Epilepsia la adulți: ce este această boală și cum afectează viața

Epilepsia la adulți: ce este această boală și cum afectează viața

Potrivit statisticilor, crizele epileptice apar la adulți la o rată de aproximativ 10 la 1.000 de persoane. Și acestea sunt cifre alarmante; acești oameni au nevoie de ajutor medical.

Crizele epileptice apar brusc, uneori în cele mai nepotrivite locuri și situații. Și nu este neobișnuit ca persoanele din jurul lor să încerce să acorde primul ajutor, dar o fac în mod incorect, ceea ce le poate provoca daune.

Ce este epilepsia

Conform definiției propuse în 2005 de Liga Internațională Antiepileptică, epilepsia (dr. greacă – epilambo “apucare, apucare, prindere”) este o boală care include două aspecte principale:

  • O predispoziție patologică a creierului de a genera crize epileptice (accese);
  • Prezența unor consecințe neurobiologice, cognitive, psihologice și sociale ale acestei afecțiuni.

Una dintre primele descrieri ale epilepsiei îi aparține lui Hipocrate, care a numit-o “boală sacră”, considerând că principala influență asupra apariției crizelor este reprezentată de influențele externe asupra creierului, cum ar fi temperatura aerului, vântul, lumina soarelui.

Conform dovezilor istorice, este probabil ca multe personalități celebre, precum Iulius Cezar, Napoleon Bonaparte, Van Gogh, să fi suferit de epilepsie. Există un concept de “epilepsie a lui Dostoievski”, care se caracterizează printr-o “aură de extaz”.

Cauzele epilepsiei la adulți

În fiecare an, aproximativ 50-70 de persoane din 100000 de persoane sunt diagnosticate cu epilepsie. Crizele epileptice în sine apar din cauza descărcărilor excesive ale neuronilor din creier, asociate cu o încălcare a mecanismului de excitație și inhibiție a neuronilor.

Cu toate acestea, crizele epileptice pot rezulta dintr-o serie de afecțiuni în care epilepsia nu este diagnosticată, cum ar fi:

  • situații extreme (stres),
  • creșterea temperaturii corpului,
  • otrăvire,
  • lipsa de somn.

Mai des apare la copii, deoarece mecanismele de reglare a fiziologiei creierului sunt în stadiu de formare. În plus, atacul poate apărea în perioada acută a traumatismelor craniocerebrale, a bolilor infecțioase ale creierului, în prezența tumorilor, a metastazelor.

Simptomele epilepsiei la adulți

  • În evoluția epilepsiei, se disting trei perioade:
  • – perioada crizelor sau perioada ictală;
  • – perioada postictală sau postictală;
  • – interictală sau interictală.
Citeste si...
Epilepsia: de ce apare și care este pericolul ei, cum sunt crizele?

În perioada postictală, simptomele neurologice pot fi absente sau există doar cele care au provocat crizele (semne de leziuni cerebrale traumatice, accidente vasculare cerebrale etc.).

Înaintea unui atac de convulsii, este posibilă apariția așa-numitei aure. Aceasta poate fi sub formă de modificări autonome, tulburări motorii, senzații senzoriale, modificări mentale sau de vorbire.

Adesea, o criză de epilepsie poate începe cu greață, amețeli, slăbiciune severă, dureri în piept, senzația de nod în gât, somnolență, amorțeală a limbii sau a buzelor, zgomote, scârțâituri sau țiuituri în urechi, distorsiuni olfactive.

Dacă este vorba de crize complexe (așa-numitele crize parțiale), acestea pot fi însoțite de automatisme (mișcări ridicole, fanteziste). Contactul cu o persoană în acest moment poate fi foarte dificil.

Crizele generalizate secundare pot începe brusc. Pentru câteva secunde, cât durează aura, pacientul este conștient, apoi cade și își pierde brusc cunoștința. Pe fondul căderii, apare un strigăt specific care provine din spasmul fantei vocale cu contracții convulsive ale mușchilor din zona toracică.

