Traheostomia schimbă modul în care mănânci și bei. Deși este încă posibil să consumi alcool după această procedură, există riscuri și echipa medicală poate să nu îl recomande.
O traheostomie este o intervenție chirurgicală care îți oferă suport respirator. Atunci când tubul de traheostomie este introdus în trahee pentru a asigura ventilația mecanică sau suportul respirator, poate complica fluxul altor substanțe – precum alimentele și băuturile – prin gât.
Consumul alimentelor și lichidelor este încă posibil după o traheostomie, dar trebuie să ai în vedere anumite considerente specifice. Acest articol explorează cum și când poți consuma băuturi cu un tub de traheostomie și dacă alcoolul poate face parte din planul tău alimentar.
Deși este posibil să bei lichide cu un tub de traheostomie, acest lucru nu este recomandat pentru toată lumea. Există riscuri asociate consumului oricărui lichid pe cale orală în cazul unei traheostomii. De asemenea, există riscuri legate de consumul de alcool, chiar și fără o traheostomie. Probabil vei fi sfătuit să te consulți cu echipa medicală înainte de a consuma alcool – sau orice alt lichid – după o traheostomie.
Riscul principal: Aspirația
Când vine vorba specific de alcool, este puțin probabil ca echipa medicală să-ți susțină consumul după o traheostomie. Consumul de alcool nu este recomandat ca parte a unei diete promotoare a sănătății. Dacă bei sau nu alcool este o alegere personală.
Cel mai mare risc al consumului de alcool după o traheostomie este aspirația
Riscul major la care te expui prin consumul de alcool după o traheostomie este aspirația în plămâni.
Aspirația apare atunci când lichidele care ar trebui înghițite în esofag și stomac ajung în schimb în trahee și plămâni. Cercetările arată că 45-86% dintre persoanele cu traheostomie aspiră lichidele pe care le beau, iar 83% dintre acestea nu conștientizează că li se întâmplă acest lucru (aspirație silențioasă).
Consecințele aspirației fluidelor
Aspirația fluidelor – fie că este vorba de salivă, apă sau chiar alcool – poate provoca probleme pulmonare precum pneumonie și infecții. Pe lângă asta, consumul de alcool în sine poate duce la diverse riscuri pentru sănătate, inclusiv boli cardiovasculare și probleme de sănătate mintală sau abuz de substanțe.
În cazul unei traheostomii, este posibil să ai și alte probleme de sănătate sau să iei anumite medicamente care cresc și mai mult riscurile asociate consumului de alcool.
Pregătirea pentru consumul de lichide după traheostomie
Chiar și consumul apei cu un tub de traheostomie necesită timp și pregătire. Îngrijirile post-operatorii pe care le primești după montarea traheostomiei, motivul pentru care ai avut nevoie de tub și perspectivele tale pe termen lung joacă toate un rol în cât de bine și de curând poți consuma alimente sau băuturi pe cale orală.
Rolul logopeduui și al testelor de înghițire
Consumul alimentelor și lichidelor după o traheostomie este de obicei permis după o anumită perioadă de vindecare și testare de către un logoped.
Testele de înghițire pot ajuta la determinarea capacității tale de a trece lichidele de la gură la stomac fără ca ele să ajungă în plămâni. Acest lucru poate fi dificil pentru persoanele cu diverse tulburări de înghițire, dar mai ales pentru cei cu traheostomie.
Este o concepție greșită că umflarea balonașului tubului de traheostomie poate preveni complet aspirația. Aceste balonașe creează o etanșare în căile respiratorii și pot reduce cantitatea de alimente sau lichide aspirate, dar aspirația se produce tehnic atunci când materiile solide sau lichidele trec sub nivelul corzilor vocale. Asta înseamnă că orice aliment sau lichid care ajunge la nivelul balonașului traheostomiei a fost deja aspirat. Cel mult se consideră că un balonaș umflat întârzie trecerea lichidelor în plămâni.
Dacă ai un tub de traheostomie, echipa medicală și logopedul te vor evalua înainte să fii autorizat să consumi alimente sau băuturi pe caleorală.
Exerciții și tehnici speciale pentru a preveni aspirația
Testele de înghițire pentru a vedea unde ajung lichidele pe care le bei vor fi făcute primele. Un logoped te va ajuta cu exerciții de înghițire și tehnici speciale de înghițire pentru a preveni aspirația.
Echipa medicală sau logopedul tău ar putea face recomandări suplimentare privind restricțiile alimentare sau de consum de lichide, în funcție de cât de bine poți înghiți.
Orice lichid care ajunge în căile respiratorii sau în plămâni poate deveni un mediu propice pentru bacterii și infecții, așa că fii atent la tipul de lichide pe care le-ai putea aspira în plămâni.
În general, persoanele cu traheostomie încep cu înghițiri mici de apă sau lichide îngroșate, apoi trec la alimente moi și bucăți înainte de a reveni la o dietă normală.
Viața cu un tub de traheostomie
Este posibil să duci o viață lungă și împlinită cu un tub de traheostomie, dar este posibil să fie nevoie să faci unele schimbări de stil de viață.
Pentru a duce o viață sănătoasă cu o traheostomie, este important să știi:
- Ce activități trebuie evitate
- Ce să faci dacă tubul de traheostomie se desprinde sau cade
- Cum să cureți și să îngrijești tubul și zona traheostomiei
- Cum și când să aspirați tubul de traheostomie
- Când să chemi medicul
De asemenea, este util să știi că este posibil ca traheostomia să fie reversibilă în timp. Acest lucru implică îndepărtarea completă a tubului și închiderea orificiului traheostomiei (stoma).
“Utilizarea unui tub de traheostomie va necesita unele schimbări în stilul tău de viață, inclusiv modul în care mănânci și bei. O traheostomie creează o nouă deschidere în gât. Este important să-ți amintești că, chiar și fără o traheostomie, este deja ușor ca lichidele și aerul să se amestece și să meargă pe calea greșită.”
O traheostomie îți poate crește riscul de a aspira lichide în plămâni, așa că este important să fii atent la tipul de lichide pe care le consumi.
Consumul de alcool nu este recomandat și poate provoca complicații suplimentare dacă este aspirat sau din cauza altor probleme de sănătate pe care le ai sau a medicamentelor pe care le iei.
Poți consulta echipa medicală despre nevoile tale specifice de sănătate, medicamentele pe care le iei și ce cantitate de consum de alcool ar putea fi sigură pentru tine.
Deși este posibil să bei alcool după o traheostomie, există riscuri semnificative pe care trebuie să le iei în considerare. Cel mai mare risc este aspirația, care poate duce la probleme pulmonare grave precum pneumonia. Este esențial să urmezi recomandările echipei medicale și să fii conștient de potențialele consecințe ale consumului de alcool în aceste circumstanțe. Concentrează-te pe recuperarea ta și pe menținerea unei vieți sănătoase cu un tub de traheostomie.
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.