Psoriazis sau eczeme? Aceste boli cronice ale pielii afectează până la câteva milioane de pacienți. Inflamația, tipică ambelor procese, duce la manifestarea unor simptome similare – roșeață, uscăciune, mâncărimi, crăpături ale pielii.
Dar, prin natura lor, sunt boli foarte diferite, cu cauze semnificativ diferite și, în cazurile severe, cu tratamente diferite. De aceea, este important ca pacienții să obțină un diagnostic corect în timpul examinării, pentru ca apoi să folosească acele grupuri de medicamente care vor aduce ușurare.
Caracteristicile eczemelor la diferite vârste
Eczema este cu siguranță o afecțiune mai frecventă atât în rândul copiilor, cât și al pacienților adulți. Potrivit experților, aproximativ 10% dintre oameni au o anumită formă de eczemă. Aproximativ 7% dintre adulți au dermatită atopică, cea mai frecventă formă de eczemă.
Aproximativ 13% dintre copiii cu vârsta sub 18 ani, suferă de manifestări de dermatită atopică. Se crede că eczema este mai frecventă în rândul femeilor și al copiilor, în timp ce bărbații prezintă mult mai rar diferitele sale manifestări cutanate.
Eczema este o inflamație a pielii, asociată de obicei cu dezvoltarea alergiilor, astm bronșic și hipersensibilitate a pielii la diverși iritanți din mediul extern, cum ar fi produsele cosmetice sau substanțele chimice din gospodărie, articolele de îngrijire personală. De asemenea, poate fi rezultatul unei uscăciuni excesive a pielii sau al unor substanțe chimice din mediul înconjurător care irită pielea.
Evoluția psoriazisului
În prezent, psoriazisul afectează până la 3% din populația țării noastre. Există o tendință de creștere a numărului de persoane cu această boală. Patologia începe adesea la vârsta de 15-25 de ani, dar, în principiu, psoriazisul se poate dezvolta la orice vârstă. Deși se consideră că este mai frecvent la femei, bărbații dezvoltă de obicei forme mai severe ale bolii.
Psoriazisul este o boală autoimună cronică. Sistemul imunitar atacă pielea, provocând formarea unor pete roșii și solzoase pe corp, pe față sau pe scalp. Există mai multe tipuri de psoriazis, psoriazisul în plăci fiind cel mai frecvent, reprezentând 80% până la 90% din cazuri. Alte tipuri se numesc psoriazis în formă de picătură, invers (inversiune), pustular și eritrodermic.
Simptomele de inflamație sunt prezente în ambele afecțiuni
Nici psoriazisul și nici eczema nu sunt contagioase, dar ambele afecțiuni au o predispoziție ereditară și apar adesea la mai mulți membri ai familiei. Manifestările exterioare ale eczemei și psoriazisului arată foarte asemănător, ceea ce face dificilă pentru o persoană obișnuită să deosebească una de cealaltă.
Cu toate acestea, specialiștii disting tipurile de inflamație printr-un set de semne specifice. Un indiciu este vârsta pacientului. Atât psoriazisul, cât și inflamația eczematoasă se pot dezvolta la orice vârstă. Dar eczema are mai multe șanse să se manifeste în copilărie sau în copilărie, în timp ce inflamația psoriazică atinge cel mai adesea vârste maxime între 20 și 30 de ani și apoi între 50 și 60 de ani.
Localizarea elementelor tipice pe piele este, de asemenea, un indiciu în diagnostic. În cazul psoriazisului, pielea de pe spatele coatelor și din fața genunchilor este de obicei afectată, în timp ce în cazul eczemelor inflamația apare pe suprafețele interioare ale articulațiilor, în pliuri și pe gât.
Eczema se caracterizează, de asemenea, prin inflamație umedă, formarea de eroziuni cu lichid care poate supura și se poate forma o crustă, în timp ce în psoriazis pielea afectată este uscată și cu plăci cheratinizate.
Tratamentul pielii pentru eczeme și psoriazis
Deși fiecare boală are cauze de bază diferite, ele sunt tratate în același mod în stadiile inițiale. Este posibil ca pielea să nu se limpezească întotdeauna complet, dar este posibil să se ajute pacientul să controleze evoluția bolii și apariția de noi elemente.
Principalul tratament pentru eczeme ușoare până la moderate și psoriazis este terapia topică, de obicei cremele cu corticosteroizi. Pentru cazurile mai severe de psoriazis, au fost dezvoltate multe medicamente noi, atât injectabile, cât și orale. Baza de acțiune a acestora este suprimarea inflamației autoimune.
Acestea vizează celule imune specifice care se comportă agresiv, acestea fiind selectate strict individual. Pacienții cred întotdeauna că pastilele sunt mai sigure decât injecțiile, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Injecțiile atacă doar o mică parte a sistemului imunitar, în timp ce pastilele implică o mare parte a acestui sistem.
O altă opțiune de tratament este fototerapia, expunerea dozată la lumină UV, care este indicată pentru eczeme și psoriazis. Lumina ultravioletă acționează ca un imunosupresor asupra pielii. Lumina soarelui are același efect, dar include și lungimi de undă nocive care provoacă arsuri și fotoîmbătrânire. Fototerapia oferă doar o singură lungime de undă necesară pentru a trata bolile.
Îngrijirea pielii pentru eczeme și psoriazis: hidratare ameliorarea mâncărimilor
Medicii recomandă ca pacienții să aibă grijă de pielea lor folosind creme și loțiuni hidratante bogate în emolienți. Mâncărimile și scărpinatul cauzează deteriorarea pielii, ceea ce poate provoca infecții. Un emolient poate reduce mâncărimea și poate “sigila” unele dintre leziunile minore.
În cazul eczemelor, îngrijirea pielii la domiciliu poate fi un factor cheie în eliminarea erupțiilor, mâncărimilor, uscăciunii sau a rănilor. Principiul de bază al terapiei este “hidratarea urmată de sigilare”. Adică, aveți nevoie de produse care să hidrateze pielea și să ajute la reținerea umidității în straturile sale superioare.
Pielea cu psoriazis trebuie tratată în același mod; de asemenea, aceasta este grav afectată de uscăciune și iritație, descuamare și îngroșare. Persoanele cu psoriazis pot beneficia de o pierdere în greutate. Tratamentul funcționează mai bine dacă pacientul pierde în greutate. O bună igienă generală ajută, de asemenea, la îngrijirea pielii, eliminând mâncărimile și riscul de infecție. Recomandările standard includ:
- Aderarea la principiile unei diete sănătoase;
- Consumul mai multor cantități de apă;
- Abținerea de la consumul de alcool și de fumat;
- Exerciții fizice regulate.
Surse:
- https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-or-eczema[2] – Psoriasis causes well-defined, thick, scaly red patches while eczema causes poorly defined dry, flaky patches.
- https://www.pennmedicine.org/updates/blogs/health-and-wellness/2022/march/psoriasis[3] – Psoriasis commonly occurs on the knees, elbows, lower back, and scalp while eczema appears on the inside of elbows or behind knees.
- https://nationaleczema.org/blog/eczema-or-psoriasis/[4] – Eczema usually first appears in childhood while psoriasis onsets later between ages 15-35.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5289118/[5] – Psoriasis is linked to arthritis, diabetes, and depression while eczema is associated with asthma and allergies.
- https://www.aad.org/public/diseases/eczema/childhood/child-have/difference-psoriasis[6] – Eczema causes more intense itching than psoriasis though both are itchy, red, and scaly.
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.