Rolul Foniatrului în Diagnosticarea și Tratamentul Afectiunilor Vocale

Rolul Foniatrului în Diagnosticarea și Tratamentul Afectiunilor Vocale

Un foniatru este un medic care diagnostichează și tratează patologiile care cauzează leziuni ale aparatului vocal. Una dintre specializările otolaringologiei (alături de audiologie, otochirurgie și altele) se numește foniatrie. Este important să nu confundați un foniatru cu un fonopedist. Un foniatrist prin formare, un medic ORL. Un fonopedist este un profesor care se ocupă de patologia vocii. Foniatristul prescrie tratament, fonopedistul prescrie doar exerciții speciale și gimnastică. Să ne dăm seama cu ce lucrează astfel de specialiști.

Ce este aparatul vocal

Acestea sunt mai multe organe care asigură formarea vocii. Aparatul vocal este format din plămâni, care asigură trecerea aerului, mușchii abdominali și diafragma, bronhiile, traheea, laringele, corzile vocale, cavitățile bucale și nazale și secțiunile respiratorii speciale ale sistemului nervos.

Creierul trimite un semnal, iar mușchii asigură mișcarea mușchilor toracici și abdominali. Ca urmare, aerul trece prin tractul respirator și face să vibreze corzile vocale. În funcție de mărimea și tensiunea corzilor vocale, timbrul și înălțimea vocii se schimbă.

Specialistul tratează toate părțile aparatului vocal și ajută la găsirea problemei schimbărilor vocale în toate etapele formării sale.

Un foniatrist nu poate doar să trateze. El ajută la menținerea tehnicii corecte de utilizare a vocii la persoanele pentru care utilizarea vocii este o necesitate profesională – crainici, vocaliști, dispeceri, ghizi turistici, politicieni, operatori, lectori.

Ce boli tratează acest medic?

Rolul Foniatrului în Diagnosticarea și Tratamentul Afectiunilor Vocale
Există o serie de patologii și simptome pentru care este necesar să vizitați acest specialist.

Contrar opiniei populare, nu doar cântăreții apelează la acești specialiști. Există multiple afecțiuni și simptome pentru care consultul de specialitate devine necesar:

  • senzația persistentă de nod în gât;
  • durere la înghițire sau în timpul vorbirii;
  • spasmele musculare ale laringelui, senzația de strângere și dificultăți în timpul conversației;
  • laringita de reflux (conținutul gastric irită mucoasa corzilor vocale);
  • laringita profesională;
  • pierderea vocii datorată unei boli (cum ar fi laringita) sau a unei intervenții chirurgicale;
  • răgușeală persistentă, dureri în gât;
  • fumatul îndelungat, de peste 5 ani;
  • schimbarea permanentă sau intermitentă a tonalității normale a vocii;
  • dificultatea de a vorbi tare;
  • oboseala corzilor vocale după folosirea prelungită a vocii (vocea se “așează” spre sfârșitul zilei);
  • prelungirea anormală a schimbării vocii în adolescență (disfonie mutațională);
  • pierderea vocii în urma unei leziuni, suprasolicitări, stres sau traume psihologice;
  • schimbarea bruscă și pe termen lung a timbrului vocal.
Citeste si...
Evitați cafeaua, sucul sau sifonul: ce nu ar trebui să luați cu pastilele și de ce este așa?

Dacă apar probleme ale vocii la copii și adolescenți, consultul medical este de asemenea indicat. Uneori, se poate impune o consultare suplimentară cu un dentist, chirurg, neurolog, logoped sau oncolog.

Metode de diagnosticare

Specialistul intervievează pacientul, examinează starea laringelui cu ajutorul unor oglinzi speciale sau folosește echipamente (videofibrolaringoscop, analizor de voce acustic computerizat, video stroboscop).

Medicul poate utiliza metode de diagnosticare instrumentală suplimentare: computer sau imagistică prin rezonanță magnetică, ultrasunete, radiografie. De asemenea, foniatrul poate prescrie diverse teste de laborator: analize de sânge, un tampon din gât sau laringe

Tipuri de tratament

Rolul Foniatrului în Diagnosticarea și Tratamentul Afectiunilor Vocale
Există mai multe tipuri de terapie care pot fi folosite pentru bolile aparatului vocal.

Există mai multe tipuri de terapie care pot fi folosite pentru bolile aparatului vocal.

  • Tratamentul conservator. Include prescrierea de medicamente din diferite grupe. De asemenea, pot folosi perfuzii de diverși agenți folosind o tehnică specială.
  • Procedee fizioterapeutice. Iradierea cu ultraviolete, electroforeza, inhalarea și terapia magnetică. Nu există dovezi convingătoare cu privire la beneficiile acestor proceduri, dar uneori ele funcționează bine ca metodă de tratament adjuvant.
  • Terapia vocală. Specialistul îl învață pe pacient tehnici de control al vocii pentru a reduce iritarea corzilor vocale. În unele cazuri, este nevoie de ajutorul unui fonopedagog – un logoped care este specializat în problemele corzilor vocale.
  • Chirurgie. Pentru pacienții care au nevoie de o intervenție chirurgicală la nivelul laringelui și al corzilor vocale. Baza poate fi prezența chisturilor, a tumorilor, a cicatricilor și așa mai departe.

Prevenirea pierderii vocii

Pentru a menține sănătatea aparatului vocal trebuie:

  • beți suficientă apă;
  • evitați alimentele uscate și sfărâmicioase înainte de a vă folosi activ vocea, deoarece acestea pot provoca durere și se pot bloca în pliurile laringelui;
  • opriți fumatul și alcoolul, care afectează în mod negativ vocea și contribuie, de asemenea, la dezvoltarea inflamațiilor și a tumorilor în laringe;
  • să se odihnească în mod regulat;
  • să aibă o dietă echilibrată, să excludă alimentele picante, băuturile carbogazoase, alimentele prea calde sau prea reci;
  • să mențină igiena vocală (important pentru cei a căror profesie implică o încărcare mare a vocii);
  • respectați intervalul dintre masă și somn pentru a evita refluxul și iritarea laringelui;
  • acordați o atenție deosebită aerului din interior (umiditatea optimă este de aproximativ 60% și temperatura de 22 °C).
Citeste si...
Cum să răspundeți la simptomele unui atac de cord când sunteți singur

Dacă aveți probleme cu vocea, este mai bine să consultați imediat un medic.

În cazul bolilor grave, probabilitatea de reușită a tratamentului este mai mare dacă diagnosticul este pus într-un stadiu incipient. Dacă activitatea dumneavoastră presupune utilizarea constantă a aparatului vocal, trebuie să vizitați acest specialist de cel puțin 2 ori pe an.

Photo: © Freepik.com

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

organicsfood.ro

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

De ce aveți nevoie de terapia CPAP pentru a trata sforăitul
Alcoolismul la femei: cum diferă de cel al bărbaților și dacă poate fi tratat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health