Hidrocefalia: Ce este, cauze și tratamente moderne

Hidrocefalia: Ce este, cauze și tratamente moderne

Creierul și măduva spinării sunt înconjurate de un lichid specific prin compoziție și proprietăți, care se numește lichid cefalorahidian sau lichid cefalorahidian.

Lichidul cefalorahidian proaspăt este produs continuu de creier în fiecare zi. Acesta circulă în jurul creierului și al măduvei spinării, transportând substanțe nutritive, eliminând impuritățile, îndepărtând produsele reziduale și amortizând șocurile la aceste structuri delicate.

Lichidul cefalorahidian circulă printr-un sistem de ventricule în interiorul creierului, care sunt saci comunicanți conectați prin canale în serie unul cu celălalt. Este un fel de sistem de canalizare a creierului. Lichidul cefalorahidian uzat este absorbit în vene și intră în fluxul sanguin general.

Pentru a menține o presiune normală în interiorul craniului, producția și absorbția de lichid cefalorahidian trebuie să fie echilibrate. Cele mai multe probleme apar din cauza unui blocaj într-o secțiune a “sistemului de apă”, a unei producții excesive sau a unei aspirații slabe.

Hidrocefalia este acumularea unei cantități prea mari de lichid cefalorahidian în interiorul ventriculilor sau în jurul creierului, sub membrane, atunci când producția și absorbția normală a lichidului cefalorahidian este afectată.

Ce este hidrocefalia: definiție

Hidrocefalia este o stare patologică în care se acumulează prea mult lichid în zona creierului și a măduvei spinării. Hidrocefalie provine din cuvintele grecești “hydros-“, care înseamnă “apă”, și “cephalos-“, care înseamnă “cap”

Hidrocefalia nu este o boală, este o stare patologică care are la bază mai multe cauze și care însoțește diverse patologii neurologice la copii sau adulți.

Experții identifică mai multe variante de hidrocefalie:

  • Congenitală (copilul se naște cu ea, se formează în uter)
  • Dobândită (apare în timpul vieții, poate apărea la copii de orice vârstă și la pacienții adulți).
Citeste si...
Cât de periculoasă este tulpina Pirola de Coronavirus?

Hidrocefalia congenitală, adesea cu o creștere bruscă a circumferinței capului și deformarea craniului, apare la unul sau doi din 1000 de nou-născuți. Hidrocefalia este cea mai frecventă cauză de intervenție chirurgicală pe creier și craniană la copii și adulți.

Care sunt cauzele hidrocefaliei

Hidrocefalia este, de obicei, un simptom al unei alte probleme (traumatism, inflamație a creierului, hemoragie la nivelul creierului sau al membranelor). Uneori, hidrocefalia se dezvoltă în timpul sarcinii și, în unele cazuri, după naștere (de obicei din cauza unei leziuni sau a unei hemoragii

Mai multe afecțiuni pot duce la un blocaj în zona sistemului de evacuare a lichidului cefalorahidian:

  • Tulburări congenitale ale sistemului nervos, cum ar fi malformația Chiari, defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida;
  • Sindromul Dandy-Walker (o malformație congenitală a creierului care implică cerebelul și spațiile umplute cu lichid din jurul acestuia);
  • Chisturi arahnoidiene (saci cu lichid în zona membranei arahnoide a creierului);
  • Infecție, cum ar fi meningita;
  • Hemoragie intraventriculară;
  • Tumoare în partea din spate a creierului (fosa posterioară);
  • Traumatism cranian.

Rareori, cauza hidrocefaliei nu poate fi determinată, atunci este considerată a fi un proces idiopatic.

Cum se diagnostichează hidrocefalia?

În mod obișnuit, hidrocefalia este detectată de părinții copilului sau de pediatru atunci când capul începe să crească rapid în dimensiune și tuberculii frontali și occipitali ies în evidență. În unele cazuri, o ecografie prenatală (NSG) sau un RMN pot identifica hidrocefalia la fătul în creștere.

Hidrocefalia: Ce este, cauze și tratamente moderne
Hidrocefalia: Ce este, cauze și tratamente moderne 3

La adulți, manifestările sunt mai rare, dimensiunea capului lor nu crește, iar durerile de cap dureroase, greața și vărsăturile sunt tipice. În cazul în care un pacient este suspectat de hidrocefalie, medicul va efectua o examinare amănunțită și va evalua un istoric detaliat al familiei și al pacientului.

Citeste si...
Cum să răspundeți la simptomele unui atac de cord când sunteți singur

Testele imagistice, cum ar fi IRM, sunt necesare pentru diagnosticare și uneori trebuie să fie repetate pentru ca medicul să poată observa evoluția hidrocefaliei.

organicsfood.ro

Tratamentul hidrocefaliei

O abordare în echipă, care implică mai mulți medici din diferite specialități, este cea mai potrivită pentru a determina cursul tratamentului pentru un pacient cu hidrocefalie. Neurochirurgii, neurologii, oftalmologii, radiologii și alți experți pot fi chemați să elaboreze un plan de tratament.

În cele mai multe cazuri, hidrocefalia poate fi tratată, dar o persoană poate avea nevoie de o monitorizare continuă pe tot parcursul vieții.

Șunturi pentru tratamentul hidrocefaliei

Cel mai frecvent tratament pentru hidrocefalie este un șunt, o mică bucată de tub de silicon plasată chirurgical în interiorul corpului pentru a ocoli un blocaj sau pentru a crea în alt mod un flux mai bun de lichid cefalorahidian.

Șuntul permite fluidului să curgă prin el într-o singură direcție. Un sistem de supape reglează fluxul și creează un rezervor de lichid cefalorahidian care poate fi verificat frecvent pentru a se asigura că șuntul funcționează corect și că nu există semne de infecție.

A treia ventriculostomie endoscopică

Anumite tipuri de hidrocefalie la anumiți pacienți selectați pot fi tratate cu această alternativă la operația de șunt. Chirurgul folosește o abordare endoscopică și face o mică gaură în ventriculul afectat pentru a ocoli blocajul și a restabili fluxul normal de lichid cefalorahidian.

După operație, îngrijirea și supravegherea de către un medic sunt foarte importante pentru a monitoriza progresul pacientului în recuperare. Uneori este necesară schimbarea tuburilor; în timp, acestea se înfundă.

Unor pacienți li se prescrie un tratament medicamentos care reduce cantitatea de lichid din craniu prin administrarea de diuretice puternice. Acest lucru este necesar pentru hidrocefalia temporară care apare pe fondul anumitor patologii.

Citeste si...
Umflarea mâinilor în sarcină: De ce se întâmplă și cum să previi?

Prognosticul patologiei depinde de cauza și de gravitatea leziunii. În cazul în care afecțiunea progresează, aceasta pune în pericol viața.

Link-uri web care discută despre hidrocefalie, cauzele și tratamentele acesteia:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Tromboza: Alimentația și stilul de viață care țin cheagurile de sânge la distanță
Hemoroizii și consumul de alcool: Riscuri, efecte și recomandări esențiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health