Confortul si bunastarea unei persoane imobilizate la pat depind direct de calitatea si regularitatea procedurilor de igiena. Senzatia unui corp murdar deprima pacientul, il face sa se simta neajutorat si infirm. Spalarea, dimpotriva, improspateaza, revigoreaza si imbunatateste starea de spirit.
Printre principalele riscuri pentru un pacient sedentar se numara aparitia plagilor de decubit si a ulcerelor cutanate, care sunt cauzate de presiunea prelungita asupra aceleiasi zone si reprezinta un portal pentru bacterii. Curatenia ajuta la prevenirea aparitiei infectiilor si a formarii leziunilor necicatrizante la nivelul pielii, precum si la evitarea complicatiilor bolii de baza si la imbunatatirea calitatii vietii. In acest articol, vom intelege cum sa facem baie la domiciliu unui pacient imobilizat la pat.
Cat de des sunt necesare procedurile de igiena?
Frecventa procedurilor de igiena depinde de starea generala de sanatate a pacientului, de prezenta infectiilor, arsurilor, ranilor, tulburarilor psihice, incontinentei fecale si urinare. Daca situatia nu necesita spalare suplimentara, medicii recomanda respectarea urmatorului program:
- periaj dentar si apa de gura – de doua ori pe zi;
- spalarea mainilor – dimineata, seara si inainte si dupa mese;
- spalarea fetei dimineata si seara;
- spalarea axilelor si a picioarelor – o data pe zi;
- curatarea cerumenului – o data la 5-7 zile, igiena urechilor – zilnic;
- curatarea nasului de mucus si cruste – in fiecare zi;
- spalarea ochilor – in fiecare dimineata;
- spalarea scalpului – saptamanal;
- igiena zonelor intime – de doua ori pe zi;
- imbaiere completa o data pe saptamana.
Pe langa spalare, este foarte important sa pastrati curata lenjeria intima. Aceasta trebuie schimbata zilnic sau la fiecare doua zile. In acelasi timp, este necesar sa se acorde atentie starii pielii pacientului, daca este necesar sa se trateze cu antiseptic sau sa se aplice crema hidratanta. Lenjeria de pat trebuie sa fie schimbata cel putin o data pe saptamana.
Ce produse trebuie folosite?
Atunci cand alegeti sapun, gel de dus, sampon, balsam pentru spalarea pacientilor imobilizati la pat, este necesar sa tineti cont de particularitatile pielii si de starea de sanatate a acestora. Se recomanda utilizarea unor mijloace hipoalergenice moi si non-grase din componente naturale care nu provoaca iritatii si nu incalca bariera naturala de protectie a pielii, contin o cantitate minima de parfumuri, arome si alti aditivi chimici. Sapunul este mai bine sa folositi sapun fara alcalii – sapun pentru copii. Exista, de asemenea, produse specializate pentru persoanele care sunt imobilizate la pat. De exemplu, sampoane care fac fata bine murdariei si sebumului, dar care nu sunt prea spumoase, lotiuni care nu necesita spalare. pentru o igiena regulata pot fi, de asemenea, utile:
- seringa fara ac sau cu varf moale pentru apa de gura, irigator, periuta de dinti cu peri moi sau electrica – cu capete de periuta inlocuibile;
- servetele umede fara alcool cu pH normal, prosoape absorbante;
- spume si manusi pentru spalare, care pot fi folosite fara apa;
- capace de unica folosinta pentru spalarea parului;
- creme si lotiuni cu pantenol, lanolina, care vor inmuia pielea si vor preveni ranile si ulcerele;
- o carpa de ulei sau o cada speciala gonflabila in care pacientul poate fi imbaiat fara a parasi dormitorul;
- o cada de baie pentru spalarea parului in timp ce este intins.
Cum se spala capul bolnavului culcat?
Daca bolnavul este capabil sa stea in sezut, cel mai bine este sa-l mutati la chiuveta pe un scaun cu rotile, sa-i puneti un prosop sau o rola sub cap si sa-i spalati parul in mod traditional. Daca acest lucru nu este posibil, trebuie folosita una dintre urmatoarele metode.
