7.4 C
București

Chisturile la rinichi: cauze, simptome, diagnostic si tratament

Date:

Share post:

Chisturile la rinichi sunt formatiuni care apar in interiorul sau pe suprafata rinichilor, reprezentand vezicule umplute cu lichid. Desi majoritatea chisturilor la rinichi nu provoaca simptome si nu necesita tratament, uneori pot determina complicatii. Prin urmare, este important sa intelegem cauzele acestora, felul in care sunt depistate si optiunile terapeutice disponibile.

Definitie si generalitati

Un chist renal este o cavitate anormala care se formeaza in parenchimul renal, tapetata de un epiteliu secretor de lichid. Acestea se prezinta sub forma unor formatiuni sferice sau ovale, de dimensiuni variabile, care pot contine lichid seros, sanguin sau purulent.

Vorbim despre doua tipuri mari de chisturi renale:

 • Chisturile simple, de obicei congenitale, care sunt prezente inca de la nastere si pot evolua odata cu varsta. Se intalnesc frecvent dupa 50 de ani si au un prognostic bun.
 • Chisturile multiple, care pot indica existenta unei boli polichistice renale si care au un prognostic rezervat, putand afecta semnificativ functia renala.

Conform statisticilor, chisturile la rinichi apar la aproximativ 1 din 3-4 adulti, fiind decelate de multe ori intamplator cu ocazia unor investigatii imagistice efectuate din alte motive. Totusi, doar o mica parte dintre acestea necesita monitorizare sau tratament.

Cauze si factori de risc ale chisturilor la rinichi

In multe situatii este dificil de stabilit cauza exacta care determina aparitia unui chist renal. Cel mai frecvent, boala polichistica renala poate genera chisturi la rinichi, fiind o afectiune genetica care afecteaza ambii rinichi. Alte cauze includ:

 • Anomalii congenitale prezente de la nastere;
 • Traumatisme sau infectii renale care pot activa anumite gene implicate in formarea chisturilor;
 • Tumori: carcinomul renal cu celule clare poate debuta sub forma unor chisturi renale;
 • Bolile sistemice precum scleroza multipla sau sindromul von Hippel Lindau pot genera astfel de leziuni la nivelul tesutului renal.

Anumiti factori pot creste riscul dezvoltarii chisturilor renale:

 • Varsta inaintata este unul dintre cei mai importanti factori;
 • Hipertensiunea arteriala netratata predispune la deteriorarea functiei renale si implicarea secundara a chisturilor;
 • In cazul existentei unei boli renale prealabile, riscul aparitiei chisturilor renale creste;
Citeste si...
9 Semne că rinichii tăi ar putea avea probleme

Simptome si forme de manifestare

Cea mai mare parte a pacientilor cu chisturi la rinichi nu prezinta simptome care sa indice prezenta acestora. Daca simptomatologia este prezenta, cele mai frecvente manifestari sunt:

 • Durere si sensibilitate in zona lombara sau lateral la nivelul abdomenului, datorate dimensiunilor chistului si presiunii exercitate asupra tesuturilor inconjuratoare;
 • Simptome urinare ( cresterea frecventei de urinare, urinarea cu dificultate sau urgenta marita) determinate de compresia chistului asupra vezicii urinare;
 • Tulburari digestive precum senzatia de greata, balonare, distensie abdominala;
 • Sangerari renale care pot sa se manifeste prin prezenta sangelui in urina (hematurie).
 • Febra, frisoane si alte semne care pot indica o eventuala infectie a unui chist renal.

De cele mai multe ori, depistarea acestor formatiuni se realizeaza intamplator, in cadrul unor investigatii imagistice abdominale efectuate cu alt scop. Chisturile renale nu provoaca modificari vizibile extern, acuzele fiind limitate de multe ori doar la unele simptome nespecifice.

Pacientii cu boala polichistica renala pot asocia si:

 • Tensiune arteriala crescuta
 • Infectii ale tractului urinar

si pot ajunge in stadii avansate de insuficienta renala.

Diagnosticarea chisturilor la rinichi

Chisturile la rinichi: cauze, simptome, diagnostic si tratament
Chisturile la rinichi: cauze, simptome, diagnostic și tratament 3

Pentru un diagnostic corect, sunt necesare investigatii de laborator si imagistice:

 • Analize medicale: hemoleucograma, uree serica, VSH, proteina C reactiva, care pot identifica afectiuni asociate si pot exclude o potentiala infectie;
 • Teste urine: urocultura, examen sumar de urina, care pot depista o eventuala sursa de infectie urinara;
 • Imagistica medicala:
  • Ecografia renala este investigatia imagistica utilizata initial, oferind informatii despre dimensiune, numar si localizare;
  • Tomografia computerizata (CT) sau Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) a abdomenului si pelvisului sunt indicate ulterior pentru precizarea diagnosticului, mai ales in cazul chisturilor complexe, recidivante sau simptomatice;
  • Clasificarea Bosniak este un sistem care permite incadrarea chisturilor in functie de caracteristicile si riscul de malignizare dupa cum urmeaza:
   • Tip I si II – cu risc scazut, nefiind indicate investigatii suplimentare;
   • Tip IIF si III – risc intermediar sau nedeterminat, acestea necesitand monitorizare periodica;
   • Tip IV – risc inalt, fiind considerate maligne pana la proba contrarie;

De asemenea, in functie de modificarile si implicarea functiei renale se pot efectua teste precum clearance-ul la creatinina sau cistoscopia.