Epilepsia la adulți: ce este această boală și cum afectează viața
Epilepsia la adulți: ce este această boală și cum afectează viața 5

Apoi urmează faza tonică a crizei convulsive. În această fază, corpul și membrele sunt întinse din cauza spasmelor musculare severe, există o înclinare a capului, întorcându-l într-o parte, care este opusă focarului din creier. Respirația se poate opri, venele din gât se umflă, fața mai întâi pălește, apoi devine albastră, maxilarele se strâng. Faza durează până la 20 de secunde.

Este urmată de convulsii clonice cu respirație zgomotoasă și răgușită, apariția spumei la gură. Această fază poate dura până la 2-3 minute. Frecvența spasmelor convulsive scade treptat, mușchii se relaxează complet, nu există reacții la stimuli, pupilele se dilată, nu au reacție la lumină, este imposibil de a provoca reflexe – tendinoase, de protecție.

organicsfood.ro

Tipuri de epilepsie la adulți

Tipurile de crize epileptice sunt diverse. De la cele mai frecvente, însoțite de pierderea cunoștinței, convulsii și contracții tonice ale trunchiului și membrelor, până la absențe (franceză absence – absență) – episoade fără convulsii de “cădere” din realitate pentru câteva secunde, adesea nici măcar observate de ceilalți.

Citeste si...
De ce oamenii din orașele mari sunt mai predispuși la atacuri de cord: ce ne afectează atât de mult?

Există crize epileptice fără pierderea cunoștinței sub formă de flash-uri în fața ochilor, zgomote, senzații dureroase și tactile și altele. Dezvoltarea constantă a crizelor epileptice într-o perioadă limitată de timp se numește status epilepticus și necesită îngrijire specializată urgentă.

Tratamentul epilepsiei la adulți

Este important să se trateze epilepsia, chiar dacă crizele sunt rare și nu limitează foarte mult viața obișnuită a pacientului. Această boală este periculoasă, cu complicațiile sale imprevizibile, poate duce chiar la deces.

Diagnosticare

Pentru a diagnostica epilepsia nu este întotdeauna ușor. Medicul va studia în detaliu datele din istoricul medical, va înregistra cu atenție toate simptomele. În plus, sunt necesare o serie de examinări instrumentale, care vor confirma focarele de activitate epileptică din creier, vor înregistra activitatea patologică și localizarea focarelor.

Diagnosticul este pus de un neurolog sau epileptolog, principala metodă de determinare a patologiei fiind EEG. În funcție de datele examinării, se detectează focarele de activitate patologică în creier – unde, vârfuri sau complexe de vârfuri și unde lente sau unde ascuțite și lente. Cu ajutorul analizei computerizate se determină sursa de activitate, uneori pentru a o identifica este nevoie de teste funcționale – iritarea cu flash-uri sau respirația forțată cu hiperventilație.

Epilepsia la adulți: ce este această boală și cum afectează viața
Epilepsia la adulți: ce este această boală și cum afectează viața 6

De asemenea, este important să se efectueze un RMN al creierului pentru a determina posibilele cauze ale convulsiilor – tumori, traumatisme, anevrisme, tumori. De asemenea, pot fi indicate ECG, consultul oftalmologic, teste de sânge și de urină.

Metode moderne de tratament

Fiecare atac epileptic ulterior și lipsa unui tratament adecvat duc la agravarea bolii și la moartea neuronilor din creier. Situațiile în care se produce un atac pot pune ele însele viața în pericol (condusul mașinii, înotul, statul la înălțime). Prin urmare, este esențială o asistență medicală imediată.

Tratamentul epilepsiei este exclusiv medicamentos (sau chirurgical, dacă este vorba de o patologie oncologică). În prezent, există mai multe grupuri principale de medicamente. Automedicația în cazul epilepsiei este inadmisibilă, deoarece numirea fiecărui medicament are propriile indicații și contraindicații, stabilite de medic.

