Cum să îngrijești corect picioarele la vârstnici

Cum să îngrijești corect picioarele la vârstnici

Îngrijirea corectă a picioarelor este esențială pentru confortul și sănătatea persoanelor în vârstă. Picioarele reflectă starea generală a organismului, așa că merită să le acordăm atenția cuvenită. În acest articol vom discuta despre cele mai frecvente probleme ale picioarelor la vârstnici și vom oferi sfaturi practice pentru îngrijirea lor adecvată. Vă invităm să citiți până la sfârșit!

Se poate evalua starea organismului unei persoane fără analize și diagnosticare aparat, doar privind picioarele sale. Nu degeaba aceste părți ale corpului sunt numite oglinda sănătății. Chiar și medicii antici căutau cauzele bolilor, examinând extremitățile inferioare ale pacienților. Iar masajul tradițional chinezesc al punctelor active de pe talpă este „străbunicul” reflexoterapiei moderne.

O bătătură învechită, la care nu mai acorzi atenție, poate fi un indicator al tulburărilor de circulație, osteochondrozei, problemelor intestinale. Sau poate indica îngrijire incorectă sau încălțăminte aleasă prost. Prin urmare, este important să urmărești cum se simt picioarele tale și să ai grijă de ele în mod regulat. Aceasta se referă în special la persoanele în vârstă.

Sutele de kilometri parcurși în viață, fără îndoială, își pun amprenta asupra stării picioarelor. Pot agrava situația și procesele obiective de îmbătrânire – scăderea intensității circulației sangvine, funcția secretorie a pielii, încetinirea metabolismului și a regenerării, problemele aparatului locomotor, care transformă și cea mai simplă tunsoare a unghiilor într-o problemă serioasă.

Care sunt neplăcerile cel mai des întâlnite la picioarele vârstnicilor?

Îngrijirea necorespunzătoare a picioarelor acasă, de exemplu, pedichiura făcută greșit sau hidratarea insuficientă, pot provoca în cele din urmă apariția ulcerelor, negilor, dezvoltarea infecțiilor și nu numai. Printre cele mai frecvente probleme:

Cum să îngrijești corect picioarele la vârstnici
Cum să îngrijești corect picioarele la vârstnici
  • Crăpături la călcâie – crăpături adânci care apar pe pielea părții dorsale a piciorului, provocând senzații dureroase și disconfort la mers. Pot provoca apariția crăpăturilor eczema, psoriazisul, diabetul zaharat, deficitul de vitamine, mersul prea îndelungat, încălțămintea incomodă. Un factor la fel de important – schimbările legate de vârstă. Glandele sebacee devin mai puțin active, pielea devine mai puțin elastică, se usucă, se subțiază pe alocuri și se îngroașă pe alocuri, se crapă.
  • Unghiile incarnate – starea în care marginea unghiei crește nu în afară, ci chiar în interiorul degetului, provocând inflamație și senzații neplăcute. Poate fi cauzată de traume – lovituri sau strângeri puternice, șosete strâmte, infecții fungice, particularități genetice, devierea în zona articulației gleznei. Dar cel mai des o astfel de problemă apare atunci când omul nu știe cum să taie corect unghiile de la picioare – timp îndelungat taie placa în formă de semicerc, în formă de linie curbă sau prea scurt.
  • Spornul calcanean – Pe limbajul medical, acest diagnostic se numește fasciită plantară. Se manifestă prin creșterea țesutului osos pe osul calcaneu în zona ligamentului. Spornul poate atinge câțiva milimetri sau chiar centimetri. Cu cât dimensiunea sa este mai mare, cu atât durerea la mers sau stat în picioare este mai puternică, după odihnă prelungită în poziție șezând sau întins. Provoacă formarea excrescenței patologice leziunile piciorului, suprasolicitările, bolile ligamentelor și articulațiilor, platfusul, modificările structurii articulațiilor legate de vârstă. Riscul apariției spornului calcanean crește și în caz de greutate excesivă, purtarea încălțămintei cu talpă plată sau toc înalt.
  • Ciuperca unghială – Aceasta este o infecție fungică, cauzată de o ciupercă care afectează plăcile unghiale. Duce la modificarea formei, culorii și texturii acestora, precum și la slăbirea și fragilitatea lor. De această patologie suferă persoanele în vârstă cu organism slăbit. Funcțiile sale de protecție scad după 70 de ani, iar îngrijirea picioarelor devine tot mai dificilă pentru pensionar. Printre cauzele ciupercii – contactul cu o persoană sau un animal infectat, purtarea încălțămintei care nu permite trecerea aerului și umidității, leziunea unghiilor, igiena precară, irigarea sanguină insuficientă, disfuncții ale sistemului imunitar, diabetul.
  • Oasele proeminente – Această modificare patologică a piciorului, care se manifestă printr-o proeminență pe partea externă a degetului mare, pe care medicii o numesc deformare valgusă. Printre simptome – durere, edem, înroșire și limitarea mișcării. Oasele proeminente pot duce la lezarea țesuturilor învecinate, inflamație și infecție. Deformarea valgusă apare ca urmare a slăbirii ligamentelor, platfusului, purtării încălțămintei cu tocuri înalte și vârf îngust, obezității. În unele cazuri, singura modalitate de a scăpa de aceste oase este intervenția chirurgicală.
  • Bătături – acestea sunt zonele rugoase de pe talpă care se formează din cauza presiunii și frecării constante. Pot fi dureroase și provoca disconfort la mers. Motivele apariției bătăturilor – încălțăminte incomodă, solicitare excesivă a picioarelor, platfus, obezitate, psoriazis, eczemă, postură incorectă, modificări ale pielii legate de vârstă.
  • Negii – Din aceleași motive apar îngroșări ale stratului de celule moarte ale epidermului pe tălpi – negi. De asemenea, pot fi un simptom al spornului calcanean, artrozei sau artritei, inflamației bursei sinoviale.

