20.5 C
București

Epilepsia la adulti: ce este aceasta boala si cum afecteaza viata

Date:

Share post:

Potrivit statisticilor, crizele epileptice apar la adulti la o rata de aproximativ 10 la 1.000 de persoane. Și acestea sunt cifre alarmante; acesti oameni au nevoie de ajutor medical.

Crizele epileptice apar brusc, uneori in cele mai nepotrivite locuri si situatii. Și nu este neobisnuit ca persoanele din jurul lor sa incerce sa acorde primul ajutor, dar o fac in mod incorect, ceea ce le poate provoca daune.

Ce este epilepsia

Conform definitiei propuse in 2005 de Liga Internationala Antiepileptica, epilepsia (dr. greaca – epilambo “apucare, apucare, prindere”) este o boala care include doua aspecte principale:

  • O predispozitie patologica a creierului de a genera crize epileptice (accese);
  • Prezenta unor consecinte neurobiologice, cognitive, psihologice si sociale ale acestei afectiuni.

Una dintre primele descrieri ale epilepsiei ii apartine lui Hipocrate, care a numit-o “boala sacra”, considerand ca principala influenta asupra aparitiei crizelor este reprezentata de influentele externe asupra creierului, cum ar fi temperatura aerului, vantul, lumina soarelui.

Conform dovezilor istorice, este probabil ca multe personalitati celebre, precum Iulius Cezar, Napoleon Bonaparte, Van Gogh, sa fi suferit de epilepsie. Exista un concept de “epilepsie a lui Dostoievski”, care se caracterizeaza printr-o “aura de extaz”.

Cauzele epilepsiei la adulti

In fiecare an, aproximativ 50-70 de persoane din 100000 de persoane sunt diagnosticate cu epilepsie. Crizele epileptice in sine apar din cauza descarcarilor excesive ale neuronilor din creier, asociate cu o incalcare a mecanismului de excitatie si inhibitie a neuronilor.

Cu toate acestea, crizele epileptice pot rezulta dintr-o serie de afectiuni in care epilepsia nu este diagnosticata, cum ar fi:

  • situatii extreme (stres),
  • cresterea temperaturii corpului,
  • otravire,
  • lipsa de somn.

Mai des apare la copii, deoarece mecanismele de reglare a fiziologiei creierului sunt in stadiu de formare. In plus, atacul poate aparea in perioada acuta a traumatismelor craniocerebrale, a bolilor infectioase ale creierului, in prezenta tumorilor, a metastazelor.

Simptomele epilepsiei la adulti

  • In evolutia epilepsiei, se disting trei perioade:
  • – perioada crizelor sau perioada ictala;
  • – perioada postictala sau postictala;
  • – interictala sau interictala.
Citeste si...
Consumul de nuci poate crește fertilitatea la bărbați, arată un studiu 24 noiembrie

In perioada postictala, simptomele neurologice pot fi absente sau exista doar cele care au provocat crizele (semne de leziuni cerebrale traumatice, accidente vasculare cerebrale etc.).

Inaintea unui atac de convulsii, este posibila aparitia asa-numitei aure. Aceasta poate fi sub forma de modificari autonome, tulburari motorii, senzatii senzoriale, modificari mentale sau de vorbire.

Adesea, o criza de epilepsie poate incepe cu greata, ameteli, slabiciune severa, dureri in piept, senzatia de nod in gat, somnolenta, amorteala a limbii sau a buzelor, zgomote, scartaituri sau tiuituri in urechi, distorsiuni olfactive.

Daca este vorba de crize complexe (asa-numitele crize partiale), acestea pot fi insotite de automatisme (miscari ridicole, fanteziste). Contactul cu o persoana in acest moment poate fi foarte dificil.

Crizele generalizate secundare pot incepe brusc. Pentru cateva secunde, cat dureaza aura, pacientul este constient, apoi cade si isi pierde brusc cunostinta. Pe fondul caderii, apare un strigat specific care provine din spasmul fantei vocale cu contractii convulsive ale muschilor din zona toracica.

Epilepsia la adulti: ce este aceasta boala si cum afecteaza viata
Epilepsia la adulți: ce este această boală și cum afectează viața 4

Apoi urmeaza faza tonica a crizei convulsive. In aceasta faza, corpul si membrele sunt intinse din cauza spasmelor musculare severe, exista o inclinare a capului, intorcandu-l intr-o parte, care este opusa focarului din creier. Respiratia se poate opri, venele din gat se umfla, fata mai intai paleste, apoi devine albastra, maxilarele se strang. Faza dureaza pana la 20 de secunde.