Citeste si...
10 Remedii naturale pentru durerile de mâini

Procedurile fizioterapeutice în epilepsie sunt posibil de aplicat în mod limitat, deoarece o serie dintre ele sunt asociate cu influența impulsurilor electrice. Numirea masajului, a antrenamentului fizic terapeutic depinde, în special, de gradul de corectare a crizelor cu medicamente, precum și de absența provocării crizelor la pacient prin activitate fizică.

Prevenirea epilepsiei la adulți la domiciliu

Este imposibil să vorbim despre prevenirea epilepsiei, ca atare. Faptul este că modificările vizibile la efectuarea unui studiu special – electroencefalograma – pot fi detectate și la o persoană sănătoasă. Abaterile de la ritmul alfa standard pot fi cauzate de stres, somn insuficient, administrarea de medicamente, o serie de produse și altele.

În cazul în care se detectează o activitate epileptiformă tipică, riscurile de provocare a unei crize epileptice pot fi munca zilnică, abuzul de alcool, băuturi energizante, intermitențe multicolore luminoase frecvente și prelungite (filme, jocuri pe calculator) etc.

Decizia de a prescrie o terapie într-un astfel de caz este luată doar de un specialist. Într-o serie de situații, pe lângă examinarea de rutină a activității cerebrale, poate fi indicată monitorizarea video-EEG (electroencefalografie timp de câteva ore, până la o zi), în care este posibilă evaluarea activității creierului în timpul stării de veghe și al somnului.

Epilepsia la adulți: ce este această boală și cum afectează viața
Epilepsia la adulți: ce este această boală și cum afectează viața 7

Care sunt posibilele consecințe ale epilepsiei?

Diagnosticul de epilepsie impune, din păcate, o serie de restricții, cum ar fi excluderea lucrului la înălțime, cu utilaje în mișcare, a șofatului, a înotului în ape deschise și o serie de altele. Consecințele imediate ale crizelor pot fi rănirea, hemoragia, chiar moartea.

Există medicamente pentru epilepsie, cât timp le beau, ce se întâmplă dacă renunți?

Selectarea medicamentului în fiecare caz specific este efectuată numai de un specialist. Este necesară administrarea zilnică, uneori cu o creștere a dozei, precum și păstrarea unui jurnal al pacientului cu privire la crize și evenimente adverse, cum ar fi somnolență, greață, tulburări menstruale, dureri de cap etc.

Citeste si...
Durerea de ureche: cauze și când e cazul să apelați la ajutor medical

Este inacceptabil să se sară peste administrarea medicamentelor, să se schimbe doza sau medicamentul în sine. Medicamentele sunt excretate din organism prin rinichi și ficat, așa că o dată la câteva luni este necesară monitorizarea indicatorilor activității acestora (test biochimic de sânge).

Perioada de administrare a medicamentului depinde de eficacitatea acțiunii sale. În cazul unei remisiuni persistente (absența convulsiilor) timp de mai mulți ani (de obicei, până la 5 ani), în unele cazuri poate exista o anulare treptată a medicamentului.

Poate fi vindecată epilepsia prin remedii populare?

Este imposibil să se vindece epilepsia cu ajutorul remediilor populare. Cu toate acestea, așa cum am menționat mai devreme, este cu siguranță posibil să se influențeze factorii de risc, cum ar fi stresul, tulburările de somn (de exemplu, prin practicarea yoga, meditație, consumul de ceai de plante pe bază de mușețel, melisă etc.), dar acest lucru ar trebui să fie doar o completare la terapia medicamentoasă principală și ar trebui să fie discutat cu un specialist.

Sursa:

Link-uri web care discută despre epilepsia la adulți:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Alimente care ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge
De ce ai făcut ulcer gastric? Stresul, fumatul sau o infecție poate fi cauza?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health