16.7 C
București

Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea si tratamentul acestei tumori letale

Date:

Share post:

Limfomul este un tip de proces neoplazic malign (cancer) care incepe in sistemul limfatic.Exista doua tipuri de limfoame – limfomul Hodgkin, care este considerat o patologie separata, si limfomul non-Hodgkin.

Atunci cand apare limfomul non-Hodgkin (leziune canceroasa), celulele din sistemul limfatic scapa de sub controlul sistemului imunitar, precum si al intregului organism, se transforma in celule neoplazice, divizandu-se necontrolat, formand o tumoare.

Acest lucru apare cel mai adesea in ganglionii limfatici. Masa de celule in exces formeaza tesutul tumoral, care deterioreaza ganglionii limfatici si se scurge in tesuturile invecinate. Uneori, tumorile se formeaza in splina si in alte organe, deteriorandu-le structura si perturbandu-le functiile.

Rolul sistemului limfatic

Sistemul limfatic (o retea de capilare si ganglioni) face parte din sistemul imunitar. Cu ajutorul acestuia, organismul lupta impotriva infectiilor. Activitatea sa ajuta, de asemenea, la mentinerea echilibrului fluidelor in toate partile corpului prin drenarea excesului de lichid din tesuturi in vene. Acest sistem include:

  • Limfocitele sunt un tip de leucocite, celule albe din sange care lupta impotriva transformarii celulelor si a infectiilor.
  • Limfa este un lichid transparent de culoare alb-galbuie care contine limfocite, grasimi, apa si oligoelemente.
  • Vasele limfatice sunt tuburi mici care se impletesc prin tesuturile corpului, paralel cu vasele de sange. Lichidul limfatic curge prin ele din zone ale corpului, colectand toxinele si resturile celulare si trimitandu-le in fluxul sanguin (vene).
  • Ganglionii limfatici sunt organe mici, cam de marimea unui bob de mazare. Se gasesc in diferite locuri ale corpului, cum ar fi gatul, axilele, pieptul, abdomenul si inghinalul. Acestia filtreaza lichidul limfatic in timp ce se deplaseaza prin corp si lupta impotriva agentilor infectiosi din tesuturi.

Aproape fiecare organism cu celelalte organe si tesuturi ale sale este inclus si el in sistemul limfatic: departamentele sale sunt maduva osoasa, unde se produce sangele, precum si timusul (glanda timus), tractul digestiv, amigdalele si splina.

Exista 2 tipuri principale de limfocite si limfoame.

  • Limfocitele B (celule B) produc anticorpi pentru a lupta impotriva germenilor. Acesti anticorpi se ataseaza la bacterii si atrag celulele care inghit bacteriile (fagocite). Anticorpii atrag, de asemenea, proteine din sange pentru a ajuta la neutralizarea bacteriilor.
  • Limfocitele T (celule T) protejeaza organismul de ciuperci, virusi si unele bacterii. Celulele T sunt capabile sa gaseasca proteinele virale intr-o celula infectata de virus si apoi sa le distruga. Celulele T produc, de asemenea, proteine numite citokine. Acestea semnaleaza altor tipuri de celule albe din sange sa vina in zona infectata. Celulele T sunt, de asemenea, capabile sa ucida unele celule canceroase.
Citeste si...
Răgușeală - cauze, prevenție, tratament medicamentos și naturist

Variantele de limfom cu celule B sunt detectate mult mai des decat limfomul cu celule T. Aproximativ 85% dintre persoanele diagnosticate cu limfom non-Hodgkin au boala cu celule B. Iar aproximativ 15% au celule T.

Dezvoltarea limfomului

Limfomul poate aparea in orice parte a sistemului limfatic. Apoi se poate raspandi in una sau mai multe zone ale corpului. Limfomul poate provoca afectarea maduvei osoase si a altor organe. Zona afectata si gravitatea bolii sunt influentate de tipul acesteia si de locul in care a inceput sa se dezvolte.