Citeste si...
Tratamentul Dermatofibromului – Când este Necesară Intervenția

Diagnosticul cert al tipului de chist renal si excluderea unor eventuale complicatii maligne se poate realiza doar dupa evaluarea complexa a tuturor rezultatelor obtinute in urma investigatiilor amintite anterior.

Tratament pentru chisturi la rinichi

Chisturile la rinichi: cauze, simptome, diagnostic si tratament
Chisturile la rinichi: cauze, simptome, diagnostic și tratament 4

Tratamentul in cazul chisturilor renale depinde de mai multi factori, precum marimea, numarul, evolutia in timp si prezenta sau absenta simptomelor. De asemenea, sunt luate in calcul complicatiile asociate si riscul de malignizare.

organicsfood.ro

Optiuni terapeutice pentru chisturile simple

 • Abtinerea terapeutica este suficienta in majoritatea cazurilor de chisturi simple, asimptomatice, necomplicate, cu supraveghere imagistica periodica;
 • Medicatie pentru ameliorarea durerii, atunci cand simptomatologia apare;
 • Terapia minim invaziva prin punctie evacuatorie si injectare intracavitara cu substante sclerozante in cazul recidivelor si al dimensiunilor mari;
 • Chirurgia deschisa consta in rezectia chistului sau a segmentului de rinichi afectat, fiind o optiune de tratament pentru cazurile refractare la terapiile minim invazive.

Atitudinea terapeutica in boala polichistica renala

Abordarea este complexa, implicand echipe medicale formate din nefrolog, urolog, chirurg, imagist, fiind orientata initial catre limitarea expansiunii chisturilor si incetinirea deteriorarii functiei renale.

Tratamentul vizeaza in principal:

 • Controlul valorilor tensionale prin medicatie antihipertensiva
 • Corectarea tulburarilor hidro-electrolitice si acido-bazice
 • Tratamentul infectiilor urinare asociate cu antibiotice
 • Dializa sau transplantul renal in stadiile finale de boala renala

Atitudinea in chisturile maligne

Rezectia chirurgicala sau nefrectomia totala reprezinta singura sansa terapeutica in cazurile cu chisturi renale clasificate Bosniak IV, diagnosticate cu certitudine ca fiind maligne. In functie de stadiul si caracteristicile tumorale va fi instituit ulterior si tratament oncologic adecvat.

Mai rar, in chisturile hemoragice, purulente, traumatice poate fi necesara interventia de urgenta pentru stoparea sangerarii, evacuarea si drenajul colectiei sau corectarea rupturilor.

Profilaxia si monitorizarea evolutiei

Prevenirea chisturilor renale este dificila, acestea fiind de cele mai multe ori descoperite intamplator, fara simptome premergatoare. Cu toate acestea, adoptarea unui stil de viata sanatos care include o dieta echilibrata, controlul corect al hipertensiunii arteriale si monitorizarea periodica a functiei renale poate contribui la evitarea complicatiilor si diagnosticarea precoce in cazul aparitiei.

Pentru chisturile simple, urmarirea evolutiei se realizeaza periodic prin reevaluari imagistice o data pe an. Astfel se poate depista din timp cresterea in dimensiune sau transformarea chistului intr-o forma mai agresiva.

Citeste si...
Sensibilitatea la mirosuri în timpul sarcinii - ce trebuie să știi

In cazul bolii polichistice renale, supravegherea este mai atenta, monitorizandu-se atat evolutia ecografica, cat si analizele sanguine care evalueaza functia renala (uree, creatinina, rata filtrarii glomerulare).

Astfel se poate interveni prompt in situatia in care deteriorarea renala se instaleaza, inainte de aparitia complicatiilor severe sau a stadiului de insuficienta renala.

Intrebari frecvente

Pot chisturile renale sa fie ereditare?

Chisturile renale pot avea uneori o componenta ereditara, in special in cazul bolii polichistice renale, o afectiune genetica care determina dezvoltarea a numeroase chisturi la nivelul rinichilor. Aceasta boala se transmite adesea in familii, asa ca daca un parinte are boala polichistica renala, exista un risc semnificativ ca si copiii sa o dezvolte. Totusi, majoritatea chisturilor renale simple nu sunt considerate a fi ereditare.

Exista factori de risc specifici pentru dezvoltarea chisturilor renale?

Anumiti factori pot creste riscul de dezvoltare a chisturilor renale. Acestia includ varsta inaintata, deoarece chisturile renale sunt mai frecvente la persoanele peste 50 de ani. De asemenea, istoricul familial de boli renale, inclusiv boala polichistica renala, poate reprezenta un factor de risc. Traumatismele sau leziunile la nivelul rinichilor pot, de asemenea, sa contribuie la formarea chisturilor. Totusi, este important de mentionat ca multe chisturi renale se formeaza fara un motiv clar.

