35 C
București

Pulpa de miel la cuptor frageda cu legume si usturoi – reteta traditionala romaneasca 🍖

Date:

Share post:

Astazi am pregatit pentru voi o reteta traditionala romaneasca care nu trebuie sa lipseasca dintr-o duminica in familie – Pulpa de miel la cuptor! 😊 Este atat de aromata si gustoasa incat va veti linge degetele. 🤤

Va invit in bucataria mea plina de mireasma ca sa va impartasesc reteta bunicii pentru un miel fraged si suculent! 👵🍖 Este atat de simplu de pregatit incat puteti servi masa ca la carte chiar daca sunteti incepatori.

Ajutati-ma sa aducem traditiile romanesti pe masa voastra si sa ne bucuram impreuna de un pranz ca la mama acasa! 🇷🇴🌿

Haideti sa vedem care sunt pasii si ce trucuri am pentru voi! 😎

Pulpa de miel este excelenta la cuptor. O puteti coace in aluat, in folie de aluminiu sau intr-o coaja de copt. O puteti premarina sau o puteti umple cu legume si condimente. Exista zeci, daca nu sute, de retete cu picior de miel. Una dintre ele va asteapta mai jos.

Exista mai multe nuante atunci cand alegeti un picior de miel. Daca acesta cantareste aproximativ doua kilograme, este un miel de lapte. Daca cantareste cinci kilograme sau mai mult, piciorul este de la un miel de un an. In primul caz, carnea este, in mod natural, mai frageda. Mielul ar trebui sa fie rosu stacojiu si sa contina o cantitate mica de grasime alba (nu galbena!).

Pulpa de miel la cuptor frageda cu legume si usturoi - reteta traditionala romaneasca 🍖
Pulpă de miel la cuptor fragedă cu legume și usturoi - rețetă tradițională românească 🍖 4

Ingrediente:

  • Pulpa de miel (intreaga) sau partea sa lata – 1-1,5 kg
  • Morcovi – 1 buc.
  • Usturoi – 2-3 catei de usturoi
  • Ierburi aromatice – eu folosesc cimbru si oregano, cateva crengute de rozmarin
  • Sare, piper – dupa gust
  • Mustar gata preparat – 1 lingura. Lingura (puteti folosi seminte de mustar sub forma de mazare)
  • Ulei de masline
Citeste si...
Rață în sos de portocale cu ceapă roșie caramelizată

Cum se prepara pulpa de miel

Marinez mielul cu o zi inainte, astfel incat carnea sa fie delicioasa si frageda. Iar in ziua in care o servesc o pun la cuptor in manson.

Pulpa de miel la cuptor frageda cu legume si usturoi - reteta traditionala romaneasca 🍖
Pulpă de miel la cuptor fragedă cu legume și usturoi - rețetă tradițională românească 🍖 5

Spalati bine piciorul de miel si taiati excesul de grasime daca doriti sa fie mai slab. Curatam morcovii si ii taiem in cuburi de 1,5-2 cm. Curatam usturoiul si il taiem si pe acesta in cubulete. In continuare, facem taieturi in carne cu un cutit la fel de adanci ca si bucatile de usturoi si morcov. Vom pune morcovii si usturoiul in aceste bucati. Facem 15-20 de taieturi pentru a umple piciorul de miel. Este destul de mult. Iar restul bucatilor de usturoi si morcov, le taiem in cubulete, le vom adauga la carne.

In continuare, pregatim o marinata simpla: amestecam oregano, cimbru, 1 lingurita de sare, piper, mustar si adaugam 1 lingurita de ulei de masline. Amestecati totul bine pana cand obtineti un amestec omogen. Ungeti piciorul nostru de miel cu marinada rezultata, puneti-l intr-un vas cu capac sau infasurati-l in folie de aluminiu si lasati-l la marinat timp de o zi (sau cel putin 8-12 ore).

Inainte de coacere, punem piciorul de miel intr-un manson de copt si asezam 3-4 crengute de rozmarin in jurul lui. Legati cu grija marginile mansonului sau folositi cleme speciale. Nu uitati sa faceti cateva taieturi de 1-1,5 cm in partea superioara a mansonului, pentru ca aerul sa poata iesi.

Și ajungem la secretul principal: cum sa coacem corect un picior de miel in cuptor? Aceasta metoda mi-a fost explicata de un vanzator de carne de la piata. Metoda s-a dovedit atat de minunata incat acum o folosim cu totii pentru a coace miel. Asadar, trebuie sa preincalziti cuptorul la maxim, de obicei 250-270 de grade, in functie de modelul cuptorului dumneavoastra.

Citeste si...
Mâncare de mazăre cu pui ca la mama acasă

Punem mielul nostru in cuptor (pe o tava de copt) si il coacem timp de 1,5 ore, scazand temperatura cu 10 grade la fiecare 10 minute. In acest fel, temperatura va ajunge la 180 de grade dupa 90 de minute, iar piciorul de miel va fi suculent, fraged si copt la perfectie. cu 15-20 de minute inainte de finalul gatirii, trebuie sa taiati mansonul de deasupra, astfel incat mielul sa se rumeneasca. Și acum piciorul nostru de miel la cuptor este gata!

Puteti servi pulpa de miel copt la cuptor ca fel principal.

Pulpa de miel la cuptor frageda cu legume si usturoi - reteta traditionala romaneasca 🍖
Pulpă de miel la cuptor fragedă cu legume și usturoi - rețetă tradițională românească 🍖 6

Pofta buna! Gatiti cu dragoste, primiti oaspetii cu caldura!

