12.6 C
București

Alcoolismul la femei: cum difera de cel al barbatilor si daca poate fi tratat

Date:

Share post:

Alcoolismul este o dorinta psihica si fiziologica dureroasa de a consuma alcool. Acesta este recunoscut oficial ca fiind o boala. In cea de-a zecea revizuire a Clasificarii Internationale a Bolilor, care este utilizata de toti medicii, i se atribuie codul F 10.2: “sindrom de dependenta”. Este inclusa in rubrica “tulburari mentale si comportamentale cauzate de consumul de alcool”.

Potrivit OMS, aceasta afecteaza peste 140 de milioane de persoane. In fiecare an, aproximativ 3 milioane de persoane mor din cauza complicatiilor. Potrivit statisticilor, prima data cand oamenii din Rusia consuma alcool este la varsta de 14,5 ani. In acelasi timp, procentele baietilor si fetelor sunt aproximativ egale. Și exista o diferenta semnificativa intre alcoolismul masculin si cel feminin? Sa ne uitam in ea.

Este alcoolismul feminin mai grav decat cel masculin?

Alcoolismul este o boala care nu difera in functie de sex. Patogeneza (evolutia bolii) este exact aceeasi atat la barbati, cat si la femei. Etapele de formare a bolii si complicatiile sunt, de asemenea, aceleasi. Exceptie fac bolile organelor de reproducere, care sunt diferite la barbati si la femei.

Singura mica diferenta este ca organismul unei femei proceseaza etanolul putin mai putin bine. Dar aceasta diferenta nu este suficient de semnificativa pentru a vorbi de o evolutie mai severa. Motivele zvonurilor despre patogeneza mai severa si incurabilitatea alcoolismului feminin trebuie cautate in sfera sociala. In societate este acceptat faptul ca femeile au mai multa responsabilitate. Ele ar trebui sa fie bune gospodine, mame ideale.

Un exemplu simplu: se considera normal ca barbatii sa bea un pahar de bere seara, dupa munca, pentru ca “este obosit si are nevoie sa se relaxeze”. Acest lucru nu provoaca judecati, ci este perceput ca o norma. Pentru o femeie, chiar daca lucreaza in mod egal cu un barbat, este considerat inacceptabil.

Relaxarea prin consumul chiar si a unei cantitati mici de alcool va stigmatiza o femeie ca fiind “sotie, mama si gazda rea”

Acest lucru duce la faptul ca, in primele etape, femeile prefera sa-si ascunda dependenta de toata lumea, chiar si de cei mai apropiati oameni. Dependenta la femei se dezvolta conform acelorasi principii si etape ca si la barbati. Problema devine vizibila pentru ceilalti mai tarziu. Aceasta este ceea ce a dat nastere mitului alcoolismului feminin sever. Nu, nu depinde de sex, doar ca devine vizibila pentru ceilalti mult mai tarziu decat la barbati.

Citeste si...
Pierderea de masă musculară: Cauze și prevenire

Cine poate fi numit alcoolic

Consumul de alcool poate fi categorisit in functie de frecventa si cantitatea ingerata, astfel incat societatea se poate imparti in trei segmente distincte.

Exista cei care aleg abstinenta completa, indiferent de ocazie. Decizia lor poate fi influentata de convingeri personale sau religioase sau, in cazuri mai rare, de conditii medicale preexistente.

Pe de alta parte, avem consumatorii ocazionali, cei care se limiteaza la a savura un pahar in cadrul celebrarilor sau intalnirilor sociale. Pentru ei, conteaza nu doar calitatea bauturii, ci si contextul in care este consumata, accentul cazand pe placerea estetica si asocierea cu anumite alimente.

In final, se disting consumatorii excesivi, cei pentru care alcoolul devine o prezenta zilnica. La acest nivel, selectia bauturilor pe baza gustului sau a costului devine secundara, prioritar devenind efectul produs de etanol.

Factori de risc pentru dependenta

Alcoolismul la femei: cum difera de cel al barbatilor si daca poate fi tratat
Alcoolismul este o boala care nu face diferente in functie de sex. Foto: © DCStudio, Freepik.com
 • Climat psihologic nefavorabil. Faptul de a fi deprimat sau stresat in mod cronic poate creste incidenta consumului de alcool.
 • Primul consum de alcool inainte de varsta de 14 ani. In timpul pubertatii, dependentele se formeaza mai repede si sunt mai severe.
 • Un mediu de baut. Aceasta include clasica si acum meme-ul “ma respecti?” si traditia de a sarbatori orice schimbare in viata cu o bautura obligatorie.
 • Factorul genetic. S-a dovedit ca la popoarele din nordul indepartat, sinteza unui fragment de gena care este responsabil pentru activitatea unei enzime speciale responsabile de procesarea etanolului este perturbata. Din aceasta cauza, dependenta apare mult mai repede.