Reguli de îngrijire a picioarelor

Cum să îngrijești corect picioarele la vârstnici
Cum să îngrijești corect picioarele la vârstnici

Pentru mulți oameni în vârstă este dificil să asigure igiena corespunzătoare în mod independent. Bolile dobândite, slăbiciunea generală împiedică aplecarea și efectuarea tuturor procedurilor necesare. Îngrijirea corectă, care va preveni problemele, necesită adesea ajutorul celor dragi.

Picioarele trebuie spălate zilnic cu apă călduță și săpun moale. Apa fierbinte este mai bine să fie evitată, în special dacă pensionarul are probleme cu circulația sângelui. Nu este recomandat să lași picioarele ude. Aceasta poate duce la dezvoltarea infecțiilor fungice.

Este necesar să faci băi de picioare de 5-7 ori pe săptămână. În apă cu temperatură confortabilă se poate adăuga sare de mare, uleiuri esențiale de mentă sau rozmarin, ulei de măsline sau de eucalipt. Înainte de a utiliza orice ingredient, trebuie să te asiguri că persoana vârstnică nu are alergie la ele. Procedura este mai bine să fie făcută seara, durează aproximativ 15-20 de minute. În acest timp trebuie să masezi bine tălpile și gleznele cu o perie moale sau burete. Aceasta ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și eliminarea celulelor moarte ale pielii. O baie cu săpun și sodă este un mijloc excelent pentru înmuierea unghiilor și pielii de la picioare. Ca adaos pot fi folosite și extractul de arbore de ceai, amestecuri din plante medicinale.

Sănătatea și confortul picioarelor depind și de modul în care sunt îngrijite unghiile de la picioare. Acestea trebuie tăiate cel puțin o dată pe lună. Plăcile trebuie tăiate drept, fără rotunjire excesivă, doar după procedurile cu apă, deoarece a face unghiile de la picioare moi înseamnă asigurarea succesului pe jumătate. Dacă dușul obișnuit și chiar baia cu aburi nu ajută, în noaptea dinaintea tunderii se poate face un comprese cu cremă corespunzătoare sau se pot folosi plasturi speciali.

În fiecare seară înainte de culcare, este obligatoriu să aplicați o cremă hidratantă pentru picioare pentru persoane în vârstă. Compoziția sa trebuie să conțină vitamina E, uree și uleiuri – de exemplu, jojoba, argan, cocos, cânepă, piersică, din sâmburi de struguri.

Încălțămintea, inclusiv cea de casă, trebuie aleasă după mărime, să se potrivească formei piciorului. Este mai bine să optați pentru un model din materiale de calitate, care permit trecerea aerului, cu amortizare bună, talpă flexibilă, vârf lat și fixare sigură, cu toc jos. Călcâiele ortopedice sau încălțămintea pentru femei și bărbați în vârstă cu picioare bolnave se aleg individual, la recomandarea medicului.

Persoanelor în vârstă li se recomandă să presare picioarele cu talc. Aceasta reduce frecarea dintre picior și încălțăminte, previne formarea bătăturilor, iritarea pielii, reduce transpirația, riscul de miros neplăcut și infecții cutanate.

Pentru prevenirea ciupercii, trebuie să folosiți doar prosop personal, instrumente proprii dezinfectate pentru pedichiură, să nu purtați încălțămintea altor persoane, să renunțați la pantofii strâmți și înguști. De asemenea, nu trebuie să umblați desculț în vizită sau în locuri publice – piscine, băi.

O alimentație completă este un element esențial pentru menținerea sănătății picioarelor și pielii. În meniu trebuie să existe mâncăruri și produse bogate în vitaminele A, B, E, C, D. Acestea se găsesc în uleiul de in, avocado, ouă de găină, peștele de mare, nuci, semințe, dovleac, morcov, cătină. Nu trebuie să uitați de apă în cantitate suficientă. Iar de la alcool și tutun trebuie să vă abțineți.

Masajul regulat al tălpilor și exercițiile – rotații, îndoirea și întinderea degetelor, vor ajuta la reducerea tensiunii în membrele inferioare.

organicsfood.ro

Concluzie

Așadar, pentru a menține picioarele sănătoase și confortabile la bătrânețe este necesară o îngrijire atentă și constantă – igienă zilnică, hidratare, masaj, exerciții, încălțăminte adecvată. Sperăm că sfaturile oferite vă vor fi de folos. Distribuiți și comentați articolul pentru a ajuta și alte persoane în vârstă să aibă grijă de picioarele lor!

Nu rata….

Articole similare:

Coenzima Q10: Acest compus esențial luptă împotriva îmbătrânirii și multe altele
Cum se spală un pacient imobilizat la pat
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health