Ce culoare ar trebui să aibă urina: de ce este roșie, albă sau miroase urât?

Ce culoare ar trebui să aibă urina: de ce este roșie, albă sau miroase urât?

Ce culoare ar trebui să aibă urina? Cum să identifici problemele vezicii urinare sau ale rinichilor, ce sfaturi utile merită să știi?

Problemele legate de organele fiziologice, de activitatea intestinelor și a vezicii urinare reprezintă un subiect foarte sensibil pentru mulți pacienți. Încălcări ale urinării, volumul de urină, apariția sângelui în ea sau un miros foarte înțepător, rău – acesta este un motiv pentru o programare la un urolog și examinare. Acest lucru va ajuta la identificarea și tratarea bolilor inflamatorii, autoimune sau metabolice grave.

Un motiv pentru a face o programare la un urolog

Este important să realizăm că orice anomalie în procesul de golire a vezicii urinare este un motiv pentru a face o programare la un urolog. Apariția sângelui sau a impurităților în urină, a fulgilor, o schimbare bruscă a culorii sau a mirosului urinei impune căutarea imediată a numărului de telefon al unei clinici unde puteți fi examinat și testat.

O programare la un urolog este necesară dacă volumul de urină se modifică dramatic, se elimină prea puțin sau prea mult. În plus, o programare imediată la un urolog este necesară dacă există semne de inflamație a rinichilor sau a vezicii urinare, cum ar fi durere la urinare, arsuri sau arsuri, stare de rău, greață, paloare, febră, scăderea poftei de mâncare.

Nu este neobișnuit ca pacienții să aibă întrebări legate de urinare sau de aspectul urinei, să identificăm cele mai frecvente probleme.

Culoarea urinei: impurități de sânge, fulgi

În timpul zilei, culoarea urinei la o persoană se schimbă. Dimineața este mai strălucitoare și mai saturată, concentrată, în timpul zilei devine mai transparentă. Multe alimente pot schimba culoarea urinei: sfecla roșie îi dă o culoare roșu-roz, sparanghelul – verzui.

Citeste si...
Senzație de balonare și edem? Cauzele retenției de lichide

Dacă urina are o culoare permanent saturată, cum ar fi galben închis sau chiar chihlimbar, este posibil ca persoana să nu primească suficient lichid. Urina pe parcursul zilei ar trebui să fie mai aproape de limpede decât de galben închis. Dacă, totuși, are culoarea berii închise la culoare sau a slotului de carne, este necesară o programare imediată la un urolog.

În primul caz, pot exista probleme cu ficatul, în al doilea – o astfel de imagine dă sânge în urină. Dacă pe fondul durerii în pelvis sau al proiecției vezicii urinare cu urină se elimină sânge, poate fi un semn de glomerulonefrită, cistită hemoragică sau alte boli.

Sângele în urină nu trebuie ignorat niciodată, la persoanele în vârstă acesta poate fi un semn de cancer de vezică sau de prostată. Vârsta și istoricul medical joacă un rol important în determinarea cauzei sângelui în urină.

Ce culoare ar trebui să aibă urina: de ce este roșie, albă sau miroase urât?
Ce culoare ar trebui să aibă urina: de ce este roșie, albă sau miroase urât? 4

Cât de des ar trebui să îmi golesc vezica urinară?

Potrivit experților, nu există o rată “standard” de golire a vezicii urinare. Persoanele cu rinichi sănătoși produc aproximativ 2 litri de urină pe zi; întrucât capacitatea normală a vezicii urinare este cuprinsă între 300 și 400 de centimetri cubi, acest lucru înseamnă că o persoană va merge la toaletă de aproximativ cinci ori pe zi.

Cu toate acestea, ceea ce este normal pentru o persoană poate să nu fie patologic pentru alta, vezica urinară a fiecărui pacient funcționează într-un ritm diferit. Dacă un pacient simte că merge la toaletă mult mai des decât de obicei, ar trebui să discute acest lucru cu medicul său. Poliuria (urinarea frecventă și abundentă) poate semnala boli grave, cum ar fi diabetul.