Cum sa intelegeti cand a inceput boala

Pe masura ce dependenta de alcool avanseaza, se constata o pierdere progresiva a autocontrolului si a capacitatii de autoreglementare. Un simptom semnificativ este reactia organismului la consumul excesiv de alcool: initial, corpul incearca sa elimine toxinele prin varsaturi, dar in etapele avansate, acest reflex poate disparea.

Avansarea bolii se caracterizeaza prin aparitia altor simptome:

Disforia. In absenta alcoolului, individul poate suferi de o stare continua de dispozitie proasta si depresie, manifestand agresivitate si iritabilitate.

Delirium tremens, cunoscut si ca “alcoolismul delirant” sau “febra alba”, este o forma de psihoza care apare la intreruperea consumului de alcool, de obicei intre a treia si a cincea zi, si se manifesta prin halucinatii auditive si vizuale, tremuraturi, insomnie, frisoane si febra. Persoana afectata poate ajunge chiar sa se sinucida pentru a scapa de halucinatii.

organicsfood.ro

Halucinoza este caracterizata de halucinatii limitate la un singur simt, fie el auditiv, tactil sau vizual. Pacientul poate auzi voci in cap sau poate simti senzatii tactila neplacute, ca si cum ar avea viermi sub piele. Spre deosebire de delirium tremens, aceste halucinatii pot persista chiar si in timpul consumului de alcool.

Citeste si...
Tratamentul Dermatofibromului – Când este Necesară Intervenția

Psihoza paranoica se manifesta prin iluzii false si persistente care dureaza mai mult de o luna si raman neschimbate chiar si in fata dovezilor care le contrazic. De exemplu, pacientul poate fi convins ca vecinul de deasupra ii iradiaza apartamentul cu raze nocive dintr-o arma speciala, iar o vizita la acest vecin, care nu poseda asa ceva, nu va schimba convingerea pacientului.

Encefalopatia alcoolica este o afectiune care apare datorita deteriorarii toxice a structurilor cerebrale prin alcool si se manifesta prin scaderea functiilor intelectuale.

Intoxicatia patologica se refera la o perturbare psihotica acuta si temporara, caracterizata prin confuzie si o perceptie distorsionata a realitatii, ducand adesea la agresivitate, frica si furie. Se termina de obicei cu somnul, dupa care persoana sufera de o amnezie de scurta durata si nu isi aminteste evenimentele traite.

Cum se dezvolta dependenta de alcool

Alcoolismul la femei: cum difera de cel al barbatilor si daca poate fi tratat
Dependenta la femei se dezvolta dupa aceleasi principii si etape ca si la barbati. Foto: © Freepic.diller, Freepik.com

Pe langa aspectele mentale si sociale, dezvoltarea poftei de alcool este asociata cu o functionare defectuoasa a enzimelor care proceseaza etanolul. Acestea sunt alcoolul dehidrogenaza si acetaldehidrogenaza. Acestea sunt prezente in fiecare corp uman (indiferent de consumul de alcool).

Adevarul este ca o persoana produce alcool intern, endogen. Acesta este necesar pentru sinteza serotoninei, dopaminei si a multor alte substante. Faza de prezenta a etanolului este de foarte scurta durata. Nu este eliberat in fluxul sanguin, este rapid procesat de enzime in alti compusi chimici.

In cazul consumului frecvent si prelungit de alcool, sinteza etanolului endogen este redusa in organism. In consecinta, scade si sinteza de dopamina. Dopamina este cea care este responsabila de transmiterea impulsurilor in partea creierului responsabila de placere. Acesta este motivul pentru care exista o scadere constanta a dispozitiei in afara consumului de alcool si o bucurie puternica la prima inghititura. Pe masura ce nivelul de etanol creste dramatic, sinteza dopaminei creste.

Enzimele care proceseaza alcoolul sunt impartite in subgrupe. Apare fie dependenta, fie toleranta la alcool. Acest lucru depinde de activitatea diferitelor subgrupe. Acestea pot fi impartite in enzime “rapide” si “lente”.

