iar scrotul se poate simți mai ferm sau mai sensibil decât de obicei.

Virusul oreionului este adesea cauza orhita. Dacă acesta este cazul, atunci simptomele la nivelul scrotului pot să nu apară timp de până la o săptămână. Infecțiile cu transmitere sexuală (ITS), cum ar fi gonoreea, sau o infecție a tractului urinar pot duce, de asemenea, la orhită.

Tratament

Opțiunile de tratament pentru orhită depind de cauza care stă la baza acesteia. O infecție bacteriană poate fi tratată cu antibiotice. Un virus, cum ar fi oreionul, are de obicei nevoie doar de timp pentru a se rezolva. Medicamentele analgezice fără prescripție medicală pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

organicsfood.ro

Spermatocelul

Un spermatocel este un chist sau un sac umplut cu lichid care se formează în tubul care transportă sperma din partea superioară a unui testicul. Un spermatocele se poate dezvolta în oricare dintre testicule.

Dacă chistul rămâne mic, este posibil să nu aveți niciodată simptome. Dacă crește, acel testicul poate să doară și să se simtă greu.

Este posibil să observați o schimbare la nivelul testiculului afectat în timpul unui autoexamen. Dacă da, ar trebui să vă consultați medicul. Nu se știe de ce se formează spermatocelul. Dacă nu aveți simptome, este posibil să nu aveți nevoie de niciun tratament.

Tratament

Dacă vă confruntați cu durere și disconfort, o procedură chirurgicală numită spermatocelectomie poate îndepărta chistul.

Operația prezintă riscul de a afecta fertilitatea, așa că, în unele cazuri, bărbații sunt sfătuiți să aștepte până când nu mai au copii înainte de a se supune procedurii.

Torsiunea testiculară

Considerată o urgență medicală, torsiunea testiculară apare atunci când cordonul spermatic se răsucește în testicul, tăindu-i alimentarea cu sânge. Cordonul spermatic este un tub care ajută la susținerea testiculelor în scrot.

Citeste si...
Vărsături cu sânge (hematemeza): Simptome alarmante care nu trebuie ignorate!

Dacă afecțiunea nu este tratată în termen de șase ore, bărbatul ar putea pierde testiculul afectat. Torsiunea testiculară este oarecum neobișnuită, afectând aproximativ 1 din 4.000 de bărbați tineri.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale torsiunii testiculare este o afecțiune numită deformarea “clopotului”. În loc să aibă un cordon spermatic care ține testiculele ferm la locul lor, o persoană născută cu deformarea “bell clapper” are un cordon care permite testiculelor să se miște mai liber. Acest lucru înseamnă că cordonul poate fi răsucit mai ușor.

Torsiunea testiculară afectează, de obicei, doar un singur testicul, testiculul stâng fiind cel mai frecvent. Durerea apare, de obicei, brusc și cu umflături.

Tratament

Torsiunea testiculară trebuie tratată chirurgical, deși un medic de la camera de urgență poate fi capabil să detensioneze temporar cordonul cu mâna. O operație implică fixarea testiculului cu suturi la peretele interior al scrotului pentru a evita răsucirea viitoare.

În cazul în care este diagnosticată deformarea clopotului cu gheare, chirurgul poate fixa celălalt testicul la scrot chiar dacă nu a existat nicio torsiune.

Hidrocelul

În interiorul scrotului, un strat subțire de țesut înconjoară fiecare testicul. Atunci când lichidul sau sângele umple acest înveliș, afecțiunea se numește hidrocel. De obicei, scrotul se va umfla și poate exista sau nu durere. Un hidrocel se poate dezvolta în jurul unuia sau ambelor testicule.

Un hidrocel este mai frecvent la sugari și tinde să se rezolve de la sine în decurs de aproximativ un an de la naștere. Dar inflamația sau rănirea pot provoca formarea unui hidrocel la băieții și bărbații mai mari.

Tratament

Poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta hidrocelul. Este posibil să fie nevoie să vi se dreneze lichidul sau sângele din jurul testiculului după operație, care se numește hidrocelectomie.

