Diferențele majore dintre melanom și cancerul de piele non-melanom.

Diferențele majore dintre melanom și cancerul de piele non-melanom.

Cancerul de piele non-melanom este o leziune malignă a stratului exterior sau epitelial al pielii. Cu această patologie, se formează creșterea celulelor anormale, neoplazice, care pot deteriora și distruge celulele normale ale pielii și țesuturile subiacente.

Cancerul de piele este adesea împărțit în melanom sau cancer non-melanom. Melanomul este o tumoare întunecată, pigmentată, de obicei malignă, care apare din celulele pielii din piele care pot produce pigmentul melanină (melanocite). Cancerul de piele nonmelanom apare cel mai adesea la suprafața pielii sub formă de carcinom cu celule scuamoase sau bazocelulare.

Informații generale

Celulele tumorale maligne provin dintr-o singură celulă care se înmulțește necontrolat, rezultând neoplazie. Expunerea pe termen lung la lumina soarelui este cauza principală a aproape câteva mii de cazuri de cancer de piele non-melanom diagnosticate în fiecare an în țară.

Incidența crește la cei care locuiesc în locuri unde este multă lumină solară, precum coasta. Carcinomul bazocelular afectează stratul bazal al pielii și poate crește treptat în dimensiune, deși rar se extinde în zone îndepărtate (metastaze).

Carcinomul bazocelular reprezintă 80% din toate neoplaziile (excluzând melanomul), în timp ce carcinomul spinocelular reprezintă aproximativ 20%. Carcinomul cu celule scuamoase este o creștere malignă a stratului exterior al pielii. Carcinomul cu celule scuamoase metastazează într-o rată de 2-6%, până la 10% din leziuni afectând urechea și buza.

Cauze și simptome

Expunerea prelungită la soare este considerată un factor de risc semnificativ pentru cancerul de piele nonmelanomic. Există dovezi că expunerea foarte intensă care provoacă vezicule pe piele în copilărie poate juca, de asemenea, un rol important în dezvoltarea cancerului de piele non-melanomic.

Diferențele majore dintre melanom și cancerul de piele non-melanom.

Carcinomul bazocelular afectează cel mai adesea pielea feței. Următoarele zone cele mai comune sunt urechile, dosul mâinilor, umerii și brațele. Este frecventă la bărbați și femei și este cea mai frecventă la persoanele peste 40 de ani.

Aproximativ 1-2% din toate cancerele de piele se dezvoltă în cicatricile arsurilor; Carcinomul cu celule scuamoase reprezintă aproximativ 95% dintre aceste tipuri de cancer, 3% fiind carcinom bazocelular, iar restul fiind melanoame maligne.

Carcinomul bazocelular apare de obicei ca leziuni mici ale pielii care durează cel puțin trei săptămâni. Această formă de cancer de piele non-melanom apare plată și ceroasă, cu margini zimțate ale leziunii care sunt translucide și rotunjite.

Marginile conțin și vase de sânge mici și proaspete. Ulcerul din centrul leziunii îi conferă un aspect nodul. Carcinoamele bazocelulare variază în dimensiune de la 4 la 6 mm, dar pot crește treptat în dimensiune dacă nu sunt tratate.

Carcinomul cu celule scuamoase afectează și pielea expusă la soare, cum ar fi fața, urechile, brațele sau picioarele. Această formă de cancer non-melanom este, de asemenea, cea mai frecventă în rândul persoanelor cu vârsta peste 40 de ani. Carcinomul cu celule scuamoase este o umflătură mică, scalabilă, înălțată pe piele, cu un ulcer central care este crus, dar fără durere sau mâncărime.

Diferențele majore dintre melanom și cancerul de piele non-melanom.

Pericol de cancer de piele

Carcinoamele bazocelulare și spinocelulare se pot dezvolta mai rapid atunci când oamenii au un sistem imunitar suprimat, deoarece iau imunosupresoare sau sunt expuși la radiații.

Unele persoane trebuie să ia medicamente imunosupresoare pentru a preveni respingerea transplantului de organe sau din cauza unei boli în care sistemul imunitar atacă propriile țesuturi ale organismului (boli autoimune); alții pot avea nevoie de radioterapie pentru a trata o altă formă de cancer.