Pot chisturile renale sa duca la insuficienta renala?

Desi majoritatea chisturilor renale nu afecteaza functia renala, in cazuri rare sau in contextul bolii polichistice renale, chisturile pot creste la dimensiuni mari si pot interfera cu functia normala a rinichilor. Acest lucru poate duce la insuficienta renala. Prin urmare, este importanta monitorizarea regulata a functiei renale, in special pentru persoanele cu multiple chisturi renale sau cu un istoric familial de boli renale.

Chisturile renale pot fi prevenite?

Nu exista metode sigure de preventie a chisturilor renale, in special pentru cele simple, care sunt adesea congenitale sau apar pe parcursul imbatranirii. Totusi, mentinerea unui stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate, poate contribui la sanatatea generala a rinichilor. De asemenea, controlul tensiunii arteriale si evitarea leziunilor la nivelul rinichilor sunt masuri care pot reduce riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de chisturi renale.

Concluzii

Chisturile la rinichi sunt anomalii frecvente, intalnite mai ales dupa varsta de 50 ani. Simptomatologia poate lipsi, diagnosticul fiind adesea intamplator. Cu toate acestea, dimensiunile mari si complicatiile pot genera simptome care sa afecteze confortul si calitatea vietii pacientului.

Citeste si...
Ficatul gras poate fi vindecat cu legume: varza și rudele sale sunt deosebit de utile

Aparitia chisturilor simple se datoreaza unor anomalii congenitale sau unor afectiuni dobandite, care implica rinichii. Boala polichistica renala are un rol important in geneza si evolutia chisturilor la cei predispusi genetic.

Investigatiile paraclinice si imagistice permit incadrarea corecta in functie de potentialul evolutiv. Urmarind in timp caracteristicile chistului se pot depista schimbarile care indica cresterea riscului de complicatii sau malignizare.

In general, abordarea terapeutica a chisturilor simple este conservatoare. Doar in cazul formatiunilor simptomatice care nu raspund la tratamentele minime invazive se recurge la interventia chirurgicala.

Tratamentul in cazul chisturilor maligne, hemoragice sau cu alte complicatii ramane o provocare, prognosticul depinzand intr-o mare masura de precocitatea interventiei si stadiul de diagnostic. Preventia eficienta inca reprezinta o limitare a medicinei moderne.

Adoptarea unui stil de viata echilibrat, controlul periodic al tensiunii arteriale si evaluarile imagistice in contextul unui screening renal pot contribui la depistarea precoce a eventualelor modificari.

Bibliografie Referinte:

Echipa OrganicsHealth foloseste numai surse de inalta calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a sustine informatiile din articolele noastre. Cititi procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul in care verificam informatiile si mentinem continutul nostru precis, fiabil si demn de incredere.

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benetthttps://organicsfood.ro
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Sedentarismul timp de 10 ore pe zi este legat de un risc mai mare de dementa, potrivit unui studiu

Sedentarismul pentru perioade lungi, peste 10 ore pe zi, este legat de un risc mai mare de demență, conform unui studiu recent. Descoperiți cum acest stil de viață afectează sănătatea creierului și ce măsuri puteți lua pentru a reduce riscurile.

Cum afecteaza varsta imunitatea

Află cum vârsta influențează imunitatea și descoperă pașii pe care îi poți urma pentru a te menține sănătos. Nu rata informații esențiale despre consolidarea apărării organismului tău!"

Durerea de ureche – cauze, simptome, tratament si preventie

Durerea de ureche are cauze diverse, de la afecțiuni banale la infecții severe. Aflați despre simptome, diagnostic, tratament medicamentos și modalități de prevenție.

Virusul papiloma uman (HPV), transmitere, prevenire si tratamentul infectiei

Află detalii cruciale despre transmiterea și prevenirea HPV, un virus comun cu potențial risc crescut.

Bolile Genetice si Impactul lor. Intelegerea Defectiunilor ADN

Boli genetice reprezintă o provocare majoră în medicina modernă, implicând mutații și anomalii care afectează sinteza proteinelor și pot conduce la diverse condiții patologice. Înțelegerea profundă a acestor boli și a impactului lor genetic este esențială pentru diagnosticare și tratament.

Ce spune umflarea picioarelor despre starea ta de sanatate?

Umflarea picioarelor este deosebit de frecventă la persoanele în vârstă. Acesta este, de obicei, rezultatul unei circulații deficitare...

Tensiunea arteriala crescuta: de ce este important sa mergeti la medic. Care sunt pericolele hipertensiunii?

Hipertensiunea, adesea numită "ucigașul tăcut", afectează grav arterele și organele, riscând boli de inimă, leziuni renale și accidente vasculare. Informează-te acum despre simptomele subtile și importanța consultului medical în cazul unei tensiuni arteriale crescute.

20 De minute de exercitii fizice te pot ajuta sa iti intaresti creierul dupa o noapte de somn prost

Un nou studiu a arătat cum afectează somnul, nivelul de oxigen și exercițiile fizice capacitatea noastră de a...