Pierderea acută de sânge este o pierdere de sânge într-o singură etapă sau rapidă de peste 10% din volumul total de sânge circulant. Este o afecțiune care pune în pericol sănătatea și, uneori, viața, care duce la schimbări semnificative în organism și la hipoxie (lipsă de oxigen) în țesuturi și în sistemul nervos.
Cauze
Sindromul hemoragic acut apare cu pierderi masive de sânge (mai mult de 500 ml deodată) în exterior, prin răni deschise sau în interiorul cavităților corpului.
Hemoragia externă apare cu leziuni și răni, fracturi cu ruperea vaselor, răni, tăieturi, strivire de țesuturi. Există un tip separat de hemoragie externă ascunsă, este vorba de hemoragia din interiorul organelor cave care comunică cu mediul extern – acestea sunt hemoragiile de stomac, intestine, vezică, uter și trahee, ele pot include și sângerări nazale masive.
Hemoragia internă este intrarea sau revărsarea de sânge în interiorul unor cavități închise – cavitatea abdominală sau toracică, cavitatea pericardică, craniul. Ele se desfășoară în mod ascuns până când volumul de sânge devine critic.
Care sunt caracteristicile.
Manifestările sindromului de pierdere acută de sânge este alcătuit din mai multe componente – manifestări de anemie acută (anemie), semne de insuficiență vasculară acută în curs de dezvoltare, tulburări în activitatea organului din care se produce hemoragia și manifestări ale tulburărilor de compoziție a sângelui.
Pierderile mici de sânge de până la 300-500 ml practic nu afectează starea pacienților, trec neobservate sau se manifestă prin simptome ușoare de slăbiciune și amețeală, o ușoară scădere a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.
Cu pierderi semnificative de sânge de peste 500 ml pot fi simptome destul de pronunțate, iar dacă sângerarea nu este oprită – există o amenințare la adresa vieții.
Sângerarea poate apărea brusc – pe stradă, acasă sau la locul de muncă, ceea ce necesită asistență medicală imediată. În timp ce hemoragia externă poate fi totuși oprită cu mijloace improvizate înainte de sosirea personalului medical, hemoragia internă este, de obicei, dificil de tratat cu ajutorul asistenței prespitalicești. Astfel de pacienți au nevoie de spitalizare imediată.
Un alt pericol al hemoragiilor acute este posibilitatea apariției unui șoc hipovolemic, care pune în pericol viața pacientului.
Cum se manifestă.
Anemia acută care se dezvoltă din cauza hemoragiei se manifestă prin neliniște, plângeri de slăbiciune accentuată, sete, există zgomot în urechi, muște în ochi, amețeli și greață, vărsături și bâlbâieli. Pielea și mucoasele sunt palide, fața este slăbită, trăsăturile feței sunt ascuțite și ochii sunt înfundați, pot exista convulsii și pierderea cunoștinței.
Pot exista manifestări organice – dispnee, tuse și hemoptizie în hemoragia pulmonară, greață cu vărsături sângeroase în hemoragia gastrică sau intestinală, sânge din organele genitale în hemoragia uterină, modificarea formei abdomenului în hemoragia intraabdominală.
Sângerarea în cavitatea pericardică poate stoarce inima, în cavitatea craniană – stoarcerea creierului, ducând la deces.
În sânge există o scădere a hemoglobinei și a globulelor roșii, a hematocritului. Sângele se lichefiază din cauza eliberării de lichid din țesuturi în vase.
Cum se poate ajuta.
Atunci când apare o hemoragie, este necesar să se apeleze imediat la o ambulanță, sângerarea externă poate fi oprită prin metode improvizate înainte de sosirea medicilor – să se aplice un bandaj de presiune sau un garou. În condiții spitalicești, se efectuează operații de oprire a sângerării, măsuri de refacere a volumului de sânge, a globulelor roșii și de menținere a funcțiilor organelor.
Surse:
Linkuri web care să vorbesc despre cât de periculoasă este pierderea de sânge și de ce:
- https://medlineplus.gov/ency/article/000045.htm
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470382/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542273/
- https://www.sciencemuseum.org.uk/objects-and-stories/medicine/problem-blood-loss
- https://medlineplus.gov/ency/article/000167.htm
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.