- Asezati pacientul cat mai aproape posibil de capul patului. Asezati o carpa groasa si lata sub cap si lasati parul sa cada de pe marginea patului. Asezati un castron gol pe un scaun sau pe un suport, langa el – un lighean cu apa la o temperatura confortabila. Cu ajutorul unui polonic, umeziti parul, aplicati samponul, masati scalpul si apoi clatiti bine spuma.
- Puneti o panza de ulei sub umerii si capul pacientului intins. Inmuiati un prosop subtire intr-o solutie de sampon si apa si apoi aplicati-l pe par. Un al doilea prosop inmuiat in apa curata trebuie folosit pentru a sterge fiecare suvita, astfel incat sa nu ramana urme de sampon pe par.
- Raspanditi samponul uscat uniform pe par, dupa ce l-ati pieptanat in prealabil. Masati produsul pe piele si indepartati reziduurile cu ajutorul unui pieptene. Aceasta metoda este eficienta pentru persoanele cu tunsori scurte, dar nu trebuie sa o folositi des. Ea poate provoca infundarea porilor – capul se va murdari mult mai repede, precum si provoca iritatii si caderea parului
- Cel mai convenabil este sa folositi dispozitive speciale pentru spalarea capului pacientului imobilizat la pat. Acesta poate fi un recipient de vinil sau o cada gonflabila. De regula, aceasta din urma vine cu o pompa, un furtun prin care apa murdara este drenata intr-un bazin si un sort care protejeaza corpul pacientului de umezeala si spuma. Unele modele sunt, de asemenea, echipate cu un cap de dus. Bazinul este asezat pe pat, aproape de margine, nivelat. Gatul pacientului trebuie sa se afle in locasul prevazut in acest scop. Capul se toarna din galeata sau din capul de dus cu apa calda, se trateaza cu sampon si apoi se spala.
Cum sa spalati un pacient imobilizat la pat?
Spalarea este o chestiune delicata. In timpul procedurii, nu ar trebui sa existe persoane straine in camera. Pacientul ar trebui sa fie incurajat, moral, sa explice ce actiuni si in ce secventa vor fi efectuate. Toate materialele necesare – produs de igiena intima, bazin cu apa calda, flanela, discuri de bumbac, servetele, tampoane, prosoape si manusi – ar trebui sa fie pregatite si plasate in prealabil langa pat.
Algoritmul de spalare a pacientului:
- Ridicati picioarele cu genunchii indoiti ale pacientului intins pe spate, fixati-le cu o saltea speciala cauciucata. Intindeti panza de ulei, pe ea asezam vasul, iar langa el – un recipient cu apa cu o temperatura de 37-40 de grade.
- O carpa moale sau un servetel umed cu un agent special sterge organele genitale spre anus. In directia opusa nu este permisa, altfel exista riscul de infectie. Cu un nou servetel, umezit abundent in apa curata, spalati reziduurile de gel de pe piele si mucoase. Ștergeti cu grija zona intima cu un prosop curat si uscat. Organul genital masculin trebuie tratat cu un tampon de bumbac decontaminat, in mod circular, apoi clatiti si indepartati umezeala din el.
- Intoarceti cu grija pacientul pe o parte. Cu un burete moale sau un servetel cu un mediu, indepartam murdaria din zona fesiera, clatim reziduurile de detergent.
- Dupa ce zona intima este uscata, aplicati o crema care sa contracareze iritatia. Aruncati materialele folosite.
Cum sa spalati complet un pacient imobilizat la pat?
Baia este mai bine programata pentru prima jumatate a zilei, cand persoana sedentara are mai multa energie. De asemenea, este necesar sa se evalueze sobru capacitatile acestora. Spalarea unui pacient slabit este un proces intensiv care necesita forta fizica si rezistenta. In functie de starea pacientului, poate fi aleasa cea mai potrivita optiune de spalare.
