Hipersomnia idiopatică (IH) este o tulburare de somn care vă face să vă simțiți ca și cum ați avea nevoie de somn tot timpul. Exercițiile fizice vă pot ajuta să gestionați simptomele IH.
Hipersomnia idiopatică (IH) este o tulburare de somn care vă face să simțiți că trebuie să dormiți tot timpul. Cu IH, nu vă simțiți niciodată odihnit, chiar dacă s-ar putea să dormiți mai mult decât o persoană obișnuită fără această afecțiune. IH face, de asemenea, ca trezirea să fie foarte dificilă. Acest lucru este cunoscut sub numele de inerție a somnului și vă poate face să vă simțiți amețit și dezorientat timp de câteva ore după ce vă treziți.
Somnolența excesivă în timpul zilei are și alte cauze posibile, iar profesioniștii din domeniul sănătății diagnostichează de obicei IH după ce au exclus alte tulburări de somn. IH afectează aproximativ 1 din 10.000 de persoane. Deși persoanele cu IH simt mereu nevoia să doarmă, somnul nu le face să se simtă mai bine. Atunci când trăiești cu IH, nu te simți niciodată odihnit.
Simptomele hipersomniei idiopatice
Față de somnolența excesivă din timpul zilei, puteți avea dificultăți de memorie și concentrare. IH vă afectează calitatea vieții, făcând aproape imposibil să lucrați, să fiți prezent cu familia și să socializați.
Unele medicamente sunt folosite pentru a trata IH, dar rezultatele sunt mixte. Dacă aveți IH, s-ar putea să căutați alte modalități de a vă gestiona oboseala profundă.
Există unele dovezi că exercițiile fizice ar putea juca un rol în gestionarea acestei afecțiuni.
Iată ce știm despre legătura dintre somnolența diurnă și exercițiile fizice.
Tratamentul medicamentos pentru hipersomnia idiopatică
Un profesionist din domeniul sănătății ar putea să vă prescrie anumite medicamente pentru a vă ajuta să vă gestionați IH. Multe medicamente sunt utilizate off-label. Aceasta este atunci când un medicament nu are aprobare oficială pentru o anumită afecțiune, dar poate fi totuși util.
Cercetările sugerează că 39-64% dintre persoanele cu IH simt că medicamentele off-label nu sunt suficiente pentru a le gestiona simptomele.
Tipurile de medicamente utilizate ca parte a tratamentului IH includ:
- medicamente stimulante pentru a crește vigilența
- medicamente nestimulante care modifică substanțele chimice din creier pentru a promova starea de veghe
- oxibatații (sodiu și sodiu mai puțin sodiu) pentru a promova un somn mai profund pe timp de noapte pentru a ajuta la reducerea oboselii din timpul zilei
În 2021, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat primul medicament pentru tratarea IH. Este vorba de oxibați de calciu, magneziu, potasiu și sodiu (Xywav).
Acest medicament era deja utilizat off-label pentru IH și fusese aprobat anterior pentru a trata unele alte tulburări de somn. Acesta îmbunătățește somnul de noapte pentru a diminua somnolența diurnă.
Un alt tip de medicament oxibat, oxibatul de sodiu (Xyrem, Lumryz), a fost utilizat off-label pentru IH. Este bogat în sodiu, ceea ce poate fi o problemă, deoarece IH poate crește riscul de boli de inimă. Xywav are un conținut mai mic de sodiu, dar același ingredient activ.
Dormitul suficient nu ameliorează IH, dar experții în sănătate recomandă totuși păstrarea unui program de somn consistent.
Pe lângă medicamente, multe persoane cu IH încearcă și alte abordări pentru a-și gestiona simptomele. Un sondaj efectuat pe 129 de persoane cu IH a arătat că 96% dintre acestea încercau strategii dincolo de medicamente. Dintre aceștia, 58% foloseau exercițiile fizice ca parte a gestionării afecțiunii lor.
Exercițiile fizice și hipersomnia idiopatică
Dacă vă confruntați cu IH, exercițiile fizice s-ar putea să vi se pară ultimul lucru pe care doriți să îl faceți. Dar există unele cercetări care sugerează că activitatea ar putea ajuta în cazul somnolenței excesive din timpul zilei.
Un studiu din 2018 al adulților mai în vârstă cu tulburări de somn a constatat că cei care au început o rutină zilnică de exerciții fizice au avut mai puțină somnolență diurnă decât cei care nu au făcut exerciții fizice.