Este urmata de convulsii clonice cu respiratie zgomotoasa si ragusita, aparitia spumei la gura. Aceasta faza poate dura pana la 2-3 minute. Frecventa spasmelor convulsive scade treptat, muschii se relaxeaza complet, nu exista reactii la stimuli, pupilele se dilata, nu au reactie la lumina, este imposibil de a provoca reflexe – tendinoase, de protectie.

organicsfood.ro

Tipuri de epilepsie la adulti

Tipurile de crize epileptice sunt diverse. De la cele mai frecvente, insotite de pierderea cunostintei, convulsii si contractii tonice ale trunchiului si membrelor, pana la absente (franceza absence – absenta) – episoade fara convulsii de “cadere” din realitate pentru cateva secunde, adesea nici macar observate de ceilalti.

Citeste si...
Totul despre durerea în gât: De la cauze la tratamente naturale

Exista crize epileptice fara pierderea cunostintei sub forma de flash-uri in fata ochilor, zgomote, senzatii dureroase si tactile si altele. Dezvoltarea constanta a crizelor epileptice intr-o perioada limitata de timp se numeste status epilepticus si necesita ingrijire specializata urgenta.

Tratamentul epilepsiei la adulti

Este important sa se trateze epilepsia, chiar daca crizele sunt rare si nu limiteaza foarte mult viata obisnuita a pacientului. Aceasta boala este periculoasa, cu complicatiile sale imprevizibile, poate duce chiar la deces.

Diagnosticare

Pentru a diagnostica epilepsia nu este intotdeauna usor. Medicul va studia in detaliu datele din istoricul medical, va inregistra cu atentie toate simptomele. In plus, sunt necesare o serie de examinari instrumentale, care vor confirma focarele de activitate epileptica din creier, vor inregistra activitatea patologica si localizarea focarelor.

Diagnosticul este pus de un neurolog sau epileptolog, principala metoda de determinare a patologiei fiind EEG. In functie de datele examinarii, se detecteaza focarele de activitate patologica in creier – unde, varfuri sau complexe de varfuri si unde lente sau unde ascutite si lente. Cu ajutorul analizei computerizate se determina sursa de activitate, uneori pentru a o identifica este nevoie de teste functionale – iritarea cu flash-uri sau respiratia fortata cu hiperventilatie.

Epilepsia la adulti: ce este aceasta boala si cum afecteaza viata
Epilepsia la adulți: ce este această boală și cum afectează viața 5

De asemenea, este important sa se efectueze un RMN al creierului pentru a determina posibilele cauze ale convulsiilor – tumori, traumatisme, anevrisme, tumori. De asemenea, pot fi indicate ECG, consultul oftalmologic, teste de sange si de urina.

Metode moderne de tratament

Fiecare atac epileptic ulterior si lipsa unui tratament adecvat duc la agravarea bolii si la moartea neuronilor din creier. Situatiile in care se produce un atac pot pune ele insele viata in pericol (condusul masinii, inotul, statul la inaltime). Prin urmare, este esentiala o asistenta medicala imediata.

Citeste si...
Sforăitul: Cauzele, simptomele și soluțiile surprinzătoare!

Tratamentul epilepsiei este exclusiv medicamentos (sau chirurgical, daca este vorba de o patologie oncologica). In prezent, exista mai multe grupuri principale de medicamente. Automedicatia in cazul epilepsiei este inadmisibila, deoarece numirea fiecarui medicament are propriile indicatii si contraindicatii, stabilite de medic.

Procedurile fizioterapeutice in epilepsie sunt posibil de aplicat in mod limitat, deoarece o serie dintre ele sunt asociate cu influenta impulsurilor electrice. Numirea masajului, a antrenamentului fizic terapeutic depinde, in special, de gradul de corectare a crizelor cu medicamente, precum si de absenta provocarii crizelor la pacient prin activitate fizica.

Prevenirea epilepsiei la adulti la domiciliu

Este imposibil sa vorbim despre prevenirea epilepsiei, ca atare. Faptul este ca modificarile vizibile la efectuarea unui studiu special – electroencefalograma – pot fi detectate si la o persoana sanatoasa. Abaterile de la ritmul alfa standard pot fi cauzate de stres, somn insuficient, administrarea de medicamente, o serie de produse si altele.

In cazul in care se detecteaza o activitate epileptiforma tipica, riscurile de provocare a unei crize epileptice pot fi munca zilnica, abuzul de alcool, bauturi energizante, intermitente multicolore luminoase frecvente si prelungite (filme, jocuri pe calculator) etc.

Decizia de a prescrie o terapie intr-un astfel de caz este luata doar de un specialist. Intr-o serie de situatii, pe langa examinarea de rutina a activitatii cerebrale, poate fi indicata monitorizarea video-EEG (electroencefalografie timp de cateva ore, pana la o zi), in care este posibila evaluarea activitatii creierului in timpul starii de veghe si al somnului.