 • Alcoolul dehidrogenaza “rapida” este de 90 de ori mai rapida in metabolizarea etanolului in acetaldehida decat forma sa lenta. Atunci cand predomina forma rapida, nivelurile de etanol si de metaboliti ai acestuia in sange cresc rapid. Utilizarea este rapida. Astfel de persoane se imbata rapid, dar isi revin si rapid. Dependenta dureaza mai mult timp sa apara.
 • “Alcool dehidrogenaza lenta”. Dupa cum reiese din denumire, functioneaza mai lent. Nivelul de etanol din sange ramane mult timp, iar metabolitii sunt eliminati mai lent. Se caracterizeaza printr-o intoxicatie mai tarzie si o dezalcoolizare ulterioara. In cazul in care se formeaza o astfel de reactie a organismului, probabilitatea de a dezvolta dependenta de alcool este mult mai mare.

Continutul de alcool dehidrogenazele alcoolice rapide si lente se poate schimba de mai multe ori pe parcursul vietii. De exemplu, doza de alcool care va provoca o intoxicatie rapida la varsta de 16 ani va relaxa doar putin o persoana la varsta de 40 de ani. Aceasta nu este o chestiune de “antrenament pentru alcool”, ci de specificitatea de lucru a formelor rapide si lente ale enzimei.

De ce vrei o mahmureala

Alcoolismul la femei: cum difera de cel al barbatilor si daca poate fi tratat
Principalul semn al alcoolismului este nevoia tot mai mare de etanol. Foto: © Karlyukav, Freepik.com

Pentru a intelege efectul alcoolului asupra organismului, este esential sa identificam fazele pe care le parcurge:

Citeste si...
Infecții Intime: Ce Trebuie Să Știi Despre Gonoree și Enterobioza?

Initial, consumam alcool sub forma etanolului. Ulterior, etanolul se transforma in acetaldehida, o substanta ce participa la diverse procese biochimice. Acetaldehida induce lipsa de oxigen in inima si tesuturi, contribuind la formarea tetrahidroizochinolinelor, care se acumuleaza in creier si imita anumiti mediatori chimici, cum ar fi catecolaminele. Acest mecanism poate declansa halucinatii si tulburari psihice.

Eliminarea acetaldehidei din organism si revenirea la o stare normala de bine reprezinta etapa urmatoare. In cazul persoanelor dependente de alcool, acest proces este adesea prelungit. Exista doua moduri de a reduce nivelul acetaldehidei: primul este diminuarea concentratiei metabolitilor alcoolului prin procese naturale, ceea ce necesita timp si resurse biologice ale organismului. Alternativa este cresterea nivelului de etanol, care, la randul sau, va mari concentratia de dopamina, ameliorand simptomele neplacute.

De cele mai multe ori, persoanele afectate aleg aceasta a doua varianta.

Etapele bolii

Alcoolismul la femei se formeaza treptat. Etapele bolii sunt exact aceleasi pentru ambele sexe.

 • Consumul episodic de alcool, uneori fara ocazie si singur. Autocritica si autocontrolul sunt pastrate, starea de spirit nu este grav afectata atunci cand este treaz.
 • Retragerea prelungita a acetaldehidei. Exista o dorinta acuta de mahmureala. Episoadele de consum de alcool devin mai frecvente. Pot fi observate modificari ale aspectului si ale personalitatii. Varsaturile persista daca se consuma prea mult alcool.
 • Consumul frecvent de alcool (pana la bautura). Nu exista varsaturi in supradozaj. Modificari progresive ale aspectului si ale psihicului, iritabilitate si agresivitate. Pot aparea psihoze si halucinatii.
 • Apare encefalopatia alcoolica – moartea unei parti din celulele creierului. Acest lucru duce la pierderea ireversibila a inteligentei.
Citeste si...
Îngrijirea pielii copiilor cu albinism: 4 strategii esențiale

Ce organe sunt afectate

Alcoolul distruge toate organele si sistemele. Simptomele alcoolismului la femei sunt aceleasi cu cele ale barbatilor alcoolici, cu exceptia sferei reproductive.

