Cum îți poți umple rezervele de colagen? Cum să faci acest lucru corect pentru a nu dăuna pielii și pentru a nu întâlni alergii și alte complicații neplăcute? Să aflăm!
Primavara si vara sunt o perioada de transformare, cand iti doresti mai ales sa schimbi ceva la tine. Și pielea tonifiată și sănătoasă este cel mai bun decor al fiecărei persoane. Și colagenul este responsabil pentru aceste funcții – o proteină care devine din ce în ce mai puțin odată cu vârsta.
Apare o întrebare complet logică: de ce se întâmplă asta? Cum îți poți umple rezervele de colagen? Cum să faci acest lucru corect pentru a nu dăuna pielii și pentru a nu întâlni alergii și alte complicații neplăcute? Să aflăm!
Ce este colagenul și de unde provine?
Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Are capacitatea de a se recupera – și fibrele de elastină și colagenul îl ajută în acest sens. Colagenul este principala proteină a țesutului conjunctiv, reprezentând mai mult de o treime din masa tuturor proteinelor din organism. Dacă îl descompuneți în cele mai mici detalii, este format din aminoacizi, printre care predomină prolina, lizina și hidroxilizina.
Acești aminoacizi intră în corpul nostru prin alimente. Iar sursa principală este carnea roșie (vită, organe). În lapte, brânza de vaci, smântână și brânză se găsesc puțin mai puțini aminoacizi. Intrând în organism cu alimente, proteinele sunt descompuse în componente de construcție, care sunt ulterior utilizate în crearea aceluiași colagen.
De aceea, aportul de aminoacizi din alimente este o etapă importantă în acumularea și crearea de colagen. Este foarte greu să înlocuiești colagenul conținut în carne și produse lactate cu pulberi și aditivi biologici: se absoarbe mult mai puțin bine.
De ce avem nevoie chiar de colagen?
Fapt interesant: colagenul nu se găsește doar în piele! Face parte din structuri complexe precum capsula cristalinului, cartilajele, ligamentele și tendoanele, discurile intervertebrale, pereții organelor goale (intestine, stomac etc.), ficatul, plămânii, valvele cardiace etc. Cu cât sunt mai multe fibre de colagen în țesut. , cu atât este mai durabil și mai rezistent la iritanții externi.
Dacă vorbim despre piele, atunci colagenul este cel care menține elasticitatea și fermitatea pielii, făcând-o mai tânără și mai tonifiată. Se pare că „lipește” toate componentele împreună, împiedicându-le să se destrame în particule mici.
Pentru a determina cantitatea de colagen din pielea ta, trebuie să faci un test simplu. Trageți ușor înapoi pielea pleoapei superioare cu mâna și observați cât de repede revine la starea inițială. Cu cât acest proces durează mai puțin, cu atât este mai mult colagen în piele. Alte semne care indică deficiența de colagen includ:
- piele uscată crescută;
- adâncirea ridurilor faciale;
- fragilitatea vaselor de sânge;
- aspectul microfisurilor.
De ce are loc pierderea de colagen prețios?
Acum este timpul să trecem la o altă întrebare importantă: unde și de ce merge colagenul? În primul rând, pierderea de colagen este un proces complet natural de îmbătrânire. S-a dovedit că persoanele cu vârsta peste 80 de ani au o reducere cu 75% a producției de colagen în comparație cu persoanele în vârstă de 30 de ani. Iar la femei în timpul menopauzei și modificărilor menopauzei, producția acestei proteine scade cu până la 30% într-o perioadă scurtă de timp.
Un alt punct important: odată cu vârsta, se modifică nu doar cantitatea, ci și calitatea colagenului. Devine mai rigidă, mai inelastică și este situată aleatoriu. Toate acestea sunt rezultatul unor factori externi:
- Diabetul. Cu această boală, există o cantitate mare de glucoză în sânge, ceea ce duce la distrugerea și lipirea fibrelor de colagen. După aceea, ele „căd” și nu pot fi actualizate.
