Bradicardia cardiacă la adulți este o frecvență cardiacă prea lentă. Ceea ce este considerat prea lent poate depinde de vârstă și de condiția fizică. De exemplu, persoanele în vârstă sunt mai predispuse la bradicardie.
În general, pentru adulți, o frecvență cardiacă în repaus mai mică de 60 de bătăi pe minut (BPM) se califică drept bradicardie. Dar există și excepții. În timpul somnului profund, ritmul cardiac poate scădea sub 60 de bătăi pe minut. Iar adulții activi din punct de vedere fizic (și sportivii) au adesea frecvența cardiacă în repaus sub 60 de bătăi pe minut.
Bradicardia cardiacă la adulți
Bradicardia înseamnă că o persoană are un ritm cardiac lent. Acest lucru poate fi perfect normal și chiar de dorit, dar uneori poate fi o tulburare a ritmului cardiac (aritmie). Dacă o persoană are bradicardie și prezintă anumite simptome împreună cu un ritm cardiac scăzut, înseamnă că bătăile inimii sunt prea lente.
Ritmul cardiac normal în repaus pentru majoritatea oamenilor este cuprins între 60 și 100 de bătăi pe minut. O frecvență cardiacă în repaus sub 60 de bătăi pe minut este considerată bradicardie. Persoanele atletice și cele în vârstă au adesea frecvența cardiacă sub 60 de bătăi pe minut atunci când sunt așezate sau întinse, iar frecvența cardiacă sub 60 de bătăi pe minut este obișnuită pentru mulți oameni în timpul somnului.
Ce este bradicardia cardiacă
Pentru a înțelege bradicardia, trebuie să înțelegem pe scurt sistemul electric al inimii care face ca inima să bată. Inima noastră are un stimulator cardiac natural numit nodul sinusal (nodul sino-atrial), care este alcătuit dintr-un mic set de celule speciale. Impulsurile pornesc din nod și călătoresc prin pereții din camerele superioare ale inimii noastre (atrii). Impulsurile fac ca atriile să se contracte și să împingă sângele în camerele inferioare ale inimii (ventriculele).
Impulsul călătorește apoi de-a lungul unei căi electrice până la nodul AV (nodul atrio-ventricular sau atrial-ventricular). Nodul AV este situat în centrul inimii noastre, între atrii și ventricule. Nodul atrio-ventricular acționează ca o poartă care încetinește semnalul electric înainte ca acesta să intre în ventricule.
Partea finală a bătăilor inimii noastre are loc atunci când electricitatea călătorește prin fibrele ventriculare numite rețeaua Gysa-Purkinje. Acest lucru face ca ventriculii să se contracte și să împingă sângele din inimă în plămâni și în corp. Acest ciclu se repetă de fiecare dată când inima noastră bate.
Cauzele bradicardiei cardiace la adulți
Bradicardia poate fi cauzată de probleme cu nodul nostru sinusal (acest lucru se numește sindromul de slăbiciune a nodului sinusal), sau este o problemă cu nodulul AV sau cu orice căi electrice prin inimă (bloc cardiac).
Provocatorii pot fi boli sau probleme medicale, cum ar fi:
- Traumatisme la nivelul inimii în urma unui atac de cord, endocardită sau a unei proceduri medicale
- Inflamație a mușchiului cardiac
- Funcția tiroidiană scăzută
- Dezechilibru electrolitic în sânge
- Apnee în timpul somnului
- Boală cardiacă congenitală
- Defecte cardiace dobândite
- Boala Lyme
- Anumite medicamente, inclusiv beta-blocantele și medicamentele pentru ritmul cardiac.
Simptomele bradicardiei cardiace la adulți
O frecvență cardiacă prea scăzută poate provoca un flux sanguin insuficient către creier. Simptomele bradicardiei includ:
- Oboseală sau slăbiciune
- Amețeli sau amețeli
- Confuzie
- Leșin (sau aproape leșin)
- Dificultăți de respirație
- Dificultăți la exerciții fizice
- Stop cardiac (în cazuri extreme)
Tratamentul bradicardiei cardiace la adulți
Este posibil să nu aveți niciun simptom de bradicardie. Dar dacă aveți un ritm cardiac scăzut și oricare dintre aceste simptome, consultați-vă medicul:
- Leșin, amețeli sau slăbiciune
- Confuzie
- Bătăi rapide ale inimii / fluturații în piept
- Senzație de lipsă de aer
- Dureri în piept
- Lipsă de energie.