Baie
Fara indoiala, este mai bine sa efectuati procedurile de igiena intr-un loc care este conceput in acest scop. Mijloacele si dispozitivele necesare sunt la indemana, puteti regla presiunea si temperatura apei, puteti face o baie sau puteti spala pacientul in pozitie asezata sub dus. Cu toate acestea, transportabilitatea pacientului reprezinta o problema. Nu este usor sa transporti chiar si o persoana mica singura la baie, sa faci baie si apoi sa o aduci inapoi in dormitor – ai nevoie de un ajutor. In timpul spalarii este necesar sa se monitorizeze in mod constant faptul ca pacientul nu este traumatizat, iar bataile inimii si respiratia sa au fost normale. Procedura nu trebuie sa fie prelungita.
Dormitor
In cazul in care transportul la baie este imposibil, va trebui sa spalati persoana direct in pat. Exista mai multe modalitati.
- Ocada de baie gonflabila este asezata pe pat direct sub pacient, umflata cu aer si umpluta cu apa calda. Trebuie avut grija sa se asigure ca exista suficienta apa si ca aceasta este la o temperatura confortabila pe toata durata baii.
- O carpa de ulei este asezata deasupra patului. Partile sale laterale trebuie sa fie ridicate, astfel incat apa sa nu ajunga pe saltea. Partile laterale pot fi realizate cu role. Picioarele si bratele pacientului imobilizat la pat pot fi fixate cu covorase cauciucate. Pentru persoana care efectueaza procedurile de igiena, trebuie pregatit un scaun sau un taburet, astfel incat ingrijitorul sa nu stea mult timp in picioare cu spatele indoit.
Algoritmul de spalare:
- Pregatiti tot ceea ce va va fi de folos in timpul imbaierii.
- Spalati fata cu apa calda, aplicati produsul cu o laveta moale, apoi clatiti. Ștergeti ochii de la tample pana la nas cu discuri de bumbac umede.
- La fel, spalati alternativ gatul, pieptul si abdomenul, avand grija sa va opriti mai ales la pliuri. Miscarile trebuie sa fie blande – pielea nu trebuie frecata.
- Partea spalata a corpului trebuie tamponata cu un scutec sau un prosop absorbant, acoperit cu un cearsaf sau o plapuma pentru a mentine caldura persoanei.
- Intoarceti pacientul pe o parte, spalati partea din spate. Repetati actiunile pe cealalta parte.
- Spalati picioarele, degetele de la picioare, gleznele, gambele, coapsele.
- Tratati zonele intime.
- Aplicati pe piele pudra si crema hidratanta.
Merita sa ne amintim ca baia este un stres pentru un organism slabit. Iar pentru cei dragi care ingrijesc o persoana sedentara, procesul nu este usor, necesitand pregatire si precautie. Este practic imposibil sa spalati pacientul in mod regulat la domiciliu. In pensiunile pentru persoanele in varsta, procesul de igiena a fost elaborat pana la ultimul detaliu pentru ca oaspetii sa se simta confortabil. In primul rand, nu exista jena si vinovatie – din punct de vedere psihologic, este intotdeauna mai usor sa ai incredere in personalul delicat si experimentat care stie cum sa se ocupe de pacientii imobilizati la pat.
In al doilea rand, exista tot echipamentul specializat si detergentii adecvati. In al treilea rand, specialistii monitorizeaza starea persoanei in varsta non-stop, pot determina dupa cele mai mici detalii ca aceasta s-a schimbat in rau si reactioneaza rapid. Locuitorii pensiunii sunt intotdeauna ordonati, curati si bine ingrijiti, ceea ce are un efect favorabil asupra bunastarii si longevitatii lor.
O persoana care ingrijeste un pacient imobilizat la pat trebuie sa fie organizata, sa aiba tact, sa fie increzatoare, prudenta si sa mentina o atitudine pozitiva. Nu este necesar sa refuzati o ruda in varsta daca aceasta este dispusa si capabila sa se spele pe maini sau sa se spele pe dinti singura.
Lasati sa dureze mai mult timp, dar persoana se va simti mai putin dependenta de cei dragi, iar acest lucru va imbunatati cu siguranta fondul emotional. In timpul procedurilor de igiena nu merita sa pastrati tacerea. Chiar daca apartinatorul nu poate raspunde, remarcile prietenoase care ii sunt adresate nu vor fi de prisos si vor spori placerea de a face baie.