Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea și tratamentul acestei tumori letale

Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea și tratamentul acestei tumori letale

Limfomul este un tip de proces neoplazic malign (cancer) care începe în sistemul limfatic.Există două tipuri de limfoame – limfomul Hodgkin, care este considerat o patologie separată, și limfomul non-Hodgkin.

Atunci când apare limfomul non-Hodgkin (leziune canceroasă), celulele din sistemul limfatic scapă de sub controlul sistemului imunitar, precum și al întregului organism, se transformă în celule neoplazice, divizându-se necontrolat, formând o tumoare.

Acest lucru apare cel mai adesea în ganglionii limfatici. Masa de celule în exces formează țesutul tumoral, care deteriorează ganglionii limfatici și se scurge în țesuturile învecinate. Uneori, tumorile se formează în splină și în alte organe, deteriorându-le structura și perturbându-le funcțiile.

Rolul sistemului limfatic

Sistemul limfatic (o rețea de capilare și ganglioni) face parte din sistemul imunitar. Cu ajutorul acestuia, organismul luptă împotriva infecțiilor. Activitatea sa ajută, de asemenea, la menținerea echilibrului fluidelor în toate părțile corpului prin drenarea excesului de lichid din țesuturi în vene. Acest sistem include:

  • Limfocitele sunt un tip de leucocite, celule albe din sânge care luptă împotriva transformării celulelor și a infecțiilor.
  • Limfa este un lichid transparent de culoare alb-gălbuie care conține limfocite, grăsimi, apă și oligoelemente.
  • Vasele limfatice sunt tuburi mici care se împletesc prin țesuturile corpului, paralel cu vasele de sânge. Lichidul limfatic curge prin ele din zone ale corpului, colectând toxinele și resturile celulare și trimițându-le în fluxul sanguin (vene).
  • Ganglionii limfatici sunt organe mici, cam de mărimea unui bob de mazăre. Se găsesc în diferite locuri ale corpului, cum ar fi gâtul, axilele, pieptul, abdomenul și inghinalul. Aceștia filtrează lichidul limfatic în timp ce se deplasează prin corp și luptă împotriva agenților infecțioși din țesuturi.

Aproape fiecare organism cu celelalte organe și țesuturi ale sale este inclus și el în sistemul limfatic: departamentele sale sunt măduva osoasă, unde se produce sângele, precum și timusul (glanda timus), tractul digestiv, amigdalele și splina.

Există 2 tipuri principale de limfocite și limfoame.

  • Limfocitele B (celule B) produc anticorpi pentru a lupta împotriva germenilor. Acești anticorpi se atașează la bacterii și atrag celulele care înghit bacteriile (fagocite). Anticorpii atrag, de asemenea, proteine din sânge pentru a ajuta la neutralizarea bacteriilor.
  • Limfocitele T (celule T) protejează organismul de ciuperci, viruși și unele bacterii. Celulele T sunt capabile să găsească proteinele virale într-o celulă infectată de virus și apoi să le distrugă. Celulele T produc, de asemenea, proteine numite citokine. Acestea semnalează altor tipuri de celule albe din sânge să vină în zona infectată. Celulele T sunt, de asemenea, capabile să ucidă unele celule canceroase.
Citeste si...
Detectarea Infecțiilor Fungice: Când să Vizitezi un Micolog

Variantele de limfom cu celule B sunt detectate mult mai des decât limfomul cu celule T. Aproximativ 85% dintre persoanele diagnosticate cu limfom non-Hodgkin au boala cu celule B. Iar aproximativ 15% au celule T.

Dezvoltarea limfomului

Limfomul poate apărea în orice parte a sistemului limfatic. Apoi se poate răspândi în una sau mai multe zone ale corpului. Limfomul poate provoca afectarea măduvei osoase și a altor organe. Zona afectată și gravitatea bolii sunt influențate de tipul acesteia și de locul în care a început să se dezvolte.

Limfomul care apare într-un organ care nu este un ganglion limfatic, cum ar fi stomacul, se numește limfom extranodal. Acest tip de limfom tinde să se răspândească mai întâi în ganglionii limfatici din apropierea organului și apoi în țesuturile din apropiere.

Tipuri de limfom

Limfomul non-Hodgkin este diferit de limfomul Hodgkin. Celulele canceroase din limfomul Hodgkin reprezintă doar o mică parte din celulele din ganglionul limfatic afectat. Celulele rămase sunt celule imunitare normale.

