Tensiunea arterială ridicată, cunoscută sub numele de hipertensiune arterială, declanșează situații potențial periculoase, cum ar fi atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale, dar, în multe cazuri, nu provoacă niciun simptom clar pentru o perioadă lungă de timp.
Persoanele cu tensiune arterială ridicată au tendința de a experimenta fluctuații mai mari ale tensiunii arteriale – având uneori dureri de cap, amețeli sau sângerări nazale. Trebuie să fiți în alertă în cazul unei deraieri bruște.
Opt motive pentru fluctuațiile tensiunii arteriale
1. Cafeaua, ceaiul negru și ceaiul verde pot provoca creșteri semnificative ale valorilor. Pe de altă parte, lipsa de lichide poate provoca, de asemenea, fluctuații mari ale valorilor tensiunii arteriale (de exemplu, la schimbarea poziției).
2. Alimentele bogate în sare afectează tensiunea arterială și o pot crește. Trebuie să aveți grijă în special la conserve, pâine, brânză și mezeluri. Acestea conțin, de obicei, multă sare. Medicii estimează că aproximativ 50 la sută dintre pacienții cu hipertensiune arterială sunt sensibili la sare, tensiunea arterială scăzând cu aproximativ 5 mm Hg. Art. cu o dietă săracă în sare.
3. Excesul de greutate crește, de asemenea, tensiunea arterială. Așteptați-vă la o creștere de 1 mmHg. Art. pentru fiecare kilogram în plus pe cântar.
4. Consumul de alcool, printre altele, stimulează sistemul nervos simpatic. Uneori este posibil să crească tensiunea arterială până la 7 mm Hg. Art. valoarea superioară (sistolică) și 5 mm Hg. Art. valoarea inferioară (diastolică).
5. Stresul, tensiunea psihologică și anxietatea provoacă, de asemenea, o creștere a tensiunii arteriale. Există un motiv pentru care limitele de măsurare a tensiunii arteriale în cabinetul medical sunt mai mari. Pacienții sunt de obicei puțin nervoși înainte de a-și lua tensiunea arterială. Atunci medicii vorbesc despre “hipertensiunea în halat alb”
6. Activitatea fizică afectează tensiunea arterială. Valorile sunt mai mari în timpul exercițiilor intense și pentru o perioadă de timp după acestea, iar în timpul fazei de repaus scad. Concluzia este că exercițiile fizice scad tensiunea arterială.
7. Consumul de produse din tutun, în special în rândul fumătorilor ușori, crește tensiunea arterială și poate provoca fluctuații ale tensiunii arteriale. În cazul fumătorilor înrăiți, o țigară are un efect redus asupra tensiunii arteriale.
8. Prin uitarea de a lua medicamentele prescrise pentru problemele de tensiune arterială sau prin administrarea anumitor alte medicamente, creăm riscuri de fluctuații ale tensiunii arteriale.
Dacă fluctuațiile tensiunii arteriale sunt însoțite de simptome grave, cum ar fi dificultăți de respirație, presiune în piept și dureri de cap severe, atunci probabilitatea unui apel de urgență la camera de gardă este mare, deoarece în astfel de cazuri există riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral.
Dar nu vă grăbiți să vă supărați din timp și mai ales să vă diagnosticați singuri. Fluctuațiile tensiunii arteriale în timpul zilei apar chiar și la persoanele cu niveluri normale.
Nimeni nu este imun la fluctuațiile tensiunii arteriale. Medicii vorbesc despre “ritmul circadian” – ritmul zilnic al tensiunii arteriale. Aceasta crește continuu înainte de trezire. Noaptea, dimpotrivă, tensiunea arterială scade semnificativ.
Cele mai scăzute valori ale tensiunii arteriale se înregistrează de obicei noaptea, între 2 și 3 dimineața. Există un prim vârf dimineața, între orele 8:00 și 9:00, o scădere a valorilor la scurt timp după prânz și un al doilea vârf la sfârșitul după-amiezii, între orele 16:00 și 18:00.
măsurarea pe 24 de ore ajută la identificarea fluctuațiilor tensiunii arteriale
Pentru a detecta fluctuațiile tensiunii arteriale, cardiologii recomandă măsurarea tensiunii arteriale pe o perioadă de 24 de ore. Tensiunea arterială este înregistrată la intervale fixe pe o perioadă de 24 de ore – la fiecare 15 minute în timpul zilei și la fiecare 30 de minute pe timp de noapte.
Pe baza evaluării generale, medicul dumneavoastră poate determina dacă fluctuațiile tensiunii arteriale sunt naturale sau dacă aveți o afecțiune medicală.
Ce cauze potențiale ale fluctuațiilor tensiunii arteriale ați cita în cazul dumneavoastră?
Legături web care vorbesc despre subiectul “8 cauze ale tensiunii arteriale fluctuante despre care ar trebui să știți”:
- https://www.healthline.com/health/fluctuating-blood-pressure
- https://health.clevelandclinic.org/does-your-blood-pressure-fluctuate-widely-heres-why-you-need-to-pay-close-attention/
- https://www.sciencedaily.com/releases/2023/10/231016222120.htm
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/321523
- https://scitechdaily.com/early-warning-sign-identified-new-research-links-fluctuating-blood-pressure-to-dementia/
- https://www.verywellhealth.com/normal-blood-pressure-fluctuations-throughout-the-day-1764097
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.