Limfomul care apare intr-un organ care nu este un ganglion limfatic, cum ar fi stomacul, se numeste limfom extranodal. Acest tip de limfom tinde sa se raspandeasca mai intai in ganglionii limfatici din apropierea organului si apoi in tesuturile din apropiere.

Tipuri de limfom

Limfomul non-Hodgkin este diferit de limfomul Hodgkin. Celulele canceroase din limfomul Hodgkin reprezinta doar o mica parte din celulele din ganglionul limfatic afectat. Celulele ramase sunt celule imunitare normale.

In mod obisnuit, celulele canceroase sunt celule speciale numite celule Reed-Sternberg. In limfomul non-Hodgkin, cea mai mare parte a tumorii este formata din celule canceroase. Nu exista celule Reed-Sternberg in tumora. Limfomul Hodgkin difera de limfomul non-Hodgkin prin modul in care se raspandeste si prin modul in care este tratat.

Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea si tratamentul acestei tumori letale
Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea și tratamentul acestei tumori letale 5

Limfoamele pot fi clasificate in diferite moduri. Ele sunt grupate in functie de tipul de limfocite in care incep: Celule B sau celule T. Un alt mod de a le grupa este in functie de faptul daca cresc rapid, de exemplu:

  • Limfoamele usoare (lente). Aceste tipuri au tendinta de a creste incet. De obicei, ele provoaca putine simptome, cel putin la inceput. De obicei, raspund bine la tratament, astfel incat persoanele cu acest tip pot trai adesea mult timp. Dar aceste limfoame tind sa fie mult mai dificil de tratat decat limfoamele cu crestere rapida.
  • Limfomul agresiv sau limfomul cu evolutie completa. Aceste tipuri pot creste si se pot raspandi rapid. De obicei, ele trebuie tratate de urgenta. Desi aceste limfoame cresc rapid, ele raspund adesea bine la tratament. Unele dintre ele pot fi vindecabile in proportie de 100%.
Citeste si...
Amețeli și Zgomote în Urechi - Cum Identificăm Cauzele și Cum Putem Trata

Tipuri de limfom non-Hodgkin

Limfomul Non-Hodgkin are mai multe tipuri diferite. Acestea cresc in ritmuri diferite si sunt tratate diferit in ceea ce priveste terapia. Aflarea tipului de limfom pe care il are un pacient este foarte importanta atunci cand se alege tratamentul.

Limfoamele cu celule B includ:

Limfomul cu celule B mari difuze (DLBCL). DLBCL reprezinta aproape 1/3 din toate limfoamele. Acesta este un tip de cancer cu crestere rapida sau agresiv. Mai mult de 50% dintre persoane pot fi vindecate cu tratament. Rezultatul sau prognosticul este cel mai bun pentru persoanele care au limfom intr-un singur loc din organism.

organicsfood.ro

Limfomul folicular. Acest tip reprezinta aproximativ 20% din toate. Este un tip indolent sau cu crestere lenta. In multe cazuri, afecteaza majoritatea ganglionilor limfatici din tot corpul, inclusiv maduva osoasa. Acest limfom este bine tratat, dar recidiveaza.

Leucemie limfocitara cronica (LLC)/limfom limfocitar mic (SLL). Aceste comorbiditati reprezinta intre 5% si 10% din toate limfoamele. CLL se gaseste de obicei in sange si maduva osoasa. SLL afecteaza in principal ganglionii limfatici. Ambele boli au o crestere lenta. Adesea, aceste limfoame nu pot fi vindecate cu ajutorul terapiilor conventionale. Cei mai multi oameni pot trai cu ele nu mai mult de 10 ani.

Limfoamele cu celule B din zona marginala exterioara sunt limfoame MALT (numite si MALTomi). Acestea reprezinta intre 5% si 10% din limfoame. Limfomul MALT sau limfomul de tesut limfoid asociat cu mucus este considerat un tip de limfom MALT care incepe in afara ganglionilor limfatici. Multe limfoame somatice debuteaza in stomac din cauza unei infectii cu bacteria Helicobacter pylori. MALTomul afecteaza, de asemenea, plamanii, pielea, glanda tiroida, glandele salivare si tesutul din jurul ochilor.