În mod obișnuit, celulele canceroase sunt celule speciale numite celule Reed-Sternberg. În limfomul non-Hodgkin, cea mai mare parte a tumorii este formată din celule canceroase. Nu există celule Reed-Sternberg în tumoră. Limfomul Hodgkin diferă de limfomul non-Hodgkin prin modul în care se răspândește și prin modul în care este tratat.

Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea și tratamentul acestei tumori letale
Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea și tratamentul acestei tumori letale 6

Limfoamele pot fi clasificate în diferite moduri. Ele sunt grupate în funcție de tipul de limfocite în care încep: Celule B sau celule T. Un alt mod de a le grupa este în funcție de faptul dacă cresc rapid, de exemplu:

  • Limfoamele ușoare (lente). Aceste tipuri au tendința de a crește încet. De obicei, ele provoacă puține simptome, cel puțin la început. De obicei, răspund bine la tratament, astfel încât persoanele cu acest tip pot trăi adesea mult timp. Dar aceste limfoame tind să fie mult mai dificil de tratat decât limfoamele cu creștere rapidă.
  • Limfomul agresiv sau limfomul cu evoluție completă. Aceste tipuri pot crește și se pot răspândi rapid. De obicei, ele trebuie tratate de urgență. Deși aceste limfoame cresc rapid, ele răspund adesea bine la tratament. Unele dintre ele pot fi vindecabile în proporție de 100%.
Citeste si...
Durerea de ureche - cauze, simptome, tratament și prevenție

Tipuri de limfom non-Hodgkin

Limfomul Non-Hodgkin are mai multe tipuri diferite. Acestea cresc în ritmuri diferite și sunt tratate diferit în ceea ce privește terapia. Aflarea tipului de limfom pe care îl are un pacient este foarte importantă atunci când se alege tratamentul.

Limfoamele cu celule B includ:

Limfomul cu celule B mari difuze (DLBCL). DLBCL reprezintă aproape 1/3 din toate limfoamele. Acesta este un tip de cancer cu creștere rapidă sau agresiv. Mai mult de 50% dintre persoane pot fi vindecate cu tratament. Rezultatul sau prognosticul este cel mai bun pentru persoanele care au limfom într-un singur loc din organism.

Limfomul folicular. Acest tip reprezintă aproximativ 20% din toate. Este un tip indolent sau cu creștere lentă. În multe cazuri, afectează majoritatea ganglionilor limfatici din tot corpul, inclusiv măduva osoasă. Acest limfom este bine tratat, dar recidivează.

organicsfood.ro

Leucemie limfocitară cronică (LLC)/limfom limfocitar mic (SLL). Aceste comorbidități reprezintă între 5% și 10% din toate limfoamele. CLL se găsește de obicei în sânge și măduva osoasă. SLL afectează în principal ganglionii limfatici. Ambele boli au o creștere lentă. Adesea, aceste limfoame nu pot fi vindecate cu ajutorul terapiilor convenționale. Cei mai mulți oameni pot trăi cu ele nu mai mult de 10 ani.

Limfoamele cu celule B din zona marginală exterioară sunt limfoame MALT (numite și MALTomi). Acestea reprezintă între 5% și 10% din limfoame. Limfomul MALT sau limfomul de țesut limfoid asociat cu mucus este considerat un tip de limfom MALT care începe în afara ganglionilor limfatici. Multe limfoame somatice debutează în stomac din cauza unei infecții cu bacteria Helicobacter pylori. MALTomul afectează, de asemenea, plămânii, pielea, glanda tiroidă, glandele salivare și țesutul din jurul ochilor.

Limfomul cu celule mantale. Acest tip reprezintă aproape 5% din cazuri. Bărbații sunt afectați mai des decât femeile. În cele mai multe cazuri, se găsește pe o suprafață mare sau este răspândit atunci când este diagnosticat. Această zonă poate include ganglionii limfatici, măduva osoasă și, adesea, splina. Acest tip de limfom crește lent, dar este dificil de tratat.

Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea și tratamentul acestei tumori letale
Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea și tratamentul acestei tumori letale 7

Limfomul primar mediastinal cu celule B. Ponderea sa este de aproximativ 2% din toate. Considerat un subtip de DLBCL. Femeile sunt afectate mai des decât bărbații. Majoritatea au peste 30 de ani. Localizat în jurul inimii și în spatele osului toracic, numit mediastin. Limfomul crește rapid și este adesea vindecabil.

Citeste si...
Kinetoterapie împotriva obezității și excesului de greutate

Limfomul Burkitt. Acest tip reprezintă 1% – 2% din numărul total de tumori. Majoritatea pacienților sunt băieți sau bărbați. Tumora crește rapid, dar poate fi adesea vindecată cu chimioterapie agresivă.