Se recomandă programări de urmărire și autoexaminări, deoarece un hidrocel se poate forma din nou, chiar și după ce unul a fost îndepărtat.

Traumatism testicular

Testiculele sunt vulnerabile la leziuni în sport, lupte sau accidente de diferite tipuri. Deoarece testiculul stâng tinde să atârne mai jos decât cel drept, partea stângă este puțin mai vulnerabilă la leziuni.

Citeste si...
Diabetul zaharat de tip 2: care sunt caracteristicile sale și cum pot trăi cu el?

În timp ce traumatismele ușoare ale testiculelor pot duce la dureri temporare care se ameliorează cu timp și gheață, leziunile mai grave trebuie evaluate de un medic. Posibila formare a unui hidrocel sau ruperea unui testicul necesită asistență medicală urgentă.

Tratament

În cazurile de leziuni grave ale testiculului, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a salva testiculul sau pentru a preveni complicațiile. Leziunile mai ușoare pot fi tratate cu analgezice orale timp de o zi sau două.

Cancerul testicular

Atunci când celulele canceroase se formează în testicule, se numește cancer testicular. Chiar dacă cancerul se răspândește în altă parte a corpului, diagnosticul este cancer testicular. Nu este întotdeauna clar de ce un bărbat dezvoltă acest tip de cancer.

Factorii de risc includ un istoric familial de cancer testicular și faptul de a avea un testicul nedescoperit. Dar o persoană fără factori de risc poate dezvolta boala.

Cancerul testicular este, de obicei, observat pentru prima dată în timpul unei autoexaminări sau a unui examen fizic efectuat de un medic. O umflătură sau o umflătură în scrot poate indica o tumoare canceroasă.

La început, este posibil să nu existe durere. Dar dacă observați o umflătură sau o altă modificare la unul sau la ambele testicule și simțiți chiar și o durere ușoară acolo, consultați un medic în curând.

Tratament

Tratamentul pentru cancerul testicular depinde de tipul de cancer testicular și de cât de mult a crescut tumora sau de cât de mult s-a răspândit cancerul. Unele opțiuni includ:

  • Intervenția chirurgicală. Aceasta va îndepărta tumora și implică adesea îndepărtarea testiculului. Pentru bărbații cu boala în stadiu incipient care au un testicul canceros și un testicul normal, se recomandă îndepărtarea testiculului canceros. Activitatea sexuală normală și fertilitatea nu sunt de obicei afectate la bărbații cu un testicul normal.
  • Radioterapie. Aceasta presupune utilizarea unor fascicule de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase. Se face de obicei dacă cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere.
  • Chimioterapie. Veți lua medicamente pe cale orală sau vi se vor injecta în organism pentru a căuta celulele canceroase pentru a le distruge. Chimioterapia tinde să fie folosită dacă cancerul s-a răspândit dincolo de testicule.
Citeste si...
Semnele esențiale ale bolilor tiroidiene: Ce trebuie să știi acum

Tumorile cu celule germinale (GCT) reprezintă marea majoritate a cancerelor testiculare.

Tratarea GCT-urilor cu radioterapie sau chimioterapie poate crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau un alt cancer. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande vizite regulate, astfel încât să vă poată supraveghea starea de sănătate.

Durerea testiculară de orice fel pe una sau ambele părți poate fi angoasantă. Cele mai multe cazuri nu necesită asistență medicală urgentă, deși durerea persistentă ar trebui să fie evaluată de un medic – un urolog, dacă este posibil.

Dacă durerea testiculară apare brusc și sever sau se dezvoltă împreună cu alte simptome, cum ar fi febra sau sânge în urină, atunci consultați imediat un medic. Dacă durerea este ușoară, dar nu dispare după câteva zile, atunci faceți o programare.

De asemenea, dacă simțiți o umflătură sau alte modificări la nivelul testiculelor, consultați un urolog sau cel puțin faceți o programare cât mai curând la medicul dumneavoastră de familie.

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Visele umede: Ce sunt și ce le provoacă
Iritarea penisului: Cauze, căutarea de ajutor, tratament, prevenire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health