Diagnostic
Medicul dumneavoastră vă va simți pulsul pentru a vă determina ritmul cardiac și va folosi teste pentru a obține mai multe informații despre ritmul și frecvența cardiacă. Un simplu EKG poate arăta un ritm care determină încetinirea ritmului cardiac, dar pacientul poate avea nevoie de un monitor ambulatoriu.
Monitorul este folosit pentru a urmări ritmul și frecvența cardiacă pe o perioadă mai lungă de timp. Pacientul va urmări, de asemenea, orice simptome care apar pe fondul bradicardiei. Medicul va compara simptomele cu activitatea de pe monitor pentru a determina dacă o problemă de ritm cardiac este cauza și dacă ritmul cardiac este legat de simptomele incomode.
Tratamentele actuale
Dacă o persoană are bradicardie, dar nu are simptome sau dacă bradicardia nu apare frecvent sau durează puțin timp, este posibil să nu fie nevoie de niciun tratament. Uneori, bradicardia este un lucru bun și este ținta tratamentului.
Dacă este necesar un tratament, acesta se va baza pe cauza afecțiunii. Dacă există o problemă cu electricitatea din inimă, va fi nevoie de un stimulator cardiac pentru ca inima să continue să bată corect. Un stimulator cardiac este un mic dispozitiv care este plasat sub piele și monitorizează ritmul și frecvența cardiacă. Dacă este necesar, stimulatorul cardiac va trimite un impuls electric către inimă pentru a restabili un ritm cardiac normal. Există mai multe tipuri de stimulatoare cardiace. Medicul dumneavoastră va alege tipul potrivit pentru nevoile dumneavoastră.

Prevenirea bradicardiei cardiace la adult la domiciliu
Deși unii factori de risc pentru bradicardie, cum ar fi vârsta și boala cardiacă congenitală, nu pot fi controlați, cel mai eficient mod de a preveni bradicardia este de a vă reduce riscul de a dezvolta boli cardiace. Luați următoarele măsuri pentru a preveni bradicardia.
Controlați stresul: evitați stresul inutil și învățați modalități sănătoase de a face față stresului cotidian.
Nu fumați: dacă fumați deja și nu puteți renunța la fumat, întrebați medicul dumneavoastră despre programe și strategii care să vă ajute să renunțați la acest obicei.
Faceți exerciții fizice și mâncați sănătos: faceți exerciții fizice în mod regulat și urmați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, bogată în fructe, legume și alimente integrale.
Efectuați controale regulate de sănătate: faceți-vă controale regulate de sănătate și, dacă aveți simptome noi sau care se schimbă, adresați-vă medicului dumneavoastră.
Dacă beți, faceți-o cu moderație: este posibil să fie nevoie să evitați alcoolul pentru anumite afecțiuni. Cereți sfatul medicului dumneavoastră.
Țineți-vă sub control tensiunea arterială și colesterolul: faceți schimbări în stilul de viață și luați medicamentele așa cum v-au fost prescrise.
Mențineți o greutate sănătoasă: faceți exerciții fizice și urmați o dietă sănătoasă și echilibrată pentru a vă menține în limite normale.
Monitorizați și tratați bolile cardiace existente: cunoașteți-vă planul de tratament. Luați-vă medicamentele așa cum v-au fost prescrise. Și raportați imediat simptomele noi sau agravarea simptomelor.
Este bradicardia întotdeauna periculoasă? Este întotdeauna o patologie?
O frecvență cardiacă (FC) de 60-90 bătăi/min este o frecvență de repaus foarte convențională. Nu este neobișnuit ca o persoană perfect sănătoasă să aibă o frecvență cardiacă în repaus sub 60 de bătăi/min. Aceasta este bradicardie.
Ce este bradicardia?
Fiziologică – v-ați născut cu această frecvență cardiacă infrecătoare (de exemplu, 45-50ud/min). V-ați adaptat la ea pe parcursul vieții și vă simțiți bine. Acest tip de bradicardie nu este atât de rar în practică și, de obicei, nu este necesar un tratament. De asemenea, în timpul somnului se caracterizează tot prin bradicardie – este un mecanism de protecție, de adaptare a organismului, care permite organului principal al corpului nostru să se odihnească. Este, de asemenea, obișnuit ca sportivii, inclusiv sportivii din trecut, să aibă un ritm cardiac normal rar.