Sfaturi si trucuri pentru pulpa de miel la cuptor:

Pentru o pulpa de miel frageda si suculenta, iata cateva sfaturi si trucuri pe care le folosesc:

  • Alegeti intotdeauna carne de miel de calitate, rosie aprins si cu cat mai putina grasime galbena. La atingere, carnea trebuie sa fie ferma.
  • Pentru maxima fragezime, lasati pulpa la marinat cel putin 8-12 ore inainte de coacere. Amestecati ulei, condimente, sare, piper si mustar pentru marinada. 🍯
  • Umpleti carnea cu felii de usturoi si bucati de morcov pentru mai multa aroma. Cu cat mai mult, cu atat mai bine!
  • Infasurati bine pulpa in folie de aluminiu inainte de cuptor. Astfel nu se usuca.👌
  • Coaceti incet, la foc mic. Scadeti treptat temperatura de la 250°C la 180°C pentru ca mielul sa fie fraged.
  • La final, dezveliti pulpa sa se rumeneasca frumos. Lasati putin la cuptor cu usa intredeschisa.
  • Lasati carnea sa se odihneasca 10 minute inainte de a o transa. Se va desprinde mult mai usor.
Citeste si...
Coptul în folie de aluminiu - tot ce trebuie să știi

Urmand aceste sfaturi, veti obtine o pulpa de miel frageda, suculenta, cu aroma intensa! Pofta buna!

organicsfood.ro

Beneficii pentru sanatate si atentionari pentru reteta de pulpa de miel la cuptor:

Consumul moderat de pulpa de miel aduce multiple beneficii pentru sanatate:

Totusi, cateva precautii sunt necesare:

  • Limitati portiile la 100-150 g pentru a evita excesul de grasimi saturate.
  • Nu consumati carnea cruda sau insuficient gatita pentru a preveni bacteria E. coli.
  • Evitati carnea de miel in sarcina daca medicul v-a recomandat acest lucru.
  • Consultati medicul daca urmati un tratament cu anticoagulante.

Gustati cu incredere aceasta reteta traditionala, insa cu respectarea masurii si atentie sporita la preparare!

Intrebari si raspunsuri despre pulpa de miel la cuptor:

I: Ce parte de miel este cea mai gustoasa pentru pulpa la cuptor?

R: Cea mai gustoasa si frageda este pulpa sau piciorul din spate. Partea lata este cea mai potrivita.

I: Cat timp trebuie lasata pulpa de miel la marinat?

R: Pentru maxima fragezime, lasati la marinat minimum 8-12 ore. Cu cat mai mult, cu atat mai bine se impregna carnea.

I: La ce temperatura se coace pulpa de miel la cuptor?

R: Incepeti la 250°C, apoi scadeti treptat pana la 180°C in 90 minute. Astfel textura carnii va fi perfecta.

Citeste si...
Aperitive cu pește prietenoase cu silueta, rețete rapide și gustoase

I: Pulpa de miel poate fi gatita si la slow cooker?

R: Da, se poate gati la slow cooker timp de 4-5 ore la temperatura medie dupa ce a fost marinata.

I: Ce pot servi alaturi de pulpa de miel la cuptor?

R: Merge excelent cu cartofi copti sau piure de cartofi, orez sau legume la cuptor. Completati masa cu o salata.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Cele mai aromate muraturi de toamna – Retete si sfaturi pentru muraturi crocante

Murăturile reprezintă o tradiție culinară românească. În acest articol veți găsi rețete consacrate de la bunici, sfaturi de la gospodine și trucuri pentru cele mai delicioase murături de casă. Aflați care sunt legumele recomandate, cum se prepară saramura și ce ingrediente asigură textură crocantă.

Batoane nutritive cu nuca de cocos (fara coacere)

Batoane nutritive cu nucă de cocos, perfecte pentru un desert sănătos. Realizate din ingrediente raw și fără coacere, sunt delicioase și pline de energie!

Briosa cu dovleac: Deliciul umed si aerisit pentru zilele de toamna.

Brioșa cu dovleac, o alegere perfectă pentru un mic dejun de toamnă! Rețeta este ușor de urmat și oferă un rezultat moale, umed și aromat. Asociază-o cu o ceașcă de cafea și bucură-te de o dimineață confortabilă. Plus, află sfaturile pentru brioșa perfectă și beneficiile sale pentru sănătate!

Risotto: reteta italiana clasica la domiciliu

Învață cum să prepari rapid o delicioasă rețetă de risotto italian cremos la tine acasă, cu ingrediente simple și acccesibile, urmând pași și trucuri ce garantează succesul

Chec cu conopida si ton perfect pentru aperitiv sau gustare

Ești în căutarea unei rețete simple, dar delicioase și sățioase pentru a-ți delecta papilele gustative? Atunci această rețetă...

Bulgurul: Super-alimentul care imbogateste dieta si sustine sanatatea

Bulgurul nu este doar un substitut delicios pentru orez și cartofi, ci și o sursă bogată de vitamine, în special din grupa B. Îmbogățește-ți meniul cu această cereală super-sănătoasă și descoperă cele mai bune rețete internaționale cu bulgur.

Gulas de miel inabusit: o combinatie uimitoare de aroma si gust

Gulaș de miel înăbușit, o capodoperă culinară cu ingrediente proaspete și condimente aromate. Orețetă bogată în proteine și vitamine, ideală pentru sănătatea și energia ta!

Smoothie de portocale si zmeura cu menta. Detoxifiere si energie 

Smoothie-ul de portocale și zmeură cu mentă este o băutură răcoritoare, bogată în vitamine și antioxidanți. Combină aroma strălucitoare de portocale cu dulceața zmeurei și prospețimea mentăi, fiind ideal pentru micul dejun sau o gustare sănătoasă. Beneficiile includ întărirea sistemului imunitar și promovarea unei piele sănătoase.