Epilepsia la adulti: ce este aceasta boala si cum afecteaza viata
Epilepsia la adulți: ce este această boală și cum afectează viața 6

Care sunt posibilele consecinte ale epilepsiei?

Diagnosticul de epilepsie impune, din pacate, o serie de restrictii, cum ar fi excluderea lucrului la inaltime, cu utilaje in miscare, a sofatului, a inotului in ape deschise si o serie de altele. Consecintele imediate ale crizelor pot fi ranirea, hemoragia, chiar moartea.

Exista medicamente pentru epilepsie, cat timp le beau, ce se intampla daca renunti?

Selectarea medicamentului in fiecare caz specific este efectuata numai de un specialist. Este necesara administrarea zilnica, uneori cu o crestere a dozei, precum si pastrarea unui jurnal al pacientului cu privire la crize si evenimente adverse, cum ar fi somnolenta, greata, tulburari menstruale, dureri de cap etc.

Citeste si...
Cum să previi și să tratezi eficient astmul sezonier - Ghid complet

Este inacceptabil sa se sara peste administrarea medicamentelor, sa se schimbe doza sau medicamentul in sine. Medicamentele sunt excretate din organism prin rinichi si ficat, asa ca o data la cateva luni este necesara monitorizarea indicatorilor activitatii acestora (test biochimic de sange).

Perioada de administrare a medicamentului depinde de eficacitatea actiunii sale. In cazul unei remisiuni persistente (absenta convulsiilor) timp de mai multi ani (de obicei, pana la 5 ani), in unele cazuri poate exista o anulare treptata a medicamentului.

Poate fi vindecata epilepsia prin remedii populare?

Este imposibil sa se vindece epilepsia cu ajutorul remediilor populare. Cu toate acestea, asa cum am mentionat mai devreme, este cu siguranta posibil sa se influenteze factorii de risc, cum ar fi stresul, tulburarile de somn (de exemplu, prin practicarea yoga, meditatie, consumul de ceai de plante pe baza de musetel, melisa etc.), dar acest lucru ar trebui sa fie doar o completare la terapia medicamentoasa principala si ar trebui sa fie discutat cu un specialist.

Sursa:

Link-uri web care discuta despre epilepsia la adulti:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Cum sa ingrijesti corect picioarele la varstnici

Citește cele 20 de sfaturi practice pentru îngrijirea corectă a picioarelor la persoanele în vârstă și învață cum să previi durerile și să menții sănătatea picioarelor.

Hemoragia cerebrala: ce este un accident vascular cerebral hemoragic si daca va puteti recupera dupa el

Hemoragia cerebrală afectează 15-20% dintre persoanele cu vârsta peste 45-50 de ani, având consecințe grave. Înțelege simptomele, cauzele și opțiunile de tratament pentru a reacționa corect în fața acestei urgențe medicale. Informații esențiale pentru sănătatea ta și a celor dragi.

5 Simptome de suflu cardiac pe care trebuie sa le stii!

Suflul cardiac reprezintă o afecțiune des întâlnită, care afectează numeroase persoane, indiferent de vârstă sau sex. Deși, în...

Cat sange poti sa pierzi inainte ca medicii sa te poata salva?

Pierderea de sânge este o problemă medicală gravă care poate pune în pericol viața. Când o persoană pierde...

Durerile de spate – cauze, simptome, tratamente si prevenire

Dureri de spate - cauze, simptome și tratamente eficiente. Explorăm modalități de ameliorare și prevenție a durerilor lombare, oferind sfaturi practice pentru o sănătate spinală optimă. Citeste pentru soluții adaptate stilului tău de viață.

Ulcerul gastric – Cauze, tratament si prevenire eficienta

Ulcerul gastric cronic este o afecțiune serioasă care afectează un număr semnificativ din populația globală, conducând la simptome dureroase și complicații potențial grave. Acest articol explică impactul dietei, rolul infecției cu Helicobacter pylori și importanța unui regim terapeutic adecvat în managementul bolii.

Aparatele dentare: raspunsuri la intrebari populare

Aparatele dentare au devenit o soluție tot mai populară pentru obținerea unui zâmbet perfect. Indiferent de vârstă, acest articol te va ghida prin tot ce trebuie să știi despre aparatele dentare: tipuri, durată tratament, îngrijire, costuri și multe altele. Pregătește-te pentru a descoperi zâmbetul visurilor tale!

De ce provoaca stresul boli autoimune?

Stresul are un impact mai mare decât îți imaginezi, influențând sistemul imunitar și declanșând boli autoimune. Descoperă cum reacționează corpul tău și cum să protejezi sănătatea.