Bradicardie patologică
Sindromul de slăbiciune a nodului sinusal. Dar merită să spunem pentru început că există un sistem nervos conducător în inimă. Din nume puteți înțelege că sarcina sa principală este de a conduce impulsurile nervoase, în detrimentul cărora inima și se contractă, îndeplinind funcția sa principală – pomparea. În capul acestui sistem de conducere se află nodul sinusal, care generează impulsuri. Sindromul de slăbiciune sinusală este o afecțiune patologică în care frecvența impulsurilor care emană de la nodul sinusal este redusă. Această afecțiune poate fi cauzată de diferite boli ale sistemului cardiovascular, cum ar fi cardiopatia ischemică (IHD), cardiomiopatiile, defectele cardiace, bolile inflamatorii (miocardită, pericardită) și așa mai departe.
Una dintre manifestările slăbiciunii nodului sinusal poate fi un răspuns inadecvat al ritmului cardiac la sarcină. Adică, alergi, tensiunea arterială crește, dar ritmul cardiac nu crește suficient!
Adesea, persoanele care suferă de boli cardiovasculare iau anumite medicamente (i-APP, sartane, diuretice care economisesc potasiul etc.), care duc la acumularea excesivă de potasiu în sânge, ceea ce, la rândul său, poate duce și la bradicardie patologică.
Și nu uitați de patologia glandei tiroide: hipotiroidismul. Atunci când hormonii tiroidieni din sânge circulă mult mai puțin decât ar trebui, ceea ce duce la rândul său la o încetinire a metabolismului și la bradicardie.
Bradicardie indusă de medicamente – de exemplu, pe fondul administrării de beta-blocante (bisoprolol, metoprolol etc.), glicozide cardiace, antagoniști de calciu, medicamente antiaritmice, antidepresive etc.
Care pot fi manifestările și complicațiile bradicardiei cardiace?
Manifestările bradicardiei pot fi foarte variate:
✔️ Pierderea conștienței și stările de pre leșin
✔️ Amețeli
✔️ Mers tremurat
✔️ Slăbiciune și toleranță scăzută la efort
Când ar trebui să chem un medic la domiciliu pentru bradicardie cardiacă?
Când ar trebui să alerg la medic? ⠀
1. Dacă aveți oricare dintre simptomele enumerate mai sus.
2. Dacă ritmul cardiac în timpul zilei este de 45 dpm sau mai mic
Absența simptomelor în acest caz indică faptul că creierul s-a adaptat la acest ritm. La urma urmei, creierul este cel care suferă de un puls rar în primul rând
Principala metodă de diagnosticare este ECG-ul și monitorizarea zilnică a ECG-ului (Holter).

Este posibil să se trateze bradicardia inimii cu remedii populare? Și este posibil să nu fie tratat deloc?
Nu vă recomand deloc să recurgeți la automedicație sau la tratamentul cu remedii populare. Tratamentul constă, în principiu, în următoarele: dacă o persoană are bradicardie de mult timp și este adaptată la ea – nu este necesar niciun tratament, ci doar observație.
Dacă bradicardia este cauzată de medicamente – medicul curant trebuie fie să reducă dozele de medicamente, fie să le anuleze complet.
Dacă bradicardia este patologică, cauzată de o boală a sistemului cardiovascular, care se manifestă prin simptomele de mai sus – plasarea stimulatoarelor cardiace.
Nu există medicamente care să trateze bradicardia bazală!
Surse;
Link-uri web diferite care discută despre bradicardia la adulți, de ce ritmul cardiac poate fi mai lent decât normal și cât de periculos este:
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17841-bradycardia
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bradycardia/symptoms-causes/syc-20355474
- https://www.heart.org/en/health-topics/arrhythmia/about-arrhythmia/bradycardia–slow-heart-rate
- https://www.webmd.com/heart-disease/types-bradycardia
- https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/bradycardia-slow-heart-rate
- https://www.healthdirect.gov.au/bradycardia-symptoms-causes-and-when-to-see-your-doctor
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.