Limfomul limfoplasmacitic, numit și macroglobulinemie Waldenström. Acesta este un tip rar care crește încet. Principalele organe afectate sunt în principal măduva osoasă, splina și ganglionii limfatici. Persoanele care au acest tip trăiesc, de obicei, mai mult de 5 ani. Dar boala lor nu este, de obicei, vindecabilă.

Leucemia cu celule păroase. În ciuda numelui său, este adesea considerată un tip de limfom. Cancerul și-a primit numele pentru particularitatea structurii sale celulare. Acest tip de limfom afectează, de obicei, măduva osoasă, sângele și splina. Acesta este un tip cu creștere lentă și este complet vindecabil.

Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea și tratamentul acestei tumori letale
Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea și tratamentul acestei tumori letale 8

Limfomul primar al sistemului nervos central (SNC). Cel mai adesea, acest tip apare în creier și în țesuturile care îl înconjoară, în ochi. Devine răspândit după un timp. Acest limfom este mai frecvent la persoanele cu probleme ale sistemului imunitar, cum ar fi SIDA.

Tipurile comune de limfom cu celule T includ:

Limfomul cu celule T angioimunoblastic. Acest tip cu creștere rapidă afectează, de obicei, ganglionii limfatici, ficatul și splina. Acesta provoacă febră, infecții, pierdere în greutate și erupții cutanate. Nu este clar dacă acest limfom este vindecabil. Unele persoane vor avea nevoie de un transplant de celule stem.

Limfomul natural killer/T-celular extranodal de tip nazal. Adesea, acest tip apare în tractul respirator superior, cum ar fi nasul și gâtul, și se poate dezvolta, de asemenea, în piele și în tractul digestiv. Dacă limfomul se află doar în pasajele nazale, poate fi adesea vindecat cu chimioterapie și radioterapie. Dacă s-a răspândit la scară largă, o vindecare este mai puțin probabilă.

Limfomul cu celule T de tip enteropatic. Apare la persoanele care sunt sensibile la gluten, principala proteină care se găsește în făina de grâu. Boala celiacă, sau enteropatia sensibilă la gluten, este adesea întâlnită la persoanele cu acest tip de limfom. Tumora crește adesea în peretele intestinal și poate fi dificil de tratat.

Limfomul cu celule T asemănător paniculitei subcutanate. Acest limfom rar cauzează formarea de umflături în cele mai profunde straturi ale pielii. Poate fi tratat cu radiații și, uneori, cu chimioterapie.

Citeste si...
Răgușeală - cauze, prevenție, tratament medicamentos și naturist
Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea și tratamentul acestei tumori letale
Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea și tratamentul acestei tumori letale 9

Limfomul anaplazic cu celule mari reprezintă aproximativ 1% până la 2% din toate. Acesta este un tip cu creștere rapidă care apare la adulți sau copii. Începe în ganglionii limfatici și se poate răspândi apoi în piele. Tratamentul cu chimioterapie este adesea curativ.

Precursor al limfomului/leucemiei limfoblastice T. Această boală se numește fie limfom, fie leucemie. Depinde de cât de mult se dezvoltă în măduva osoasă. Leucemia afectează în primul rând măduva osoasă.

Apare adesea în timus, care este situat în partea din față a pieptului. Tumora crește rapid și este adesea depistată la bărbații tineri. Dar șansele de vindecare sunt bune dacă se folosește chimioterapia.

Limfomul cu celule T al pielii (micoza fungoidă, sindromul Sezary) începe la nivelul pielii. Ponderea sa este de 5% din totalul acestora. Apare sub forma unei erupții cutanate roșii, peticite și se poate dezvolta în tumori dure, în relief, care pot face metastaze la ganglionii limfatici, pancreas și ficat. În sindromul Sézary, celulele limfomatoase se găsesc în sânge. Prognosticul este mai bun dacă limfomul nu s-a răspândit în tot corpul.

Limfom periferic cu celule T, nediferențiat (NOS). Acest termen este utilizat pentru a descrie limfomul cu celule T atunci când nu se încadrează în alte categorii. Multe persoane cu acest tip de limfom au vârsta de peste 60 de ani. Acest tip tinde să crească rapid și să fie răspândit.

Linkuri web care vorbesc despre limfom:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Totul te irită: ce este nevroza de ce apare și cum să lupți
Ce este Dermatita Atopică? De Ce Apar Mâncărimile și Petele Uscate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health