 • Afectiuni gastrointestinale: hepatita, ciroza, pancreatita, ulcer gastric si duodenal.
 • Afectiuni cardiace: cardiomiopatie, hipertensiune, cardioscleroza.
 • Leziuni cerebrale. Tulburarile mentale si dementa apar din cauza mortii neuronilor.
 • Afectarea sferei reproductive: absenta sau incalcarea menstruatiei, boli inflamatorii ale uterului si ale anexelor, menopauza precoce, infertilitate, lipsa primara a sarcinii.

Tratament

Alcoolismul la femei: cum difera de cel al barbatilor si daca poate fi tratat
Alcoolismul la femei poate fi vindecat.

Principiile principale sunt exhaustivitatea si caracterul voluntar. Este posibil sa fortati o ruda sa mearga la o clinica narcologica, dar aceasta masura va avea doar un efect temporar. Cel mai important lucru este dorinta pacientului de a se recupera.

Important: povestile conform carora alcoolismul femeilor este incurabil sunt un mit!

Terapia dependentei de alcool include cateva obiective esentiale:

Primul pas consta in atenuarea complicatiilor cauzate de abuzul de substante si tratamentul afectiunilor generate de consumul excesiv de alcool. Acesta implica metode de detoxificare – frecvent mentionate ca “terapii vitaminizante” oferite de numeroase institutii specializate in tratamentul dependentelor. Efortul colaborativ al unei echipe medicale diversificate este crucial, implicand specialisti precum terapeuti generali, experti in dependente, hepatologi si cardiologi.

Al doilea obiectiv este crearea unui nou stil de viata, modificarea cercului social si abandonarea rutinelor nesanatoase. Acesta este adesea cel mai provocator aspect, deoarece succesul sau se bazeaza exclusiv pe motivatia si vointa pacientului. In situatii grave, poate fi necesara schimbarea locului de munca si, uneori, relocarea.

Tratamentul alcoolismului la femei este posibil prin eforturi coordonate, dar reusita depinde de o strategie holistica si de cooperarea dintre medici, psihologi si suportul familiei pacientului pentru a asigura o recuperare eficienta!

Referinte:

Foto: © Freepik.com (cu exceptia cazurilor in care este indicat in mod specific) 

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Excesul de estrogen in organism, cauze simptome si solutii

Estrogenul este unul dintre cei mai importanți hormoni feminini care ajută la menținerea sănătății femeilor. El reglează ciclul...

Diabetul zaharat de tip 2 – este genetica de vina? Predispozitia ereditara la diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 are o componentă genetică semnificativă, riscul crescând dacă există antecedente în familie. Totuși, chiar și cei cu predispoziție genetică pot preveni boala prin alimentație echilibrată, activitate fizică și controlul greutății. Află care sunt genele asociate și cum poți reduce riscul lor.

20 De minute de exercitii fizice te pot ajuta sa iti intaresti creierul dupa o noapte de somn prost

Un nou studiu a arătat cum afectează somnul, nivelul de oxigen și exercițiile fizice capacitatea noastră de a...

Abces Dentar – Simptome, Diagnostic si Optiuni de Tratament

Diagnosticul abcesului dentar este vital pentru a începe tratamentul adecvat și a preveni răspândirea infecției. Acest articol oferă o perspectivă detaliată asupra diferitelor forme de abces, metodelor de prevenție și opțiunilor de îngrijire.

Sinuzita: cauze, simptome, tratament si preventie

Sinuzita este o afecțiune frecventă, caracterizată prin inflamarea membranei mucoase a sinusurilor. Aproximativ 300000 de adulți suferă anual...

Durerea de genunchi – cauze, simptome, tratament si prevenire

Durerea de genunchi afectează milioane de persoane și poate avea multiple cauze, de la leziuni la artroză. Acest articol oferă o analiză detaliată a cauzelor, simptomelor și metodelor de tratament, fiind un ghid esențial pentru cei care caută soluții eficiente.

Am urina tulbure, este o infectie sau alta boala?

Urina tulbure poate indica diverse afecțiuni, de la deshidratare și infecții ale tractului urinar până la pietre la rinichi și diabet. Informează-te despre semnele de alarmă, cauze și cum să previi aceste probleme de sănătate.

7 Semne timpurii ale afectarii ficatului

Ficatul trimite semnale de avertizare subtile când are probleme. Află care sunt cele mai frecvente 7 simptome timpurii care indică o afecțiune hepatică: oboseală, intoleranță la grăsimi, dureri abdominale, modificări ale culorii urinei, mâncărimi ale pielii etc.