În mod similar, un mic studiu din 2019 a constatat că persoanele care au făcut mai mulți pași pe parcursul zilei au avut mai puțină somnolență în timpul zilei.
Nick Pellizzari este un kinesiolog înregistrat în Ontario, Canada. El lucrează într-o clinică care oferă îngrijire în echipă persoanelor cu diabet și alte boli cronice. El crede că exercițiile fizice pot juca un rol în gestionarea somnolenței excesive în timpul zilei.
“O activitate fizică regulată poate duce la îmbunătățiri în ceea ce privește forța și rezistența musculară, precum și sănătatea cardiovasculară”, explică Pellizzari. “Acest lucru ajută organismul să utilizeze mai eficient oxigenul și nutrienții. Inima și plămânii nu vor trebui să lucreze la fel de mult pentru a pompa sângele și oxigenul în tot corpul, ceea ce va avea ca rezultat mai multă energie pentru rutina zilnică.”
Exercițiile fizice promovează, de asemenea, un somn mai bun datorită efectelor sale asupra nivelului de hormoni. “Exercițiile fizice pot îmbunătăți somnul prin creșterea nivelului de melatonină din organism”, spune Pellizzari. Melatonina este un hormon implicat în reglarea ciclurilor somn-veghe.
“Exercițiile fizice pot duce, de asemenea, la scăderea nivelului de grelină din organism. Se știe că acesta este ridicat la persoanele care se confruntă cu somnolență excesivă în timpul zilei”, explică Pellizzari.
Tipuri de exerciții fizice recomandate
S-ar putea să doriți să încercați diferite tipuri de exerciții fizice pentru a vă ajuta să vă gestionați IH, cum ar fi:
- Exerciții aerobice: activități care vă cresc ritmul cardiac, cum ar fi mersul pe jos, joggingul, înotul și dansul
- Antrenament de forță: exerciții care construiesc și mențin mușchii, cum ar fi ridicarea de greutăți și utilizarea benzilor de rezistență
- Stretching: mișcări care vă întind mușchii pentru a vă menține mai flexibil
- Echilibru: exerciții care vă ajută să vă mențineți echilibrul pentru a preveni căderile
Efectuarea unei varietăți de tipuri de exerciții fizice vă poate sprijini bunăstarea generală.
Pellizzari crede că este important să luați în considerare întreaga persoană.
“Cel mai bun tip de exerciții fizice poate depinde de vârsta și de starea generală de sănătate a individului”, explică el. “În general, aș spune că persoanele care se luptă cu oboseala ar trebui să urmărească să își crească activitatea fizică la 150 de minute de activitate fizică aerobică moderată până la viguroasă pe săptămână, plus antrenamentul de forță de 2-3 ori pe săptămână.”
Pentru mulți oameni, acest lucru poate părea descurajant. Dacă abia reușești să treci peste zi, ți se poate părea imposibil să găsești energie pentru exerciții fizice.
Pellizzari le reamintește oamenilor că nu trebuie să se întâmple totul deodată. “Dacă acest lucru pare de neatins, amintiți-vă că ceva este mai bine decât nimic. Încercați să începeți cu o plimbare de 5 până la 10 minute și să construiți acest lucru în timp până la durate mai lungi.”
Concluzie
Gestionarea IH este importantă. IH netratată vă poate afecta calitatea vieții și poate face ca șofatul să fie periculos.
IH poate fi o afecțiune greu de gestionat și sunt încă multe lucruri pe care nu le înțelegem despre ea. Alături de medicamente, exercițiile fizice pot fi o altă strategie pentru a ajuta la reducerea somnolenței excesive în timpul zilei.
Hipersomnia idiopatică este o tulburare de somn care provoacă somnolență diurnă excesivă. Persoanele cu IH se confruntă, de asemenea, cu inerția somnului, ceea ce face ca trezirea după somn să fie foarte dificilă.
Unele medicamente pot ajuta în cazul IH, inclusiv Xywav, primul medicament aprobat de FDA pentru această afecțiune.
Exercițiile fizice pot juca, de asemenea, un rol în gestionarea somnolenței diurne. Activitatea fizică poate crește senzația de veghe datorită schimbărilor hormonale și poate îmbunătăți calitatea somnului pentru a reduce somnolența diurnă.
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.