Confortul și bunăstarea unei persoane imobilizate la pat depind direct de calitatea și regularitatea procedurilor de igienă. Senzația unui corp murdar deprimă pacientul, îl face să se simtă neajutorat și infirm. Spălarea, dimpotrivă, împrospătează, revigorează și îmbunătățește starea de spirit.
Printre principalele riscuri pentru un pacient sedentar se numără apariția plăgilor de decubit și a ulcerelor cutanate, care sunt cauzate de presiunea prelungită asupra aceleiași zone și reprezintă un portal pentru bacterii. Curățenia ajută la prevenirea apariției infecțiilor și a formării leziunilor necicatrizante la nivelul pielii, precum și la evitarea complicațiilor bolii de bază și la îmbunătățirea calității vieții. În acest articol, vom înțelege cum să facem baie la domiciliu unui pacient imobilizat la pat.
Cât de des sunt necesare procedurile de igienă?
Frecvența procedurilor de igienă depinde de starea generală de sănătate a pacientului, de prezența infecțiilor, arsurilor, rănilor, tulburărilor psihice, incontinenței fecale și urinare. Dacă situația nu necesită spălare suplimentară, medicii recomandă respectarea următorului program:
- periaj dentar și apă de gură – de două ori pe zi;
- spălarea mâinilor – dimineața, seara și înainte și după mese;
- spălarea feței dimineața și seara;
- spălarea axilelor și a picioarelor – o dată pe zi;
- curățarea cerumenului – o dată la 5-7 zile, igiena urechilor – zilnic;
- curățarea nasului de mucus și cruste – în fiecare zi;
- spălarea ochilor – în fiecare dimineață;
- spălarea scalpului – săptămânal;
- igiena zonelor intime – de două ori pe zi;
- îmbăiere completă o dată pe săptămână.
Pe lângă spălare, este foarte important să păstrați curată lenjeria intimă. Aceasta trebuie schimbată zilnic sau la fiecare două zile. În același timp, este necesar să se acorde atenție stării pielii pacientului, dacă este necesar să se trateze cu antiseptic sau să se aplice cremă hidratantă. Lenjeria de pat trebuie să fie schimbată cel puțin o dată pe săptămână.
Ce produse trebuie folosite?
Atunci când alegeți săpun, gel de duș, șampon, balsam pentru spălarea pacienților imobilizați la pat, este necesar să țineți cont de particularitățile pielii și de starea de sănătate a acestora. Se recomandă utilizarea unor mijloace hipoalergenice moi și non-grase din componente naturale care nu provoacă iritații și nu încalcă bariera naturală de protecție a pielii, conțin o cantitate minimă de parfumuri, arome și alți aditivi chimici. Săpunul este mai bine să folosiți săpun fără alcalii – săpun pentru copii. Există, de asemenea, produse specializate pentru persoanele care sunt imobilizate la pat. De exemplu, șampoane care fac față bine murdăriei și sebumului, dar care nu sunt prea spumoase, loțiuni care nu necesită spălare. pentru o igienă regulată pot fi, de asemenea, utile:
- seringă fără ac sau cu vârf moale pentru apă de gură, irigator, periuță de dinți cu peri moi sau electrică – cu capete de periuță înlocuibile;
- șervețele umede fără alcool cu pH normal, prosoape absorbante;
- spume și mănuși pentru spălare, care pot fi folosite fără apă;
- capace de unică folosință pentru spălarea părului;
- creme și loțiuni cu pantenol, lanolină, care vor înmuia pielea și vor preveni rănile și ulcerele;
- o cârpă de ulei sau o cadă specială gonflabilă în care pacientul poate fi îmbăiat fără a părăsi dormitorul;
- o cadă de baie pentru spălarea părului în timp ce este întins.
Cum se spală capul bolnavului culcat?
Dacă bolnavul este capabil să stea în șezut, cel mai bine este să-l mutați la chiuvetă pe un scaun cu rotile, să-i puneți un prosop sau o rolă sub cap și să-i spălați părul în mod tradițional. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie folosită una dintre următoarele metode.