- Fumatul. Când se consumă nicotină, în organism se formează radicali liberi, care dăunează țesutului. Nu uita de efectul toxic al gudroanelor care alcătuiesc orice țigară. Acesta este motivul pentru care fumătorii îmbătrânesc mult mai repede.
- Abuzul de alcool. Orice alcool este un denaturator (o substanță care distruge proteinele). Odată cu consumul excesiv de băuturi alcoolice, corpul literalmente începe să se prăbușească.
- O dietă vegană strictă. Când corpul nostru nu are de unde să ia proteine animale, începe să se „recicleze”.
Cum să reumplem colagenul cu produse cosmetice?
Colagenul este o proteină foarte mare. La fel ca acidul hialuronic, este un polimer. Astfel de substanțe nu pot pătrunde în epidermă (stratul superior al pielii). Prin urmare, nu ar trebui să contați pe plasturi magice sau măști care conțin colagen. Cosmeticele nu sunt un panaceu, dar o îngrijire bună vă ajută cu adevărat să vă mențineți pielea sănătoasă și odihnită.
De exemplu, cremele creează un strat protector pe suprafața pielii care ajută la menținerea umidității și o protejează de influențele mediului. Măștile ajută la hidratarea și catifelarea epidermei, care are și un efect benefic asupra aspectului. Dar este mai bine să evitați tonerele acide și alcoolice: acestea atrag umezeala din piele, făcând-o mai uscată și mai vulnerabilă.
Cremele și serurile care conțin retinol și vitamina C stimulează formarea de colagen în piele. Desigur, pentru a obține efectul dorit, acestea trebuie folosite de cel puțin câteva ori pe săptămână. Pentru a alege produse potrivite pentru curățarea și hidratarea pielii, trebuie să contactați un cosmetolog.
Tehnici de injectare pentru a ajuta
Nu uitați de realizările avansate ale medicinei și cosmetologiei – tehnici de injectare. Rezervele de colagen pot fi completate prin introducerea de colagen sintetic biodegradabil în organism. Preparatele care conțin această proteină nu compensează deficiența ei, ci doar stimulează țesutul conjunctiv să-și sintetizeze propriul colagen, ceea ce este și el destul de bun.
Toate procedurile de injectare sunt efectuate numai în clinici speciale de către personal medical instruit. Înainte de a începe administrarea medicamentului, este necesar un test de alergie: se aplică o picătură de substanță pe încheietura mâinii și se observă reacția.
Mâncărimea, umflarea sau roșeața este un semn că nu trebuie să continuați să utilizați produsul. În medie, se recomandă să faceți un curs de 3-5 proceduri, iar apoi să îl repetați după șase luni. De obicei, acest lucru este suficient pentru a menține pielea într-o stare satisfăcătoare. Pacienții cu vârsta peste 40 de ani pot necesita tratament mai lung.
Recomandări generale: cum să prelungești tinerețea?
Menținerea pielii sănătoase și completarea colagenului este o muncă grea. Iar injecțiile și măștile minune nu dau întotdeauna rezultatul dorit. Pentru a arăta mai sănătos și a te simți mai bine, trebuie să urmezi aceste alte recomandări:
- Mananca corect si echilibrat. Dietele vegane și vegetariene, în ciuda popularității lor, încă nu aduc niciun beneficiu organismului. Dar deficiența de proteine, fier și minerale esențiale este foarte gravă. Prin urmare, este mai bine să alegeți o dietă completă pentru dvs.
- Evita obiceiurile proaste. Fumatul și abuzul de alcool afectează negativ nu numai starea pielii, ci perturbă și funcționarea altor organe și sisteme. Prin urmare, merită să scapi de dependențele dăunătoare.
- Tratarea bolilor cronice. Diabetul, obezitatea și hipertensiunea arterială au un impact negativ asupra producției de colagen. De aceea, este necesar să vizitați în mod regulat un medic și să fiți supus unor examinări.