Din acest motiv, oricine care ia aceste imunosupresoare sau care primește radioterapie trebuie să fie supus în mod regulat unui examen complet al pielii. Dacă tratamentul adecvat este întârziat și tumora continuă să crească, celulele canceroase se pot răspândi (metastaza) la mușchi, oase, nervi și, eventual, creier.

Diferențele majore dintre melanom și cancerul de piele non-melanom.

Diagnostic

Pentru a diagnostica cancerul de piele, medicii trebuie să examineze cu atenție leziunea și să întrebe pacientul de cât timp a fost acolo, dacă mâncărime sau sângerează și alte întrebări despre istoricul medical al pacientului.

organicsfood.ro

Dacă cancerul de piele nu poate fi exclus, o probă de țesut este prelevată și examinată la microscop (biopsie). Un diagnostic definitiv al carcinomului spinocelular sau bazocelular poate fi pus doar prin examinarea microscopică a celulelor tumorale.

Odată ce cancerul de piele a fost diagnosticat, se determină stadiul bolii. Informațiile din biopsie și testele suplimentare permit medicului și pacientului să planifice tratamentul și o posibilă intervenție chirurgicală.

Diferențele majore dintre melanom și cancerul de piele non-melanom.

Tratament

Pentru cei diagnosticați cu cancer de piele non-melanom, sunt disponibile mai multe opțiuni de tratament. Unele carcinoame pot fi îndepărtate prin criochirurgie, care îngheață zona canceroasă cu azot lichid.

Carcinomul bazocelular necomplicat și netratat anterior al trunchiului și brațelor este adesea tratat cu chiuretaj (înlăturarea țesutului sau excrescentelor prin răzuire cu o chiuretă) și electrodesecție (folosind un curent electric pentru îndepărtarea celulelor canceroase).

Îndepărtarea pielii strat cu strat până la o marjă normală (chirurgia Mohs) este un tratament eficient atât pentru carcinomul bazocelular, cât și pentru cel spinocelular.

Radioterapia este cea mai bună pentru persoanele în vârstă, pacienții debilitați sau atunci când tumora este considerată inoperabilă. Terapia cu laser este utilă în anumite cazuri; cu toate acestea, această formă de tratament nu este utilizată pe scară largă pentru a trata cancerul de piele.

Un nou tip de tratament cu radiații pentru cancerele de piele non-melanom constă în raze X cu energie scăzută furnizate prin vârful unui ac de mână, o sondă, în doză mare.

Această tehnică permite radiologului să trateze cancerul, păstrând în același timp pielea normală. Dispozitivul a fost eficient în tratarea a 83% din leziunile cutanate la un grup de pacienți diagnosticați cu cancer de piele non-melanom.

Diferențele majore dintre melanom și cancerul de piele non-melanom.

Unele creme și unguente topice (aplicate pe piele) pot fi utilizate pentru a trata anumite tipuri de cancer de piele nonmelanomic. De exemplu, o cremă imunostimulatoare pentru uz local este eficientă în tratamentul carcinomului bazocelular superficial.

Medicina alternativă urmărește să prevină, mai degrabă decât să trateze, cancerul de piele. S-a demonstrat că vitaminele previn arsurile solare și posibil cancerul de piele. Unii dermatologi sugerează că administrarea de vitamine E și C poate ajuta la prevenirea arsurilor solare.

Se crede că vitaminele antioxidante reduc riscul de cancer de piele și oferă protecție solară chiar și la doze mai mici. Alți antioxidanți, inclusiv beta-carotenul, seleniul, zincul și quercetina bioflavonoidă, au fost propuși ca prevenire a cancerului de piele.

Prognoza

Atât carcinomul cu celule scuamoase, cât și carcinomul bazocelular sunt vindecabile cu un tratament adecvat, deși carcinomul bazocelular are o rată de recurență de aproximativ 5%. Detectarea precoce rămâne critică pentru un prognostic pozitiv. Deși carcinomul bazocelular metastazează rar, metastazele pot provoca rapid moartea dacă se răspândesc la ochi, urechi, gură sau membranele care acoperă creierul.

Link-uri web despre cancerul de piele non-melanom și melanom:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Un tip de cancer rar, dar periculos: ce este sarcomul și unde poate să apară?
Hernia inghinală: De ce apare și când este nevoie de operație?
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health