- Așezați pacientul cât mai aproape posibil de capul patului. Așezați o cârpă groasă și lată sub cap și lăsați părul să cadă de pe marginea patului. Așezați un castron gol pe un scaun sau pe un suport, lângă el – un lighean cu apă la o temperatură confortabilă. Cu ajutorul unui polonic, umeziți părul, aplicați șamponul, masați scalpul și apoi clătiți bine spuma.
- Puneți o pânză de ulei sub umerii și capul pacientului întins. Înmuiați un prosop subțire într-o soluție de șampon și apă și apoi aplicați-l pe păr. Un al doilea prosop înmuiat în apă curată trebuie folosit pentru a șterge fiecare șuviță, astfel încât să nu rămână urme de șampon pe păr.
- Răspândiți șamponul uscat uniform pe păr, după ce l-ați pieptănat în prealabil. Masați produsul pe piele și îndepărtați reziduurile cu ajutorul unui pieptene. Această metodă este eficientă pentru persoanele cu tunsori scurte, dar nu trebuie să o folosiți des. Ea poate provoca înfundarea porilor – capul se va murdări mult mai repede, precum și provoca iritații și căderea părului
- Cel mai convenabil este să folosiți dispozitive speciale pentru spălarea capului pacientului imobilizat la pat. Acesta poate fi un recipient de vinil sau o cadă gonflabilă. De regulă, aceasta din urmă vine cu o pompă, un furtun prin care apa murdară este drenată într-un bazin și un șorț care protejează corpul pacientului de umezeală și spumă. Unele modele sunt, de asemenea, echipate cu un cap de duș. Bazinul este așezat pe pat, aproape de margine, nivelat. Gâtul pacientului trebuie să se afle în locașul prevăzut în acest scop. Capul se toarnă din găleată sau din capul de duș cu apă caldă, se tratează cu șampon și apoi se spală.
Cum să spălați un pacient imobilizat la pat?
Spălarea este o chestiune delicată. În timpul procedurii, nu ar trebui să existe persoane străine în cameră. Pacientul ar trebui să fie încurajat, moral, să explice ce acțiuni și în ce secvență vor fi efectuate. Toate materialele necesare – produs de igienă intimă, bazin cu apă caldă, flanelă, discuri de bumbac, șervețele, tampoane, prosoape și mănuși – ar trebui să fie pregătite și plasate în prealabil lângă pat.
Algoritmul de spălare a pacientului:
- Ridicați picioarele cu genunchii îndoiți ale pacientului întins pe spate, fixați-le cu o saltea specială cauciucată. Întindeți pânza de ulei, pe ea așezăm vasul, iar lângă el – un recipient cu apă cu o temperatură de 37-40 de grade.
- O cârpă moale sau un șervețel umed cu un agent special șterge organele genitale spre anus. În direcția opusă nu este permisă, altfel există riscul de infecție. Cu un nou șervețel, umezit abundent în apă curată, spălați reziduurile de gel de pe piele și mucoase. Ștergeți cu grijă zona intimă cu un prosop curat și uscat. Organul genital masculin trebuie tratat cu un tampon de bumbac decontaminat, în mod circular, apoi clătiți și îndepărtați umezeala din el.
- Întoarceți cu grijă pacientul pe o parte. Cu un burete moale sau un șervețel cu un mediu, îndepărtăm murdăria din zona fesieră, clătim reziduurile de detergent.
- După ce zona intimă este uscată, aplicați o cremă care să contracareze iritația. Aruncați materialele folosite.
Cum să spălați complet un pacient imobilizat la pat?
Baia este mai bine programată pentru prima jumătate a zilei, când persoana sedentară are mai multă energie. De asemenea, este necesar să se evalueze sobru capacitățile acestora. Spălarea unui pacient slăbit este un proces intensiv care necesită forță fizică și rezistență. În funcție de starea pacientului, poate fi aleasă cea mai potrivită opțiune de spălare.