Citeste si...
4 Cauze ale pneumoniei: nu întotdeauna cauzate de infecție

Postura pentru golirea vezicii urinare este, de asemenea, foarte dezbătută, mai ales în rândul bărbaților. Aceștia pot urina în picioare sau stând jos. Dar dacă un bărbat nu-și poate goli vezica decât stând jos, ar trebui să consulte un medic. La bătrânețe, când este nevoie de drumuri frecvente la toaletă pe timp de noapte, medicii recomandă ca bărbații să urineze și stând jos. Acest lucru reduce riscul de căderi.

organicsfood.ro

Durerea la urinare: un semn de boală?

Urinarea dureroasă poate fi un semn al unei infecții urinare sau a vezicii urinare, al unei boli cu transmitere sexuală sau al unei stenoze (îngustare anormală) a uretrei. Aceste simptome trebuie raportate medicului dumneavoastră.

Dacă urinarea este dureroasă și există o senzație de arsură de-a lungul uretrei atunci când urina iese, primul lucru la care se gândește medicul este o boală a vezicii urinare sau a rinichilor (cistită, pielonefrită). În plus, durerea este posibilă în cazul unui traumatism la nivelul uretrei, pe fondul urolitiazei, dacă se separă pietricele mici sau nisip urinar, compoziția urinei se modifică.

De unde vine mirosul de urină, este periculoasă schimbarea sa bruscă?

Adesea, un miros specific ascuțit de urină apare cu utilizarea anumitor alimente (de exemplu, sparanghel) sau multivitamine, unele medicamente. În plus, urina își poate schimba mirosul în aer, atunci când stă în picioare.

Ce culoare ar trebui să aibă urina: de ce este roșie, albă sau miroase urât?
Ce culoare ar trebui să aibă urina: de ce este roșie, albă sau miroase urât? 5

Prin urmare, o igienă precară, o schimbare prea puțin frecventă a lenjeriei de corp, pe care cad picături de urină cu incontinență, poate avea un miros specific. În plus, o schimbare bruscă a mirosului de urină pe fond de stare de rău sau febră poate fi un semn de infecție urinară.

Citeste si...
Dureri în partea dreaptă: când este o problemă cu rinichii, ficatul sau alte organe

Este periculoasă retenția urinară prelungită?

Retenția urinară episodică, de exemplu în timpul unei călătorii lungi în mijloacele de transport, nu reprezintă o problemă gravă. Dar transformarea retenției urinare într-un obicei cronic poate să nu fie cea mai bună idee, deoarece determină vezica urinară să rețină din ce în ce mai multă urină peste volumul fiziologic de 300-400 ml. Dacă nu există o toaletă în apropiere, vă puteți reține o vreme, dar imediat ce aveți ocazia, trebuie să urinați imediat.

Dacă urina se elimină mereu mult – este rău?

Da, starea de poliurie, urinarea frecventă și abundentă, poate fi un semn al unei probleme de sănătate destul de grave. Persoanele cu diabet zaharat au adesea multe urinări din cauza cantității mari de glucoză excretată în urină.

În plus, acest simptom poate fi însoțit de alte boli, inclusiv de patologia mai rară a diabetului fără zahăr (o tulburare a metabolismului sării și al apei care provoacă sete și excreția unor cantități mari de urină limpede.

Dacă pacientul urinează frecvent, nu în volume mici, acestea pot fi semnele unei vezici hiperactive, o afecțiune cronică ce se poate manifesta prin nevoia bruscă și irezistibilă de a urina.

Dorința de a urina fără separarea urinei: ce este periculos?

Uneori, oamenii simt că au nevoie să urineze, dar când merg la toaletă, nu iese nimic. Această afecțiune necesită atenția unui urolog, ea poate fi observată atât la femei, cât și la bărbați.

De obicei, aceste nevoi false se datorează faptului că vezica urinară este hiperactivă sau prea sensibilă la stimuli. Poate fi, de asemenea, un simptom al cistitei, al bolilor neurologice sau al oncologiei. Este necesară o examinare detaliată pentru a determina cauza acesteia.

Citeste si...
Incontinența urinară: de ce apare și cum să faci față problemei delicate

Surse:

linkuri web despre BPOC și culoarea urinei:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Bronșită, emfizem și astm bronșic: Cum te afectează BPOC?
Tratamentul venelor varicoase: Cum să previi și să tratezi asteriscurile vasculare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health