Limfomul cu celule mantale. Acest tip reprezinta aproape 5% din cazuri. Barbatii sunt afectati mai des decat femeile. In cele mai multe cazuri, se gaseste pe o suprafata mare sau este raspandit atunci cand este diagnosticat. Aceasta zona poate include ganglionii limfatici, maduva osoasa si, adesea, splina. Acest tip de limfom creste lent, dar este dificil de tratat.

Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea si tratamentul acestei tumori letale
Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea și tratamentul acestei tumori letale 6

Limfomul primar mediastinal cu celule B. Ponderea sa este de aproximativ 2% din toate. Considerat un subtip de DLBCL. Femeile sunt afectate mai des decat barbatii. Majoritatea au peste 30 de ani. Localizat in jurul inimii si in spatele osului toracic, numit mediastin. Limfomul creste rapid si este adesea vindecabil.

Citeste si...
Durere de splina - cauze, simptome, diagnostic si tratament

Limfomul Burkitt. Acest tip reprezinta 1% – 2% din numarul total de tumori. Majoritatea pacientilor sunt baieti sau barbati. Tumora creste rapid, dar poate fi adesea vindecata cu chimioterapie agresiva.

Limfomul limfoplasmacitic, numit si macroglobulinemie Waldenström. Acesta este un tip rar care creste incet. Principalele organe afectate sunt in principal maduva osoasa, splina si ganglionii limfatici. Persoanele care au acest tip traiesc, de obicei, mai mult de 5 ani. Dar boala lor nu este, de obicei, vindecabila.

Leucemia cu celule paroase. In ciuda numelui sau, este adesea considerata un tip de limfom. Cancerul si-a primit numele pentru particularitatea structurii sale celulare. Acest tip de limfom afecteaza, de obicei, maduva osoasa, sangele si splina. Acesta este un tip cu crestere lenta si este complet vindecabil.

Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea si tratamentul acestei tumori letale
Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea și tratamentul acestei tumori letale 7

Limfomul primar al sistemului nervos central (SNC). Cel mai adesea, acest tip apare in creier si in tesuturile care il inconjoara, in ochi. Devine raspandit dupa un timp. Acest limfom este mai frecvent la persoanele cu probleme ale sistemului imunitar, cum ar fi SIDA.

Tipurile comune de limfom cu celule T includ:

Limfomul cu celule T angioimunoblastic. Acest tip cu crestere rapida afecteaza, de obicei, ganglionii limfatici, ficatul si splina. Acesta provoaca febra, infectii, pierdere in greutate si eruptii cutanate. Nu este clar daca acest limfom este vindecabil. Unele persoane vor avea nevoie de un transplant de celule stem.

Limfomul natural killer/T-celular extranodal de tip nazal. Adesea, acest tip apare in tractul respirator superior, cum ar fi nasul si gatul, si se poate dezvolta, de asemenea, in piele si in tractul digestiv. Daca limfomul se afla doar in pasajele nazale, poate fi adesea vindecat cu chimioterapie si radioterapie. Daca s-a raspandit la scara larga, o vindecare este mai putin probabila.

Limfomul cu celule T de tip enteropatic. Apare la persoanele care sunt sensibile la gluten, principala proteina care se gaseste in faina de grau. Boala celiaca, sau enteropatia sensibila la gluten, este adesea intalnita la persoanele cu acest tip de limfom. Tumora creste adesea in peretele intestinal si poate fi dificil de tratat.

Citeste si...
Durerea abdominală la femei: ce poate răni, când este periculos, ce trebuie să faceți și unde să vă întoarceți?

Limfomul cu celule T asemanator paniculitei subcutanate. Acest limfom rar cauzeaza formarea de umflaturi in cele mai profunde straturi ale pielii. Poate fi tratat cu radiatii si, uneori, cu chimioterapie.

Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea si tratamentul acestei tumori letale
Ce este limfomul. Ghid complet despre diagnosticarea și tratamentul acestei tumori letale 8

Limfomul anaplazic cu celule mari reprezinta aproximativ 1% pana la 2% din toate. Acesta este un tip cu crestere rapida care apare la adulti sau copii. Incepe in ganglionii limfatici si se poate raspandi apoi in piele. Tratamentul cu chimioterapie este adesea curativ.

Precursor al limfomului/leucemiei limfoblastice T. Aceasta boala se numeste fie limfom, fie leucemie. Depinde de cat de mult se dezvolta in maduva osoasa. Leucemia afecteaza in primul rand maduva osoasa.

Apare adesea in timus, care este situat in partea din fata a pieptului. Tumora creste rapid si este adesea depistata la barbatii tineri. Dar sansele de vindecare sunt bune daca se foloseste chimioterapia.

Limfomul cu celule T al pielii (micoza fungoida, sindromul Sezary) incepe la nivelul pielii. Ponderea sa este de 5% din totalul acestora. Apare sub forma unei eruptii cutanate rosii, peticite si se poate dezvolta in tumori dure, in relief, care pot face metastaze la ganglionii limfatici, pancreas si ficat. In sindromul Sézary, celulele limfomatoase se gasesc in sange. Prognosticul este mai bun daca limfomul nu s-a raspandit in tot corpul.

Limfom periferic cu celule T, nediferentiat (NOS). Acest termen este utilizat pentru a descrie limfomul cu celule T atunci cand nu se incadreaza in alte categorii. Multe persoane cu acest tip de limfom au varsta de peste 60 de ani. Acest tip tinde sa creasca rapid si sa fie raspandit.

Linkuri web care vorbesc despre limfom:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benetthttps://organicsfood.ro
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Durerile de spate – cauze, simptome, tratamente si prevenire

Dureri de spate - cauze, simptome și tratamente eficiente. Explorăm modalități de ameliorare și prevenție a durerilor lombare, oferind sfaturi practice pentru o sănătate spinală optimă. Citeste pentru soluții adaptate stilului tău de viață.

Sauna cu infrarosu: ghid complet cu sfaturi si beneficii dovedite in 2023

Sauna cu infraroșu este o metodă revoluționară de relaxare cu beneficii dovedite pentru sănătate. Aflați cum funcționează, avantajele față de sauna clasică și tot ce trebuie să știți despre instalarea unei cabine acasă.

Tinerii sunt mai vulnerabili la efectele nocive ale colesterolului ridicat si ale hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat cresc semnificativ riscurile de boli cardiovasculare la tineri, conform unui studiu recent. Află mai multe despre importanța controlului precoce al acestor factori de risc.

Ce functii indeplineste ficatul si ce se intampla cu noi daca avem probleme hepatice?

Ficatul, considerat un general în medicina chineză, joacă un rol vital în gestionarea emoțiilor și stării noastre de spirit. Descoperiți legătura dintre sănătatea hepatică și depresie, somn și semnele unui ficat dezechilibrat. Înțelegeți mai bine acest organ esențial și cum să îl susțineți pentru o viață echilibrată.

Virusul papiloma uman (HPV), transmitere, prevenire si tratamentul infectiei

Află detalii cruciale despre transmiterea și prevenirea HPV, un virus comun cu potențial risc crescut.

Apoplexia ovariana: Ce factori o pot provoca si care sunt pericolele

Apoplexie ovariană reprezintă o urgență medicală cu risc de infertilitate, necesitând o înțelegere aprofundată a simptomelor și a tratamentului adecvat. Aflați mai multe despre cum pot fi evitate complicațiile grave și care sunt cele mai eficiente metode de intervenție.

Beneficii ale urzicii intepatoare

Vrei sa afli cum poti folosi urzica pentru a-ti trata sau preveni anumite probleme de sanatate? Citeste acest articol si descopera beneficiile uimitoare ale acestei plante.

Boala Crohn: cauze, simptome, diagnostic si tratament eficient

Boala Crohn este o afecțiune complexă, provocând inflamație la nivel gastrointestinal. Aflați despre simptome, diagnostic și opțiuni de tratament eficiente pentru a gestiona această boală cronică și a îmbunătăți calitatea vieții.