Baie
Fără îndoială, este mai bine să efectuați procedurile de igienă într-un loc care este conceput în acest scop. Mijloacele și dispozitivele necesare sunt la îndemână, puteți regla presiunea și temperatura apei, puteți face o baie sau puteți spăla pacientul în poziție așezată sub duș. Cu toate acestea, transportabilitatea pacientului reprezintă o problemă. Nu este ușor să transporți chiar și o persoană mică singură la baie, să faci baie și apoi să o aduci înapoi în dormitor – ai nevoie de un ajutor. În timpul spălării este necesar să se monitorizeze în mod constant faptul că pacientul nu este traumatizat, iar bătăile inimii și respirația sa au fost normale. Procedura nu trebuie să fie prelungită.
Dormitor
În cazul în care transportul la baie este imposibil, va trebui să spălați persoana direct în pat. Există mai multe modalități.
- Ocadă de baie gonflabilă este așezată pe pat direct sub pacient, umflată cu aer și umplută cu apă caldă. Trebuie avut grijă să se asigure că există suficientă apă și că aceasta este la o temperatură confortabilă pe toată durata băii.
- O cârpă de ulei este așezată deasupra patului. Părțile sale laterale trebuie să fie ridicate, astfel încât apa să nu ajungă pe saltea. Părțile laterale pot fi realizate cu role. Picioarele și brațele pacientului imobilizat la pat pot fi fixate cu covorașe cauciucate. Pentru persoana care efectuează procedurile de igienă, trebuie pregătit un scaun sau un taburet, astfel încât îngrijitorul să nu stea mult timp în picioare cu spatele îndoit.
Algoritmul de spălare:
- Pregătiți tot ceea ce vă va fi de folos în timpul îmbăierii.
- Spălați fața cu apă caldă, aplicați produsul cu o lavetă moale, apoi clătiți. Ștergeți ochii de la tâmple până la nas cu discuri de bumbac umede.
- La fel, spălați alternativ gâtul, pieptul și abdomenul, având grijă să vă opriți mai ales la pliuri. Mișcările trebuie să fie blânde – pielea nu trebuie frecată.
- Partea spălată a corpului trebuie tamponată cu un scutec sau un prosop absorbant, acoperit cu un cearșaf sau o plapumă pentru a menține căldura persoanei.
- Întoarceți pacientul pe o parte, spălați partea din spate. Repetați acțiunile pe cealaltă parte.
- Spălați picioarele, degetele de la picioare, gleznele, gambele, coapsele.
- Tratați zonele intime.
- Aplicați pe piele pudră și cremă hidratantă.
Merită să ne amintim că baia este un stres pentru un organism slăbit. Iar pentru cei dragi care îngrijesc o persoană sedentară, procesul nu este ușor, necesitând pregătire și precauție. Este practic imposibil să spălați pacientul în mod regulat la domiciliu. În pensiunile pentru persoanele în vârstă, procesul de igienă a fost elaborat până la ultimul detaliu pentru ca oaspeții să se simtă confortabil. În primul rând, nu există jenă și vinovăție – din punct de vedere psihologic, este întotdeauna mai ușor să ai încredere în personalul delicat și experimentat care știe cum să se ocupe de pacienții imobilizați la pat.
În al doilea rând, există tot echipamentul specializat și detergenții adecvați. În al treilea rând, specialiștii monitorizează starea persoanei în vârstă non-stop, pot determina după cele mai mici detalii că aceasta s-a schimbat în rău și reacționează rapid. Locuitorii pensiunii sunt întotdeauna ordonați, curați și bine îngrijiți, ceea ce are un efect favorabil asupra bunăstării și longevității lor.
O persoană care îngrijește un pacient imobilizat la pat trebuie să fie organizată, să aibă tact, să fie încrezătoare, prudentă și să mențină o atitudine pozitivă. Nu este necesar să refuzați o rudă în vârstă dacă aceasta este dispusă și capabilă să se spele pe mâini sau să se spele pe dinți singură.
Lăsați să dureze mai mult timp, dar persoana se va simți mai puțin dependentă de cei dragi, iar acest lucru va îmbunătăți cu siguranță fondul emoțional. În timpul procedurilor de igienă nu merită să păstrați tăcerea. Chiar dacă aparținătorul nu poate răspunde, remarcile prietenoase care îi sunt adresate nu vor fi de prisos și vor spori plăcerea de a face baie.